Actualitate

EXCLUSIV! Un GRUP cunoscut de POLITICIENI ai Iasului au planuit sa REGIZEZE un fapt SENZATIONAL. NIMENI n-ar fi crezut ca se va ajunge AICI – GALERIE FOTO

Publicat: 04 ian. 2017
@ Pentru prima data dupa anul 1989, un grup de politicieni cunoscuti ai Iasului au decis sa puna la punct un asemenea plan! @ Este vorba de o problema ce tine de un simbol al urbei care, daca nu se va interveni rapid, va deveni istorie @ Asta cu toate ca, povestea este celebra in toata tara @ Mai mult, inca din 2012, un cunoscut inginer si profesor iesean a intocmit un raport minutios despre una dintre institutiile celebre ale orasului Iasi @ Concluziile au fost sumbre! @ Daca nu se vor lua masuri urgente, imobilul unde se afla Filarmonica de Stat Moldova Iasi se va prabusi 
 
Totul este legat de problema ce tine de soarta cladirii unde a functionat Filarmonica de Stat Moldova Iasi. Pe acest plan, si dupa zeci de ani in care nu s-au luat masuri concrete, surse din Consiliul Judetean (CJ) au dezvaluit faptul ca, chiar luna aceasta, un grup de consilieri ai acestui for vor veni cu o rezolvare BOMBA in acest caz. Legat de reabilitarea Filarmonicii, totul a inceput in anul 2008, pe vremea cand Cristian Adomnitei era ministrul Educatiei.

Atunci, dat fiind faptul ca actuala locatie, terenul unde este amplasata Filarmonica, este in proprietatea Bisericii Romano-Catolice, Dieceza de Iasi, acolo s-a facut concesiune pe 39 de ani. E vorba de un esec mare a lui Adomnitei… De aceea, s-a reabitat si restaurat doar Casa Bals. Pe de alta parte, de aproape trei ani s-a inchis Filarmonica, din cauza pericolului de prabusire. Este un raport complet al arhitectului care a murit – Ionel Gosav, legat de starea Filarmonicii si cum trebuie reabilitata.

Citeste si : Primarul Mihai Chirica vrea sa mute Filarmonica la Cinema Victoria!

Expertiza este de acum cativa ani buni. Raportul este complet la Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National – DJCPN Iasi. In plus, varianta Primariei Iasi e ca Cinema Victoria sa devina noul sediu al Filarmonicii, iar Consiliul Judetean, acum, vrea sa gaseasca o noua locatie pentru institutie, chiar in curtea Colegiului National de Arta Octav Bancila.

Si Universitatea Nationala de Arte George Enescu a depus, inca de acum doi ani, un proiect de reabilitare si restaurare a actualului imobil unde este Filarmonica, insa, din cauza faptului ca Filarmonica nu este proprietatea Statului, acesta nu a fost declarat eligibil. Au fost discutii si cu cei de la conducerea Filarmonicii si, la concret, se cauta solutii viabile ca Iasul sa aiba o noua Filarmonica. Chiar se va iesi public in plenul CJ cu solutii reale si concrete, au dezvaluit surse din cadrul Consiliului Judetean. 
 

Spectacole derulate intr-o cladire aflata la un pas de prabusire 
 
De reamintit ca, in 2012, regretatul arhitect Gosav, cel care s-a ocupat de reabilitarea a importante constructii, vechi si noi, din oras, a scos la iveala detalii incredibile, in raportul intocmit si care viza refacerea expertizei tehnice a imobilului situat in Iasi, strada Cuza Voda nr. 29, Tronson 2. Este vorba de spatiul unde isi desfasura activitatea artistica Filarmonica. Deja, din ianuarie 2013, cladirea a si fost inchisa.

Citeste si : Un celebru profesor universitar face o prevestire cutremuratoare pentru ieseni – FOTO

„Avand in vedere ca, inca din anul 2008, a fost intocmita o expertiza tehnica ce viza Tronsonul 2 al Filarmonicii, se impuneau urmatoarele masuri: interventii de urgenta, respectiv rezemarea peretelui dinspre strada Stroescu, in pericol de a se prabusi, evacuarea anexei dinspre aceasta strada si mutarea personalului din aceasta zona in cel mai scurt timp posibil. Incetarea activitatilor cu public in Sala Mare, iar utilizarea zonei de la parter doar la activitati fara public, doar pentru o durata de maximum sase luni. De asemenea, lucrarile de consolidare trebuiau executate in regim de urgenta, pentru ca exista riscul prabusirii unei parti din constructie. In cazul in care aceste lucrari nu se pot executa intr-un interval rezonabil, de 12 sau maximum 18 luni, cladirea va trebui evacuata complet si asigurata cu lucrari de sprijinire. Mentionam ca, pana in prezent (mijlocul anului 2012 – n.r.) niciuna dintre aceste masuri nu a fost aplicata. Intre timp, atat codurile de proiectare si codul de evaluare seismica a structurilor existente s-au modificat, astfel incat expertiza din 2008 nu mai corespundea din punct de vedere tehnic si legislativ”, arata Gosav in raport. Practic, se dovedeste prin acest document ca, timp de patru ani, mii de oameni au riscat, in fiecare zi, sa moara striviti de vii.   
 

Fara masuri urgente, imobilul unde a activat Filarmonica ieseana va disparea 
 
Concluziile documentului pe care acesta l-a elaborat, acum paru ani, sunt teribile! „Structura de rezistenta a cladirii este una din zidarie de caramida, zidarie de piatra la nivelul soclurilor. Aceasta este fundata pe un strat de praf argilos loessoid, in grosime de trei metri, sensibil la umezire. De aemenea, mediul natural reprezinta agresivitate pentru zidaria din piatra si caramida, expusa direct intemperiilor. Apa subterana provine din ploi si pierderi din retele si este cantonata la adancimi de peste 5.5 metri, avand un caracter ascensional. Asta, avand in vedere ca terenul de fundare este un pamant sensibil la umezire. Releveul degradarilor arata ca vorbim de o situatie generalizata, intreg corpul principal fiind sectionat de fisuri transversale si verticale, acestea neputand fi vizualizate complet, deoarece nu exista acces pe acoperis, dar este de asteptat ca peretii sa fie crapati. Exista si posibile deplasari spre strada a peretelui de fronton, datorita tasarii terenului de fundare. O crapatura verticala pronuntata pe directia ferestrelor la peretele piezis indica deplasarea spre strada a peretelui de la strada Stroescu, acest perete se poate prabusi oricand in strada. La culoarele adiacente salii mici de la parter, peretii sunt puternic crapati, sunt fisuri in tavan. Aici, avand in vedere starea de fisurare, consideram ca peretii se afla in precolaps. Mai mult, peretele longitudinal exterior de la parter, fiind desprins de peretii transversali, este in pericol de prabusire. Avertizam ca, intrega structura a anexei de est a Filarmonicii este puternic afectata si este, la randul ei, in pericol de prabusire. Aceste degradari au la baza, in principal, cutremurele din 1940 si 1977, la care a fost supus imobilul”, concluziona Ionel Gosav in raportul sau.

Istoric, cladirea actualei Filarmonici a fost construita in anul 1815. Ea este realizata in stil neoclasic si a apartinut vistiernicului Alecu Bals. Aici, la 11 ianuarie 1847 a concertat celebrul Franz Liszt. In 1861, imobilul este cumparat de calugaritele din ordinul Notre Dame de Sion si transformat in colegiu de fete. Intre anii 1900 si 1910 a fost construita o capela pentru acest Institut, care a fost desfiintat in anul 1947, aici mutandu-se fostul Conservator George Enescu. Din anul 1957 s-a inaugurat, in fosta capela, sala de concerte a Filarmonicii. 

Citeste si : Anunt de senzatie facut de rectorul unei universitati din Iasi. Efectele au un impact unic – FOTO 

Adauga un comentariu