Local

EXCLUSIV! Un profesor de la Universitatea Cuza a descoperit un SECRET de doua milioane de euro! De unde a plecat totul

Publicat: 10 ian. 2017
@ Totul pare desprins dintr-o alta lume si tine de o poveste care merita urmata, pas cu pas, de toti tinerii din Romania @ Unic este ca acest tanar angajat al celei mai vechi universitati moderne din tara a reusit sa stranga, doar prin efort intelectual, o suma fabuloasa @ Este vorba despre aproximativ doua milioane de euro @ Fie ca este vorba de combaterea efectelor devastatoare ale prafului si nisipului din faimosul desert african Sahara la Iasi, reabilitarea Palatului Culturii sau efectele poluarii in fosta capitala a Moldovei, conf. univ. dr. Silviu Gurlui de la Facultatea de Fizica a Universitatii Alexandru Ioan Cuza a fost in prim-plan 
 
La doar 45 de ani, conf. univ. dr. Silviu Gurlui de la Facultatea de Fizica a Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) a fost in prim-planul unor importante si valoroase proiecte de cercetare stiintifica la cel mai inalt nivel! Rodul a celor 17 ani de munca in laboratoarele celei mai vechi institutii de invatamant superior din tara insumeaza atragerea a aproximativ doua milioane euro investiti in stiinta.

Pe acest plan, reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI) au stat de vorba cu cercetatorul iesean care, doar in ultimul deceniu, s-a implicat direct in combaterea si semnalarea efectelor devastatoare ale prafului si nisipului din faimosul desert african Sahara la Iasi, reabilitarea Palatului Culturii sau a efectelor poluarii in fosta capitala a Moldovei. 
 

Omul din spatele Laboratorului de Optica Atmosferei, Spectroscopie si Laseri 
 
Modest, extrem de elegant in exprimare, conf. univ. dr. Silviu Gurlui este, in prezent, directorul Laboratorului de Optica Atmosferei, Spectroscopie si Laseri (LOASL) din cadrul Facultatii de Fizica de la UAIC.

„Eu am fost si profesor invitat al Universitatii Lille 1 din Franta intre 2004 si 2016. De asemenea, am efectuat stagii de cercetare la diferite universitati din Innsbruck – Austria, Anger – Franta, Orsay Paris XI – Franta sau Lille, tot din Franta. Domeniile mele de competenta sunt, in principal, fizica laserilor, optica si spectroscopia atmosferei, poluare si mediu! Rodul muncii si cercetarii mele sunt si cele peste 70 de lucrari cotate ISI, H index 12 sau participarea directa cu peste 300 de lucrari la conferinte nationale si internationale din Germania, Franta, Austria, Italia, Serbia, Cehia, Belgia, Bulgaria, Polonia sau Muntenegru. Sunt si co-fondator al Societatii de Stiinta si Ingineria mediului – SNSIM sau membru în retele nationale si internationale de prestigiu precum FAIR/GSI – Germania, ACTRIS – NASA, AERONET, RADO, ROLINET, respectiv COST Action MP1208″, marturiseste Gurlui. 
 

O minte de milioane de euro 
 
Pe de alta parte, dovada capacitatii sale manageriale tine direct de faptul ca a fost director si coordonator la un numar de 11 proiecte care însumeaza un buget de peste doua milioane de euro. Avand in vedere toate acestea, omul de stiinta Silviu Gurlui a dezvaluit si cateva din majorele activitati de cercetare in care a lucrat.

Citeste si : Un grup de profesori a descoperit un fenomen care va uimi mii de ieseni – FOTO

„Am dezvoltat singura instalatie laser din România care poate monitoriza în timp real dinamica speciilor chimice din atmosfera, cum evolueaza in timp si in spatiu, la altitudini de pâna la zece kilometri. Aceasta instalatie poate analiza de la distanta compusi chimici potentiali toxici sau explozivi, acoperind zona Iasului. Oricine poate intra pe: http://spectroscopy.phys.uaic.ro/darlioes.html, proiect finantat de Agentia Spatiala Romana – ROSA. De asemenea, am ca proiecte in desfasurare realizarea unei instalatii de tip ChemCam, de tipul celei folosite de Agentia Spatiala Americana (NASA) pe Roverul de pe Marte, care sa investigheze mai precis compozitia solului extraterestru si sa fie adaptata si pentru masuratori din Ionosfera, distante mai mari de monitorizare, limita de detectie mai buna, precum si variabilitatea unor fenomene fizico-chimice in functie de conditiile de mediu. Realizarea sistemului la scala miniaturizata pentru a putea fi integrat pe nanosateliti din Ionosfera”, mai reliefeaza fizicianul. 
 

Planuieste un smartphone pentru diagnoza calitatii alimentelor
 
Spectaculos este ca, pe langa toate acestea, conf. univ. dr. Gurlui si-a propus si realizarea unor motoare de satelit, pentru propulsia unor nanosateltti de tip CubeSAT, bazate pe ablatia laser si a unor polimeri speciali.

Citeste si : Un profesor de la Universitatea Cuza din Iasi a DECIS sa rupa TACEREA! Iesenii vor ramane fara RESPIRATIE cand vor afla despre ce este vorba

„Mai departe, lucrez si la realizarea unui sistem de monitorizare a poluarii atmosferei prin monitorizarea Pamantului la altitudini de 8-10 kilometri, folosind spectroscopia optica si baloane speciale pentru altitudini mari, anume monitorizare continua in jurul globului terestru sau realizarea unui sistem de monitorizare continua a poluarii traficului auto «dinamic» pentru orice poluant (fotografiere autovehicul si atasarea datelor de poluare ale masinii din mers), aceasta pentru a controla continuu poluarea pe orice artera de drum si a lua masuri de diminuare imediate, anume avertizarea soferilor pentru reducerea vitezei sau de rute ocolitoare. As mai putea mentiona si punerea la punct a unui spectrometru RAMAN miniaturizat integrat in smartphone pentru diagnoza calitatii alimentelor si care sa semnaleze prezenta unor compusi toxici din alimente sau fructe. De asemenea, imi doresc sa pun bazele pentru stabilirea unui sistem capabil sa descifreze cuplajul dintre miscarile tectonice (cutremure de Pamant) si modificarile care au loc la suprafata solului si mai ales in atmosfera terestra (modificari ale campului electromagnetic, temperatura, reactii chimice) sau de producerea unor particule incarcate electric. In final, lucrez si la realizarea unui sistem miniaturizat legat la smartphone pentru analiza aerului expirat de om. Descifrarea celor catorva sute de compusi chimici din aerul expirat si a concentratiilor lor va inlesni realizarea unui diagnostic rapid privind afectiunile unui pacient dat, avantaj pentru pacientii izolati, care nu au medic in apropiere, sau pentru cosmonauti”, a conchis cercetatorul de la Cuza.  

Citeste si : Fulgere in laborator la Facultatea de Fizica de la Cuza! 

Comentarii
 • Domnul Profesor Silviu Gurlui reprezinta un model atat pt.cercetarea romaneasca,cat si pt.studentii ,masteranzii pe care ii indruma. Ar fi perfect daca si- ar putea materializa toate proiectele si inventiile, s-ar rezova multe din problemele iesenilor.
  Felicitari si numai succese,Domnule Profesor!
  Consideratie, recunostinta si respect!
  Felicitari,dle Hutanu pt.articol!

 • Pustiul minune, de 45 de ani, este doar la jumatatea drumului catre unu Profesor universitar! Deci, mai are mult de parcurs pana la gradul de Profesor. (Studentii se pronunta cu „Domn Profesor” de la Asistent la Profesor, asa este „uzanta”).
  Dar tu, Hutanule, e bine sa-l incurajezi pe merituosul Conferentiar, doar in particular, dar nu oficial, in public. Mai invata si tu Hutanule!

 • Rabdare, Lyly, „pas cu pas”, asa cum ne spune Nr.1. Lyly, ca sa dai verdict, trebuie sa fii Profesor universitar. Aici nu merge ca la sport, unde poti deveni campion si la o varsta mica; sunt niste trepte, ca in armata; nu devii usor General, ci „pas cu pas”!
  La o varsta „rezonabila”, (peste 50 de ani), dupa ce va ajunge Profesor, va reduce usor „turatia motorului” si va urca panta Academiei. Ii dorim succes!
  Afirm din experienta proprie, ca Profesor universitar doctor, care incurajeaza tinerii.

 • Hmmm….”combaterea efectelor devastatoare ale prafului si nisipului din faimosul desert african Sahara la Iasi”… Chestiunea suna a escrocherie numai buna de scos niste bani de paraindarat 🙂 . Si pe cine o fi interesind ” sa investigheze mai precis compozitia solului extraterestru”… Da-ti-i inainte cu tupeu…

Adauga un comentariu