Actualitate

EXCLUSIV/UPDATE! Incendiu devastator la Spitalul de Boli Cardiovasculare din Iasi. 18 pacienti aflati in stare critica erau in saloanele cuprinse de flacari – FOTO, VIDEO

Publicat: 11 apr. 2018

UPDATE 10.46 La spital au mai ramas politistii criminalisti care au inceput o ancheta

UPDATE 10.44 Curtea Institutului de Boli Cardiovasculare a fost eliberata. Pompierii au dus misiunea la bun sfarsit dupa aproape 11 ore de munca.

UPDATE 10.42 Autospecialele de pompieri au inceput sa plece din curtea unitatii medicale.

UPDATE 10.37 Institutul de Boli Cardiovasculare risca sa primeasca o amenda uriasa cuprinsa intre 20 si 50.000 de lei, daca se dovedeste ca nu avea autorizatie de la ISU.

UPDATE 10.15 Pompierii se pregatesc de plecare, incendiul a fost lichidat.

UPDATE 10.00 La Institutul de Boli Cardiovasculare au ajuns politistii criminalisti pentru a efectua cercetari.

UPDATE 9.20 Incendiul de la Institutul de Boli Cardiovasculare a izbucnit in statia de sterilizare, aflata la ultimul etaj. Pur si simplu, din senin, aparatul de sterilizare a luat foc. (INFO AICI)

UPDATE 9.07 FOTO Iata ce a mai ramas din ultimele etaje ale Institutului de Boli Cardiovasculare din Iasi

UPDATE 8.45 Masina de transport victime multiple a ajuns pentru a patra oara la Institutul de Boli Cardiovasculare. Alti pacienti vor fi preluati si dusi catre Spitalul Sf. Spiridon.

UPDATE 8.40 "Interventia s-a realizat de catre SMURD si SAJ sub coordonarea ISU Iasi. Au avut prioritate pacientii aflati in Terapie Intensiva, pe care initial i-am transferat catre cealalta jumatate de cladire si catre sectia de Terapie Intensiva de la Spitalul Parhon, aflata la etajul 3. Deci au fost transferati 18 pacienti, dintre care 5 erau intubati si ventilati mecanic, catre zonele de cladire si etajele neafectate. In acelasi timp, pompierii s-au ocupat de partea de stingere a incendiului si protectie a zonei, conform activitatilor specifice. A participat la aceasta activitate personalul din Centrul de Cardiologie si Spitalul Parhon, sub coordonarea conducerilor, SMURD si SAJ avand sprijin din partea echipajelor, unele dintre ele fiind chemate si de acasa. Ulterior, pentru ca situatia a evoluat din punct de vedere a incendiului si a degajarii de fum, s-a decis transferul in aceasta dimineata a opt pacienti intubati si ventilati mecanic, catre clinici de la Spitalul Sf. Spiridon – Cardiologie si Medicina Interna si Institutul Regional de Oncologie – pacientii din chirurgie cardiovasculara aflati in ATI post-operator. In acelasi timp, pe tot parcursul interventiei am comunicat cu pacientii constienti care aveau nevoie de informatii si care trebuiau linistiti din punct de vedere emotional. Nu au aparut complicatii la niciunul dintre acesti pacienti. Persoana din echipa medicala de la etajul 6 a fost preluata de catre SMURD si transportata la UPU Sf. Spiridon, unde a fost diagnosticata cu intoxicatie cu fum. Pacientul a fost tratat, are o evolutie favorabila si un prognostic vital favorabil. Toti pacientii erau monitorizati si zona in aceeasi masura", a precizat prof. dr. Diana Cimpoesu, coordonator UPU SMURD.

UPDATE 8.26 Astazi nu se mai fac operatii la sectia de Urologie a spitalului, iar pacientii care necesita interventii chirurgicale vor fi transferati catre Spitalul Militar sau Spitalul CFR.

"Pacientii sunt astazi reprogramati, iar urgentele se trateaza de la caz la caz. Pentru partea de Urologie avem o colaborare cu sectia de Urologie de la Spitalul Militar si de la Spitalul CFR, deci pacientii care necesita o interventie chirurgicala vor fi operati la aceste doua unitati medicale", a aratat Ionut Nistor, purtator de cuvant al Spitalului Clinic "Dr. C. I. Parhon".

UDPATE 8:11 Dupa aproximativ 8 ore de la izbucnirea incendiului nu mai iese fum din Institutul de Boli Cardiovasculare, insa pompierii continua sa monitorizeze zona.

"Este un incendiu care a izbucnit la cladirea ICBV, la etajul 6. A fost un incendiu greu de controlat, intrucat s-a desfasurat pe parcursul intregii nopti. In timpul noptii, in cadrul Spitalului Parhon am preluat initial pacienti de la ICBV, sectia de Terapie Intensiva. In conditiile in care focul era in continuare prezent, am decis ca pentru siguranta pacientilor sa transferam toti pacientii de la ATI, cinci la numar, la UPU Sf. Spiridon, si un pacient la IRO. In prezent, Institutul de Boli Cardiovasculare este inchis temporar pana la verificarea tuturor instalatiilor, sectia de Terapie Intensiva, Dializa si Ambulatoriu. Practic tot ce tine de etajele 1, 2 si 3 din cladirea care a luat foc. Nu au fost pacienti raniti, iar cei din sectiile Spitalului Parhon nu au trebuit transportati", a precizat Ionut Nistor, purtator de cuvant al Spitalului Clinic Dr. C. I. Parhon".

UPDATE 8.06 Cativa bolnavi au precizat ca etajele Institutului de Boli Cardiovasculare sunt inundate. Ei au fost trimisi la domiciliu, nu inainte de a li se da un numar de telefon pentru a cere informatii despre o eventuala reprogramare. Pacientilor li s-a spus sa revina in luna mai.

UPDATE 8.03 Masina de transport victime multiple a ajuns pentru a treia oara la Institutul de Boli Cardiovasculare pentru a prelua pacientii.

UPDATE 7.58 Situatia este una extrem de grava, avand in vedere ca in urma unui control efectuat de ISU Iasi in anul 2017 s-a descoperit ca unitatea medicala nu detinea autorizatie de securitate la incendiu. La acel moment Institutul de Boli Cardiovasculare a primit un avertisment, insa situatia a ramas neschimbata.

"La controlul efectuat in anul 2017 s-a constatat faptul ca spitalul nu detinea autorizatie de securitate la incendiu. A fost aplicat un avertisment, intrucat Legea 307 privind apararea impotriva incendiului proroga termenul de obtinere a acestui document, urmand sa intre in legalitate pana la sfarsitul anului 2017. Dupa lichidarea incendiului vor fi luate masurile legale in conformitate cu legislatia in vigoare", a precizat Silvia Bolohan, purtator de cuvant al ISU Iasi.

UPDATE 7.52 Un numar impresionant de 62 de pompieri au intervenit la stingerea incendiului, o operatiune ce s-a desfasurat timp de 7 ore. La aceasta ora mai sunt mici focare la etajul 6.

"S-au deplasat 8 autospeciale de stingere si autoscara, un Echipaj de Prim Ajutor si unul de transport victime multiple. Incendiul s-a manifestat la nivelul etajului 6, un loc folosit ca spatiu de depozitare. Flacarile au fost greu de lichidat intrucat accesul a fost foarte dificil. Pe parcursul interventiei, o persoana angajata a spitalului a suferit o intoxicatie cu fum, fiind transportata la spital. A fost necesara evacuarea a 18 pacienti, acestia fiind transportati intr-un alt corp al acestui spital, nefiind afectati de incendiu. La acest moment, dupa 7 ore de interventie, incendiul se afla in lichidare. Mai exista mici focare la nivelul etajului 6. Urmeaza a fi stabilite pagubele si cauza probabila a incendiului", a comunicat Silvia Bolohan, purtator de cuvant al ISU Iasi.

UPDATE 7.37 Mai multi bolnavi care aveau astazi programari au venit la Institutul de Boli Cardiovasculare, dar au fost trimisi acasa.

UPDATE 7.22 Surse: incendiul a izbucnit in depozitul de materiale medicale de la etajul 6.

UPDATE 7.12 Masina de transport victime multiple a ajuns din nou la Institutul de Boli Cardiovasculare. Vor mai fi transferati si alti pacienti catre UPU Sf. Spiridon.

UPDATE 7.07 Potrivit unor surse, chiar in acest moment mai multi angajati ai Institutului de Boli Cardiovasculare au fost bagati in sedinta de catre conducerea unitatii medicale.

UPDATE 7.04 Pana la aceasta ora au fost evacuati 120 de pacienti din corpul care a luat foc, 5 dintre ei fiind transportati la UPU Sf. Spiridon.

UPDATE 6.35 Mai multi pacienti care se aflau in cladire au fost preluati de serviciile de ambulanta si transportati la alte unitati medicale. In plus, si o autospeciala transport victime multiple din cadrul ISU va prelua alte persoane internate in aceasta unitate pentru a le transporta in spitalele din oras. 

UPDATE 6.20 "ISU IASI a fost solicitat la ora 00.30 sa intervina pentru stingerea unui increndiu izbucnit la etajul 6 al Institutului de Boli Cardiovasculare. Se intervine pentru lichidare cu 8 ASAS si autoscara. Un angajat al spitalului a fost surprins intr-o incapere, s-a intoxicat cu fum si a fost transportat la spital. 18 pacienti, de la etajele 4 si 5 au fost evacuati in siguranta. Dupa finalizarea interventiei voi reveni cu date legate de pagube si cauza probabila a incendiului", a aratat Silvia Bolohan, purtatorul de cuvant al ISU Iasi.

UPDATE 6.13 Surse: incendiul ar fi pornit din cauza supraincalzirii instalatiei electrice. Din cate se pare, aceasta este destul de veche, fiind achizitionata de dinainte de Revolutie. 

UPDATE 6.10 Unele voci spun ca aparatura medicala de sute de mii euro a fost distrusa in incendiu.

UPDATE 6.00 De mai bine de sase ore, pompierii se lupta cu flacarile. Din cauza incendiului puternic, operatiile care ar fi trebuit sa aiba loc in cursul zilei de astazi vor fi cel mai probabil anulate.

UPDATE 5.20. Incendiul s-a reaprins in cladire in acest moment. Pompierii se lupta in continuare pentru a putea lichida flacarile ce ameninta sa cuprinda unitatea medicala. Situatia este extrem de dificila, incendiul fiind foarte puternic.

LIVE VIDEO AICI

Panica in aceasta noapte la Institutul de Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. I.M. Georgescu" din zona Copou. Un incendiu puternic a cuprins unitatea medicala. Flacarile au cuprins instantaneu acoperisul spitalului, iar mai multi pacienti au fost evacuati de urgenta si transferati in alte unitati. Din primele informatii, 18 pacienti aflati in stare critica au fost transferati la alte sectii.

Incendiul ar fi izbucnit in jurul orei 0.30, moment in care au fost anuntati pompierii ieseni. La fata locului este o adevarata desfasurare de forte. Angajati ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au intervenit cu autospecialele de apa si spuma si interventie la inaltime, la fata locului fiind prezente si echipaje ale SMURD, Serviciului de Ambulanta Judetean si echipe ale Politiei. 

"In momentul in care Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a permis accesul echipelor medicale am patruns intai la etajul 5 apoi la etajul 4, unde sunt pacienti la terapie intensiva de cardiologie si chirugie cardiovasculara. Am luat decizia transferului acestor pacienti in zonele din cealalta cladire alaturata si alti la Spitalul Parhon. Este vorba de doua institutii sanitare separate, Institutul de Boli Cardiovasculare si Spitalul Parhon care au colaborat pentru ca impart aceeasi cladire", a mentionat dr. Diana Cimpoesu, coordonatorul UPU SMURD. 

In afara de cei 18 pacienti care au fost relocati, a mai fost o persoana care se afla in zona de la etajul 6 si care a fost evacuata pe scara. In acest moment, persoana respectiva, un angajat al unitatii medicale, se afla la Unitatea de Primiri Urgente din cadrul Spitalului "Sf Spiridon", diagnosticat cu intoxicatie cu fum. Persoana se afla in stare de soc emotional, este constienta si chiar a dat relatii despre ce s-a intamplat.

"Este o situatie in desfasurare. Alarma a fost data la ora 12.30. Noi asiguram garda la etajele 1 , 2 si 3 care tin de spitalul Parhon. Am verificat toti pacientii si ne-am asigurat de starea lor si am colaborat cu toate autoritatile pentru a-i ajuta pe colegii de la Cardiologie. Am preluat doi pacienti de la ATI si in continuare lucrurile sunt in desfasurare si vom muta in continuare pacienti daca este cazul. La etajele 1,2 si 3 vorbim de aproximativ 100 de pacienti. In aceste sectii nu a fost nevoie sa fie mutat nimeni pana in prezent. Incercam sa ne asiguram ca toti pacientii sunt in siguranata. Asta e tot ce conteaza", a mentionat medicul Ionut Nistor, purtatorul de cuvant al Spitalului Parhon.

Comentarii
 • Arde magazia cu materiale sanitare a Chirurgiei. Având in vedere ca spațiul era supraîncărcat …. o tragedie se putea întâmpla. Păcat ca cei “mici” vor fi Trași la răspundere pentru acest incident nedorit.

 • nici cu pompierii nu mi-e rusine…..chiar daca vin in control la o institutie publica si nu gasesc nimic de care sa sa ” agate” ….dupa verificatul prizelor, instalatiei electrice, calibrarea sigurantelor….la plecare DL MAIOR spune …tot trebuie sa-ti dau amenda de 5 milioane ca altfel nu imi justific controlul aici …deplasarea….rusine ******* se vede faptul ca nu ai avansat prin meritele tale…. MAI FLACAI OCUPATI-VA DE LUCRURI IMPORTANTE !!!!

 • ”Surse: incendiul ar fi pornit din cauza supraincalzirii instalatiei electrice. Din cate se pare, aceasta este destul de veche, fiind achizitionata de dinainte de REVOLUȚIE.” Jale mareeeeee!!! Cum poți domnule să funcționezi cu o instalație veche de dinainte de … 1848??? Poate că este vorba de o ”instalație electrică SUBDIMENSIONATĂ”. Bine că au fost REDIMENSIONATE CONTINUU ȘPĂGILE!!!

  • Nicaieri nu se pomeneste faptul ca exact aceasta aripa a spitalului a fost renovata complet acum 7 ani!!!!! De ce musamalizati? Renovarea completa nu include si schimbarea instalatiei electrice sau doar spoiala peretilor?

 • Cine este responsabil, responsabili? MANAGERUL TREBUIE SA PLATEASCA!!! Sa isi dea demisia atat el cat si CONSILIUL DIRECTOR, pentru management defectuos, a dus Institutul la colaps. Au facut „legea” sa plece persoanele competente de acolo.
  Pagubele sa fie platite exclusiv de catre TINICA, CRISTEA, MANDRILA , nu din banii „prostilor” ce cotizeaza.

 • Normal ca am fost bagati in sedinta. Sa nu spunem ca la Sterilizare sunt aparate vechi, cazane sparte, ca sunt referate facute la achizitii dar nu s-au cumparat cele solicitate, deoarece doar CHIRURGIA lui TINICA are intaietate, restul spitalului nu conteaza. Speram ca cei ce sunt in masura sa verifice activitatile manageriale ale conducerii sa ia masuri in acest sens, sa nu mai fie tinuti pe posturi de conducere Incompetenti(politica asta) si sa nu se ajunga la Tragedii. Se pare ca cine se crede DUMNEZEU, chiar l-a maniat pe cel de sus.

 • Ca angajat cand te duci sa ceri materiale,cabluri,prize etc numai nu te izbeste de pereti si te mai si ameninta cu demisia.Asa se intampla si cu amterialele sanitare din orice spital din Iasi.Managerul este de vina,nu asigura absolut nimic din ce este necesat schimbarii unei instalatii sau materialelor sanitare.Sa plateasca acum.Dar se pare ca tot cei „mici” vor plati,electricianul si cateva asistente pe acolo ca nu au fost atente.Tara de c**** ,plecati cat mai puteti din rahatul asta de tara si de putorile ce cer mii de euro sa te angajezi.

 • ALO BZI!!! Saloanele cuprinse de flacari!!!! in capul vostru au fost saloanele cuprinse de flacari sau ati fi preferat.
  Zona etaj 6 a incendiului – sunt Magazii si Sterilizarea.
  La etajul 5 este B.O.
  In acele zone nu se aflau PACIENTI! Au fost mutati din cauza fumului.
  De verificat procedurile de interventie a pompierilor.
  Una e sa stingi sa salvezi, alta e sa stingi si sa distrugi.
  Multa sanatate domnule TINICA, va fi foame de bani, pana se rezolva cu salile de operatii.

 • Se pare ca Luna Aprilie este cu nesansa pentru cei de la IBCV. Iasi
  >stiri Actualitate DNA_ descinde la Institutul de Boli Cardiovasculare ”
  In 2012, DNA, cu surle si trambite invada Institutul,in 2018, focul si fumul a invadat Institutul. Apa a trecut – prin pereti – si vestile, vantul a trecut, TINICA a rezistat DNA-ului, va rezista si unui „mic” incendiu.
  Multe spitale sunt manageriate corespunzator, aici doar interesele incompenetilor, UMF-iste si de peste prut.
  Calitatea serviciilor sunt doar in rapoarte.
  Debeaba scriem, facem memorii, greve, solicitari pe la usi, nimic nu se schimba.
  PACAT de cei care nu sunt lasati sa lucreze si au probleme cand vor #Respect!

 • TINICA lasa-ne ! TINICA lasa-ne ! TINICA lasa-ne ! TINICA lasa-ne ! TINICA lasa-ne !

  TINICA la PUSCARIE ! TINICA la PUSCARIE !TINICA la PUSCARIE !TINICA la PUSCARIE !TINICA la PUSCARIE !TINICA la PUSCARIE !TINICA la PUSCARIE !TINICA la PUSCARIE !TINICA la PUSCARIE !TINICA la PUSCARIE !

 • Tot RESPECTUL pentru Prof. Dr. Tinica, unul dintre cei mai buni chirurgi din Romania si cel mai bun chirurg cardio din Romania. Observ ca toti prostii arunca cu noroi in aceasta comoara pe care o avem la Iasi.

  Domnule Prof. Dr. Tinica, invidia si ura e mare ! Felicitari pentru ceea ce faceti si sa mergeti mai departe, indiferent de cati idioti vor incerca sa va puna piedica !!!

 • Rusine, ce desfășurare de forte? erau 3 autospeciale in spate, in rest liniste.
  Cum sa nu ai hidranti in curtea celui mai mare spital de cardio din moldova, au tras 100 metri furtun din strada, avizele cum le-au luat?
  Focul ala s-a reaprins de 5-6 ori la cata logistica si profesionalism au pompierii, suntem niste fraieri si o sa murim. ca prostii.

 • Ca si chirurg nu ai ce sa ii reprosezi.a salvat multe vieți.dar ca om lasa de dorit.se comporta urat cu personalul,țipă,jigneste.sa isi vada doar interesul lui e in stare sa calce peste cadavre

Adauga un comentariu