Titlurile zilei

Exemplu de afacere la țară! Afaceristul Daniel Botez a riscat 70.000 de euro ca să salveze nervii șoferilor. Clienții vin și din afara județului Iași – FOTO

Publicat: 25 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Exemplu de afacere la țară Afaceristul Daniel Botez a riscat 70.000 de euro ca să salveze nervii șoferilor. Clienții vin și din afara județului Iași - FOTO
Daniel Botez, din comuna Popricani, Iași, a investit fonduri europene într-o vulcanizare și spălătorie auto. Banii i-a obținut prin intermediul GAL-ului Valea Prutului. Alți doi beneficiari ai fondurilor europene sunt Robert Zamisnicu, legumicultor, și Cristian Panainte, fermier

Daniel Botez a deschis o vulcanizare și spălătorie auto în centrul comunei Popricani când a văzut că nu era niciuna în apropiere. Antreprenorul din Iași spune că afacerea merge foarte bine, iar clienții vin și din Botoșani. Povestea sa a fost prezentată la sediul GAL-ului Valea Prutului, prin intermediul căruia a obținut finanțarea necesară investiției, alături de alți doi antreprenori cu afacerile agricole

Un antreprenor din comuna Popricani, județul Iași, a investit 50.000 de euro, fonduri europene, și 20.000 de euro, fonduri proprii, într-o afacere de succes. În urmă cu 2 ani a demarat investiția.

„Cu banii europeni am luat doar echipamente. Cel mai scump echipament a fost stația din spălătorie, care a costat cam 8.000 de euro. Este o stație de self-service, unde clienții pot să-și spele singuri mașina. După ce am deschis eu, s-au mai deschis spălătorii și în satele din jur, dar nu au aceiași clienți ca mine. Din oraș vin cunoștințe și își spală mașinile aici. În afară de banii luați pe proiect am făcut și investiție proprie, în jur de 20.000 de euro. Cam în 4-5 ani ar trebui să amortizez investiția. Serviciile merg în continuare, nu e o afacere care dispare”, spune Daniel Botez.

A demarat această investiție când a văzut că nu era acoperită cererea de pe piața din mediul rural.

„Nu existau aceste servicii în comuna Popricani când am demarat acest proiect. A fost o perioadă de câteva luni, cu pandemia, când am închis, după aceea am dat drumul la treabă. Între timp s-a mai făcut o spălătorie în comună, chiar aici, lângă primărie, dar partea de vulcanizare nu este acoperită până în Botoșani, la Santa Mare”, mai spune antreprenorul din comuna Popricani.

Numărul clienților care apelează la serviciile vulcanizării variază între 3 și 30 pe zi.

Daniel Botez, antreprenor din comuna Popricani, Iași: „Merge foarte bine afacerea”

Tânărul din comuna Popricani spune că afacerea merge foarte bine și are clienți și din Botoșani. Mai mult, a reușit să aducă în firmă angajați cu experiență, care munceau în oraș.

„Sunt clienți din toată zona, inclusiv din Botoșani. Merge foarte bine afacerea. Nu aveam experiență în domeniu, dar îmi place partea de mecanică, aveam hala și m-am gândit că ar fi o afacere care ar merge aici, mai ales că nu exista concurență. Pe partea de spălătorie mai erau, dar nu și vulcanizare. Pe partea de vulcanizare vin mai ales cei care fac pană, agricultorii cu utilaje agricole, când sunt în campanie agricolă sau au nevoie de schimburi de roți.

Avem trei angajați, am creat locuri de muncă aici, în comuna Popricani. Am un băiat care lucra la Iași, cu 21 de ani de experiență în vulcanizare, și l-am convins să vină la Popricani. E de aici din comună, lucra în oraș și a venit aici. În hala unde am vulcanizarea mai funcționează, pe lângă ceea ce am eu, și un atelier de fabricare a mobilei, alte două tot cu activități. Practic, eu am creat și locuri de muncă, și condiții pentru a-și desfășura activitatea”, mai spune Daniel Botez, anteprenor din comuna Popricani, Iași.

Fermierii din Iași au primit fonduri europene prin intermediul GAL-ului Valea Prutului și pentru achiziția de utilaje agricole

Un alt beneficiar al fondurilor europene care a obținut finanțarea prin intermediul GAL-ului Valea Prutului și a fost prezent la întâlnirea din Popricani este Cristian Panainte. Fermier cu experiență de peste 20 de ani, exploateză 260 de hectare cu porumb, grâu, rapiță și soia. A obținut fonduri europene în valoare de 113.000 de euro pentru achiziția de utilaje agricole.

„Am luat bani pentru dezvoltarea fermei și am achiziționat o combină care să mă ajute la lucrările agricole. Am luat o remorcă de cărat cereale și o prășitoare pentru semănat. Aveam nevoie de utilaje agricole performante pentru că se impune o tehnologizare a fermei. Având utilaje performante, activitatea este de o mai bună calitate”, susține Cristian Panainte, fermier din satul Perieni, din comuna Probota.

Tinerii legumicultori din comuna Probota s-au asociat pentru a vinde mai ușor produsele

Tânărul legumicultor Robert Zamisnicu, din comuna Probota, împreună cu alți patru fermieri, s-au asociat și au înființat o cooperativă cu banii acordați în cadrul GAL-ului Valea Prutului. Valoarea proiectului este de 80.000 de euro.

„Nu avem achiziții prin proiect, ci banii toți sunt pentru publicitate și promovare. Cooperativa s-a înființat în decembrie 2020. Suntem cinci membri fondatori din satele Perieni și Bălteni, tineri fermieri sau cu experiență în domeniu, din comuna Probota, cu o suprafață totală de 45-50 de hectare. Producem ardei, tomate, pepeni verzi, pepeni galbeni, rădăcinoase. Vrem să ne mărim piața de desfacere, iar singurul mod de a pătrunde în rețelele de supermarketuri ar fi să avem o formă de asociere ca să acoperim nevoia retailerilor pe o perioadă mai mare de timp”, susține Robert Zamisnicu, legumicultor din Iași, care cultivă și pepeni.

Robert Zamisnicu, legumicultor din Iași: „Sperăm ca de anul următor să fim deja cu produsele în supermarketuri”

Antreprenorul spune că anul viitor ar trebui să fie în supermarketuri produsele din Probota.

„Am început discuțiile anul trecut cu reprezentanții supermarketurilor, dar pentru că anul acesta au fost pierderi de 50-60 la sută din cauza vremii, nu am continuat negocierile, pentru că nu am avut cum să livrăm. Ne dorim să intrăm cel puțin în supermarketurile din oraș și să facem contract cu o fabrică de procesare, unde trimitem calitatea a doua a produselor. Cu calitatea întâi să fim pe supermarketuri. Este indicat să ai parteneri în afaceri pentru că fiecare client al nostru își dorește să avem produse pe o perioadă cât mai mare de timp. Am început documentația la OSIM pentru «Legume de Probota» și «Pepeni de Probota» și sperăm de anul următor să fim deja cu produsele în supermarketuri”, Robert Zamisnicu, președinte al Cooperativei „Legume de Probota”.

Beneficiarii din Iași au accesat fonduri europene de 2 milioane de euro, prin intermediul GAL-ului Valea Prutului

GAL-ul Valea Prutului este un grup de acțiune locală, înființat în anul 2011, fiind unul dintre cele mai vechi din Iași. Este un parteneriat public-privat (11 autorități publice locale, 4 ONG-uri, 2 unități de cult, 4 societăți agricole, 16 SRL, 6 I.I., 1 grup de producători, 1 organizație a utilizatorilor de apă pentru irigații, 1 PFA, 1 I.I.) din mai multe comune ieșene. Acestea sunt: Andrieșeni, Bivolari, Popricani, Probota, Roșcani, Țigănași, Trifești, Victoria și comunele botoșănene: Santa Mare, Românești, Ștefănești. Fermierii din Iași, dar și autoritățile locale arondate acestui GAL pot accesa fonduri europene prin intermediul acestuia. În anul 2021 au fost acordate fonduri europene în valoare de 300.000 de euro, pentru achiziția de utilaje agricole.

Adauga un comentariu