Magazin

Exercitiile secrete pentru vindecarea bolilor si prelungirea vietii

Publicat: 21 mai 2019
Editia PDF
14 Oct. 2019

De vreun secol incoace lumea occidentala se straduieste sa explice una dintre cele mai enigmatice tehnici terapeutice cunoscute: Quigong arta stapanirii energiei, misterul dupa care Tao, Calea, poate ajuta la vindecarea bolilor si la prelungirea vietii.

Despre exercitiile quigong, legenda spune ca in urma cu 5000 de ani, undeva in nemarginirile Chinei, intr-o manastire pierduta de lume, un imparat mai batran ca vremea a nascocit in taina o arta misterioasa, cu ajutorul careia sa-si pastreze tineretea si puterile. Apoi, in atata amar de milenii foarte putini oameni au ajuns sa stapaneasca intregul secret al artei tainice, iar astazi exista in toata lumea doar cativa Mari Maestri care stiu cu adevarat tot ceea ce stia si batranul imparat.

Un antrenament special quigong este, pentru cei ce n-au vazut niciodata, un spectacol fascinant, un simbol al celor opt pasi din aceasta arta pe care fiecare ii are de facut catre descoperirea puterii din sine.

Participantii pasesc in tacere impreuna cu sensei, unul dupa altul ca si cum ar merge catre un loc sacru iar de undeva din spate vine o muzica usoara abia auzita. Sunete prelungi, modulate, tanguitoare, cu clinchetiri de cristaluri ciocnite. Cu ochii inchisi, prind sa se legene usor, ca intr-un abndon, in fata si in spate, apoi cu totii inalta mainile catre soare cu palmele deschise ca si cum l-ar cuprinde si ar imbratisa aerul cald. Incep apoi un fel de balet straniu, cu gesturi alungite, feline, cu rasuciri, intinderi si schimbari de pozitie. Impletirile ciudate ale mainilor si trupurilor subtiri, se insiruie, se prelungesc una in alta si ai senzatia ca oamenii deseneaza un text scris intr-o limba necunoscuta, cu litere dintr-un alfabet de mult uitat. Lebada…Calaretul de Fier… Calaretul din Shaolin… La final isi impreuneaza palmele la piept si se inclina adanc si ceremonios ca si cum ar multumi unui public invizibil, soarelui, aerului, vietii si intregii naturi din jurul lor.

Baletul complicat e de fapt un sistem vechi de exercitii prin care energia corpului este reechilibrata si „trimisa', dirijata catre punctele aflate in suferinta. In limba chineza el poarta numele taijiquan' care inseama scoala celor 1000 de scoli ale energiei' si pare a fi esenta celebrelor „daoyin', exercitiile secrete pentru longevitate care, vreme de mii de ani, au fost tinute in cel mai adinc secret, fiind rezervate doar imparatilor chinezi. Exista de fapt foarte putine lucruri pe care le stim cu adevarat despre medicina taoista- considerata inca, una dintre cele mai misterioase practici ale lumii- si despre lumea exercitiilor quigong. Lumea invizibila este, in conceptia maestrilor chinezi, un sistem de forte sub forma piramidala, in care toate izvorasc dintr-o singura sursa: Tao. Exista in acest univers doi poli, trei puteri, patru elemente fundamentale, cinci energii, sase ki sau relele originare, sapte emotii si opt indicatori ai starii corpului. Daoyin este o parte cu totul speciala a traditiei chineze, nascuta la poalele Himalayei, acolo unde nu patrunde aproape nimeni, in spatele zidurilor celebrei manastiri Shaolin. In el se amesteca medicina traditionala, filozofia, educatia si miscarile sportive. Exercitiile lui au avantajul de putea fi efectuate fara dificultate, indiferent de virsta, cresc mobilitatea si redau progresiv elasticitatea articulatiilor, amelioreaza starea generala de sanatate si tonusul psihic. In plus, poti sa alegi singur combinatii de exercitii care se adreseaza unui organ bolnav sau unei anumite afectiuni.

Cele doua silabe, quigong, nu sunt nici pe departe vreun fel de dogma, vreo religie sau o noua doctrina. Quigong-ul nu este de fapt decat un mod de a trai.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit