Secretele istoriei

Exilul Fredericai de Hanovra

Publicat: 09 ian. 2015
3

Frederica de Hanovra (greaca Φρειδερίκη; 18 aprilie 1917 – 6 februarie 1981) a fost sotia regelui Paul I al Greciei.

La 6 martie 1964 regele Paul a murit de cancer, si fiul ei i-a succedat la tron ca regele Constantin al II-lea. Frederica si-a asumat titlul de regina-mama dar a continuat sa joace rolul de regina. Cand fiul ei s-a casatorit cu Printesa Anne-Marie a Danemarcei la 18 septembrie 1964, regina Frederica si-a revocat majoritatea atributiilor publice regale in favoarea noii regine. Cu toate acestea, ea a continuat sa participe la evenimente regale, care au fost orientate spre familie, cum ar fi botezurile nepotilor ei atat in Spania cat si in Grecia.

Vezi si Louis-Filip al Frantei si tradarea lui Dumouriez

Ciocnirile regelui Constantin cu primul-ministru ales democratic George Papandreou, Sr. au fost invinuite de catre critici ca fiind cauza destabilizarii care a dus la o lovitura de stat militara la 21 aprilie 1967. Confruntat cu o situatie dificila, initial, regele Constantin a colaborat cu dictatura militara. In acelasi an, mai tarziu, el a incercat o contra-lovitura de stat cu speranta restaurarii democratiei. Lovitura a esuat iar el a fost obligat sa plece in exil.

Vezi si Exilul lui Ludovic al XVIII-lea al Frantei

La 1 iunie 1973 junta militara greaca a abolit monarhia fara acordul poporului grec, apoi, a incercat sa-si legitimizeze actiunile prin plebiscitul din 1973 care a fost suspectat pe scara larga de frauda. Noul sef al statului a devenit presedintele Greciei, George Papadopoulos.

Dictatura a luat sfarsit la 24 iulie 1974 si monarhia constitutionala pre-junta nu a fost niciodata restaurata. Un plebiscit a avut loc in care regele Constantin a admis in mod liber erorile sale din trecut, a promis sprijin pentru democratia, si, in special, a promis sa-si tina mama, pe regina Frederica departe de Grecia si de politica Greciei. 70% dintre greci au votat pentru a face din Grecia o republica democratica.

Regina Frederica a murit la 6 februarie 1981 in exil la Madrid in timpul unei operatii la ochi. A fost inmormantata la Tatoi; fiului ei si familiei lui i s-a permis sa participe la serviciu funerar cu conditia sa paraseasca Grecia imediat dupa aceea.
Adauga un comentariu