Actualitate

Experienta incredibila a unui profesor si a elevilor unui important colegiu iesean – UPDATE GALERIE FOTO

Publicat: 27 mart. 2014
Unul dintre cei mai interesanti, activi si deschisi profesori de istorie din municipiul Iasi, respectiv Tiberius Parpauta, de la Colegiul Economic Administrativ Iasi, a pus bazele unui adevarat muzeu al comunismului. Acesta a intrat intr-un concurs organizat de catre Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, ce scoate in prim-plan dorinta de a pune bazele unui altfel de muzeu in unitatile de invatamant din Iasi. Urmeaza ca in zilele urmatoare sa fie declarat castigatorul concursului, insa echipa din Iasi este favorita la Marele Premiu, ce consta intr-o excursie de o saptamana la Bran.

Citeste si La Iasi se deschide o expozitie-eveniment
 

Muzeul, gazduit la subsolul institutiei de invatamant, cuprinde ziare, documente oficiale, carti editate inainte de 1989, dar si obiecte de uz casnic utilizate in acea perioada – masina de spalat Albalux, fier de calcat metalic cu carbuni, masina de tuns parul manuala, insemne de dinainte de 1989, fotografii cu Nicolae Ceausescu si Elena Ceausescu. De asemenea, in cadrul muzeului exista si o sectiune dedicata partii intunecate a regimului, respectiv date despre Securitate si abuzurile din acea perioada.

Vezi si Expozitia „Mihai I al Romaniei in dosarele Securiatii” la Muzeul Universitatii Cuza Iasi

Totodata, in muzeu sunt proiectate filme ce tin de vechiul regim si modul de viata din acele timpuri, de la congrese de partid, cozi la alimentara. Muzeul este deja luat cu asalt de vizitatori, atat elevii institutiei, cat si persoane din exterior. Reprezentantii Institutului Francez Iasi si-au manifestat deja intentia de a vizita muzeul. Ca fapt inedit, toate obiectele colectate sunt donate de elevii implicati in proiect si de colegii lor, fiind adunate de la bunici si prieteni.

Vom reveni cu imagini si amanunte.
Comentarii
Adauga un comentariu