Eveniment-Social

Experiente de neuitat pentru elevii scolii Gimnaziale „Gh. I. Bratianu” din Iasi, în urma deplasarii în Polonia, în cadrul proiectului Erasmus+ PORUMBEI

Publicat: 15 apr. 2019
1

În scoala Gimnaziala "Gh. I. Bratianu" din Iasi se deruleaza, începând cu 1 septembrie 2018, proiectul Erasmus+, numit DOVESDetectives of Violence in Schools (Porumbei- Detectivii violentei în scoli), proiect KA2 (Parteneriate Strategice între scoli), finantat de Uniunea Europeana.

Scoala Gimnaziala "Gh. I. Bratianu" din Iasi este coordonatoarea proiectului, parteneri fiind scoli din Grecia, "Maria Callas" Music School of Kalamata, Polonia, Zespól Szkól Technicznych din Mielec si Estonia- Kohtla-Järve Tammiku Pohikool, din  Kohtla-Jarve.

Obiectivul principal este crearea unei strategii comune pentru a reduce violenta scolara cu 40% în scolile partenere. Printre activitatile mai importante ale proiectului mentionam: "Copiii mediatori", "Camera anti-violenta" si "Ghid de buna-practica". Ceea ce se doreste cu adevarat în cadrul acestui proiect este rezolvarea conflictelor dintre elevi, de catre copiii mediatori si constientizarea de catre elevi si parinti a efectelor negative ale bullyingului.

În perioada 1-5 aprilie 2019 s-a desfasurat cea de a patra întâlnire de proiect, din Polonia, de la scoala Zespól Szkól Technicznych din Mielec, din SE-ul Poloniei. Au participat sase elevi si trei profesori din România, doi profesori, sase elevi din Grecia, trei profesori, sase elevi din Estonia, sase profesori si cincisprezece copii, direct implicati în activitatile proiectului, din tara gazda. Activitatile au fost multiple, diverse si interesante. La scoala gazda, dupa vizitarea salilor de clasa, a laboratoarelor, a salilor de sport, s-au desfasurat activitati precum: Prezentarea întâlnirilor de lucru din România, Grecia, Estonia, a camerei-antiviolenta, a expozitiei de origami, organizarea worshop-ului pe tema violentei scolare si domestice.

Copiii mediatori din tarile participante au mediat conflicte în cadrul activitatii "Being a good mediator". Ei au participat, de asemenea, la foarte multe jocuri interactive, la un concurs de cultura si civilizatie americana si britanica, organizat la nivelul orasului Mielec, unde au obtinut un binemeritat premiu doi. Nu a lipsit degustarea mâncarii traditionale poloneze, oferita de familiile care au gazduit copiii straini din proiect, festivalul de muzica traditionala poloneza, întâlnirea cu primarul orasului Mielec. Excursiile pedagogice de la Cracovia, de la mina de sare din Bochnia, de la fabrica de avioane si elicoptere de la Compania Sikorsky din Mielec au permis cadrelor didactice si copiilor participanti la mobilitate explorarea momentelor, mai ales non-violente, din trecutul Poloniei, descoperirea încântatoarelor peisaje poloneze, care nu pot chema decât la liniste, pace, meditatie, armonie.
Copiii mediatori sunt foarte multumiti ca rezultatele înregistrate în scolile partenere din proiect sunt pozitive si pot ajuta scoala în care învata, în ceea ce priveste reducerea comportamentelor agresive de tip bullying. Proiectul DOVES îi uneste nu numai pe copiii si cadrele didactice direct implicate în proiect, ci si pe ceilalti elevi din scolile partenere, pe parinti, comunitatea locala.

Porumbeii sunt simbolul pacii, iubirii, credintei, loialitatii, blândetii, prieteniei. Proiectul DOVES, prin activitatile sale, îndeamna copiii sa devina mai buni, mai iubitori, mai toleranti, sa fie precum porumbeii.
Adauga un comentariu