Local

Experiment cutremurator la Universitatea Tehnica din Iasi. Efectele sunt devastatoare

Publicat: 14 iul. 2016
1

@ In urma cu doar cateva zile, intr-o hala a Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi din Iasi a avut loc un experiment revolutionar! @ Acesta pleaca de la utilizarea unor noi tehnologii ultra moderne in domeniului constructiilor civile @ Cei implicati in proiectul international in care este partener si unitatea de invatamant superior locala au propus refolosirea componentelor din anvelope în aplicatii de beton noi @ Astfel, experimentul a presupus ca o structura de beton sa fie supusa unei actiuni similare unui cutremur

O noua activitate experimentala de senzatie a avut loc la Universitatea Tehnica (TUIASI) Gheorghe Asachi Iasi. Practic, in urma cu cateva zile, la Facultatea de Constructii si Instalatii a avut loc un experiment în care o structura de beton a fost supusa unei actiuni seismice. Totul a facut parte dintr-un amplu proiect european, intitulat Anagennisi, in care este implicat un consortiu format din alte 17 institutii.

Citeste si:  Sefii unei mari universitati din Iasi vor fi blocati cand vor vedea asta! Fapta a fost comisa de cativa studenti si de doi profesori – GALERIE FOTO, VIDEO

„Anagennisi este un proiect finantat prin programul-cadru pentru cercetare si dezvoltare tehnologica FP7 al Comisiei Europene (CE), si are ca scop dezvoltarea de solutii inovative privind refolosirea componentelor din anvelope în aplicatii de beton noi, de înalta valoare si cu un impact redus asupra mediului înconjurator.

Citeste si:  EXCLUSIV! O noua masina minune, realizata de studentii de la UTI – UPDATE GALERIE FOTO, VIDEO

„Dintre toate industriile din lume, cea a constructiei foloseste cele mai multe materiale, iar multe dintre acestea trebuie sa îndeplineasca anumite caracteristici: rezistenta, rigiditate, calitati estetice sau conductivitate si exista materiale folosite în alte industrii care au aceste proprietati, chiar daca sunt deseuri, dar care pot fi reciclate si refolosite în constructii. Anvelopele sunt produse foarte bine construite, facute sa reziste unor conditii extreme si medii de exploatare foarte diferite, cu rezistenta si deformabilitate foarte mare. Acestea sunt alcatuite din cauciuc, otel si fibre textile din polimeri, care sunt foarte rezistente si deosebit de valoroase. La sfârsitul vietii, anvelopele sunt aruncate, nu pentru ca nu mai sunt durabile, ci pentru ca la suprafata cauciucul a fost folosit. În trecut, ele erau aruncate în gropi de gunoi, însa acum directivele europene si internationale impun reducerea poluarii si cresterea sustenabilitatii produselor, ceea ce interzice aruncarea anvelopelor în gropile de gunoi. Asa ca am decis sa vedem ce putem face cu materialele din anvelope – cauciuc, otel si fibre – în construirea betonului. Estimam ca la nivel mondial, anual, sunt aruncate un miliard de anvelope”, descrie profesorul Kypros Pilakoutas de la Universitatea din SheffieldMarea Britanie, coordonatorul proiectului.

Materialul-minune care va revolutiona constructiile!

Plecand de aici, specialistii TUIASI arata: „cauciucul este un material foarte deformabil, care absoarbe multa energie si poate fi folosit pentru a face beton mai flexibil si mai deformabil decât cel conventional, beton care prezinta o comportare mai buna la cutremure si chiar la explozii. Fibrele de otel din anvelope, odata ce sunt curatate si procesate, pot fi folosite pentru a ranforsa betonul, material foarte casant. Fibrele textile, mai subtiri, îmbunatatesc comportarea la fisurare a betonului”, arata acestia.

Experiment unic in toata Europa

Practic, in experimentul derulat pe Platforma Seismica a TUIASI, a fost testata rezistenta seismica a unei structuri din beton armat conventional. Datele colectate în cadrul acestui experiment vor servi drept criteriu de masurare pentru urmatorul experiment, care va avea loc tot la Politehnica ieseana.

Citeste si:  Un profesor universitar iesean face dezvaluiri cutremuratoare. Tot ceea ce spune acesta este senzational – GALERIE FOTO, VIDEO

„În cadrul celui de-al II-lea experiment, aceeasi structura, de data aceasta construita din noul beton, cu materiale reciclate din anvelope, se va determina eficienta acestui nou compozit. În constructii, de obicei, din cauza zidurilor de umplutura, stâlpii din beton armat devin scurti si cedeaza din forta taietoare. Modelul experimental a cedat la o acceleratie mai mare decât cea a unui cutremur uzual. Urmatorul experiment se va efectua pe un model structural cu materiale din anvelope uzate. Cooperarea Universitatii Tehnice din Iasi cu Universitatea din Sheffield este înca din 1992, timp în care am lucrat la proiecte europene comune si în cadrul unor acorduri bilaterale la dezvoltarea învatamântului în constructii în Limba engleza. Dupa ce s-au desfasurat cu succes activitatile în cadrul a trei proiecte anterioare, finantate de catre Uniunea Europeana (UE), am ajuns sa propunem împreuna, în cadrul Programului Cadru 7, acest proiect, Anagennisi, care înseamna renastere, deci de fapt utilizarea resurselor provenite din anvelopele uzate care se gasesc din belsug în toata Europa, la elemente si structuri din beton armat pentru constructii”, a concluzionat prof. univ. dr. ing. Nicolae Taranu, director partener TUIASI în cadrul consortiului.

Adauga un comentariu