Mozaic muzical

Experiment inedit! Creierul lui Sting a fost scanat pentru a descoperi cum analizeaza muzica. Ce au descoperit specialistii

Publicat: 19 aug. 2016
3
Creierul muzicianului Sting a fost scanat de psihologul Daniel Levitin, in Montreal, pentru a determina felul in care artistul analizeaza muzica, informeaza contactmusic.com.
Tehnicile moderne ne permit sa conturam harti cu felul in care creierul lui Sting organizeaza muzica. Este important, pentru ca esenta muzicalitatii este abilitatea de a manipula in minte reprezentatii bogate ale melodiei dorite”, a explicat Levitin.
Sting a colaborat cu Daniel Levitin, pentru ca ii apreciaza cartea intitulata ”This Is Your Brain on Music” (Acesta este creierul tau in relatie cu muzica), potrivit unui articol publicat de Universitatea McGill.
Doua scanari, functionala si structurala, au fost realizate intr-o singura sesiune la McGill’s Montreal Neurological Institute. Specialistii i-au facut artistului o rezonanta magnetica functionala, care masoara activitatea cerebrala, detectand schimbarile associate cu circulatia sanguina. Levitin si colegul lui, doctorul Scott Grafton, si-au publicat descoperirile in Neurocase.
”Esenta acestor metode este abilitatea de a testa daca modelele generate de activitatea cerebrala se aseamana mai mult pentru doua genuri muzicale, in comparatie cu alte genuri. Aceasta tehnica nu a mai fost folosita niciodata”, a spus Grafton.
”Creierul lui Sting ne-a aratat conexiuni intre melodii pe care le cunosc bine, dar pe care nu le-am mai vazut relationate inainte. Piesa lui Astor Piazzolla «Libertango» si melodia «Girl», a trupei The Beatles, s-au dovedit a fi doua dintre cele mai asemanatoare. Ambele sunt in chei minore si includ motive melodice similare, arata studiul. Un alt exemplu: «Moon over Bourbon Street», ce ii apartine lui Sting, si «Green Onions», piesa grupului muzical Booker T. and the MG’s, ambele in Fa minor, au acelasi tempo (132 de batai pe minut) si un ritm similar”, a explicat Levitin.
Cei doi specialisti spera sa faca scanari similare pe atleti, scriitori si pictori.
Adauga un comentariu