News Flash:

Experimente italiene

15 Iulie 2005
1409 Vizualizari | 0 Comentarii
Trei mari unitati agricole din judetul Iasi au obtinut in acest an grau pentru fabricarea pastelor fainoase. Daca pana in acest moment producatorii de paste erau nevoiti sa importe grau din soiurile "durum", acestia il pot procura din judetul Iasi. In cadrul unui experiment desfasurat la trei unitati agricole iesene, a fost obtinuta o productie de 3 mii kilograme la hectar, insa suprafata cultivata a fost una redusa. Obtinerea acestui soi este o premiera nationala, doarece italienii au mai incercata sa obtina o asemenea productie si la Timisoara, insa nu au avut succes. Specialistii din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala - DADR Iasi sustin ca reusita este datorata solului din judet si climei asemanatoare cu cea din regiunea Padova, Italia. "Este prima reusita de acest gen din tara. Noi nu am cultivat astfel de grau pana acum. A fost experimental, insa cei care au obtinut acest grau vor sa il foloseasca in continuare pentru multiplicare. Samanta a fost data gratuit de partenerii din Italia", a sustinut ieri Constantin Arustei, directorul DADR Iasi. Reusita proiectului este cu atat mai surprinzatoare cu cat italienii obtin intre doua mii si patru mii de kilograme pe hectar, iar agricultorii ieseni au obtinut 3 mii de kilograme la hectar.
Gelu JIREGHIE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1322 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013769 (s)