News Flash:

Expertii contabili, la cheremul Ministerului de Finante

23 Octombrie 2006
5332 Vizualizari | 3 Comentarii
Pavel Badragan
• Ministerul de Finante incearca sa puna monopol asupra activitatii expertilor contabili, dirijand multe dintre atributii catre consultantii fiscali • Acestia care vor fi atestati de Ministerul Finantelor Publice (MFP) • Asta in conditiile in care expertii contabili sunt uniti intr-un organism de sine statator, Corpul Expertilor Contabili si al Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR)


Persoanele interesate sa obtina autorizatie pentru a exercita atributii de consultant fiscal vor trebui sa sustina un examen, care va fi organizat de Ministerul Finantelor Publice. In urma acestui examen le va fi eliberat un certificat de atestare. De asemenea, acestia vor fi nevoiti sa se inregistreze la Camera consultantilor fiscali, urmand ca apoi sa le fie eliberat carnetul profesional. Ministerul de Finante incearca sa faramiteze activitatea contabila, dirijand multe dintre atributii catre consultantii fiscali, care vor fi atestati de Ministerul Finantelor Publice (MFP). Prin acest tertip, reprezentantii Ministerului de Finante incearca sa controleze total acest domeniu. Aceasta categorie de profesionisti sunt uniti in acest moment intr-un organism de sine statator, Corpul Expertilor Contabili si a Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR). Conform reglementarilor in vigoare, consultantii fiscali, pe langa activitatea de consultanta fiscala, pot desfasura si activitati precum expertiza contabila, audit financiar, instruire si perfectionare in domeniul fiscal. Activitatea de consultanta fiscala ca si activitate independenta a inceput sa fie reglementata in urma cu mai multi ani. Totusi, abia in cursul acestei luni a inceput materializarea intentiilor Ministerului de Finante, urmand ca abia luna viitoare sa fie organizata prima sesiune de examene pentru obtinerea certificatelor de atestare necesare desfasurarii acestei activitati. Aceasta activitate consta in acordarea de servicii profesionale privind asistenta de specialitate la intocmirea declaratiilor de impozite si taxe, asistenta pe probleme fiscale si referitor la creantele bugetare, cum sunt amenzi, penalitati, majorari. Aceasta faramitare a activitatii expertilor contabili are si aspecte pozitive, dar si negative. Unul dintre aspectele pozitive ale acestei faramitari ar fi pregatirea specializata pe fiecare activitate devenita independenta. De asemenea, acest lucru determina si o perfectionare continua si obligatorie pentru contabilii independenti. "Un aspect pozitiv din punctul nostru de vedere este ca agentii economici beneficiari ai prestatiilor noastre devin constienti ca activitatea de evidenta contabila si activitatea financiara nu sunt totul intr-o intreprindere. Acestea organizeaza si evidentiaza patrimoniul societatii si miscarile de valori. Dar mediul de afaceri trebuie sa constientizeze si importanta auditului financiar, consultanta fiscala, evaluarea, vazute ca activitati specializate si care trebuie remunerate. In acelasi timp, profesionistii care ofera asemenea servicii isi asuma si raspunderea pentru calitatea lucrarilor, acestia sunt asigurati pentru riscul profesional asumat si garanteaza servicii de calitate", a declarat Pavel Badragan, presedintele Corpului Expertilor Contabili si al Contabililor Autorizati, Filiala Iasi.

Dezavantaje

Se observa tendinta de faramitare a meseriei de expert contabil. Astfel, pentru a putea desfasura activitatea de lichidare, expertul contabil trebuie sa fie autorizat in acest sens si sa faca parte din Asociatia Lichidatorilor, pentru a face Audit financiar, trebuie sa detina o autorizare in acest sens si sa fie membru in Camera Auditorilor Financiari din Romania (CAFR). Expertii contabili vor trebui sa mai obtina inca o autorizatie daca doresc sa desfasoare activitatea de consultant financiar. Aceasta faramitare comporta si unele aspecte negative, atat pentru agentii economici, cat si pentru profesionistii independenti. Astfel, pentru cei din urma apartenenta la mai multe organizatii, care este absolut necesara pentru a-si putea desfasura activitatea, presupune un efort suplimentar pentru sustinerea examenelor, pentru obtinerea autorizatiei, cotizatii de inscriere in diferite organisme. In ceea ce priveste beneficiarii de servicii, aceasta faramitare presupune contracte specializate pentru fiecare serviciu in parte, plati corespunzatoare pentru activitati profesionale. Daca pana acum, in cazul unui contract cu un contabil agentilor economici li se oferea toata gama de servicii, de acum pentru fiecare serviciu de acest gen va trebui incheiat un contract separat, care va presupune o remunerare in plus a profesionistului.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

dezavantaje
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (3)

Andronicus  | #1326
Este o mare aberatie in conditiile in care un expert contabil este pregatit intr-un domeniu mult mai mare care include si consultanta financiara dar desi ca pregatire este de 10 ori peste ceea ce se cere la consultantul fiscal nu poate desfasura aceasta activitate fara "examene" la Ministerul de Finante (pt care se platesc taxe grase). Este de ras sa spui ca un expert contabil nu poate acorda consultanta intr-o problema de "doi lei " precum intocmirea declaratiilor cand acest lucru se invata pe prima treapta a meseriei.
Este o incercare a Finantelor sa puna mana pe niste taxe bune si sa controleze o profesie care este liberala prin excelenta. Nu este nimic subtil aici, si inca odata imi exprim indignarea fata " istetii " de la finante. Daca aberatiile pe care le scot constant in legislatia fiscala de 18 ani si care scot peri albi tuturor celor chemati sa aplice le inghitim constant cred ca ultima trasnaie nu ar trebui tolerata.
Astept pozitie oficiala a CECARULUI precum si atitudine din partea tuturor celor vizati.
Vio  | #1327
Diviziune muncii este intradevar necesar pentru cresterea productivitatii muncii numai daca sunt stabilite clar conexiunile si limitele fiecarei diviziuni.
Consultantul fiscal prin definitie este doar consultant nu expert fiscal .
Un consultant fiscal daca nu stie contabilitate clar nu stie nici sa intocmeasca declaratia cu impozitul pe profit sau cum se ajunge la acel profit, Si asta nu este decat un exemplu.
Prin urmare trebuie sa fii si consultant fiscal si expert contabil daca vrei sa fii un contabil cu drepturi depline , adica sa cotizezi la doua Camere ,
Ii sfatuiesc pe cei care de la Minister care scornesc asemenea aberatii sa-si aleaga un loc unde sa dea cu capul, poate li se mai aseaza ideile.
magda  | #1328
e o porkarie totul
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1433 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014222 (s)