Local

Expertii sunt chemati sa se pronunte intr-un jaf de milioane de euro. Un fost ministru este in spatele combinatiilor

Publicat: 07 iun. 2016
1

@ Miza este recuperarea unor sume impresionante de bani din fonduri publice @ Camera de Conturi a constatat ca s-au platit lucrari de constructii care nu au fost efectuate @ Afacerile dubioase au fost verificate si de DNA

Batalie grea in justitie, intre Camera de Conturi si doua entitati care sunt acuzate ca au prejudiciat statul cu o suma impresionanta de bani. Din aceste motive, pentru a stabili adevarul, judecatorii au decis sa se efectueze o serie de expertize.

Aceasta afacere priveste unul dintre cele mai mari prejudicii din bani publici constatate de Camera de Conturi Iasi in urma controalelor din ultimii ani. Institutia vizata este Administratia Bazinala de Apa Prut Barlad, institutia care administreaza bazinul hidrografic al Prutului. In timpul unui control efectuat in urma cu cateva luni la ABA Prut Barlad specialistii Camerei de Conturi Iasi au stabilit ca angajatii statului au incalcat legea in beneficiul firmei Lescaci Com din Negresti Oas. Camera de Conturi a constatat ca firma a fost favorizata atunci cand s-au organizat licitatiile prealabile contractarii lucrarilor cu firma Lescaci Com.

„S-a constatat nerespectarea cadrului legal privind achizitiile publice în legatura cu atribuirea si administrarea contractului de achizitie publica de lucrari de proiectare si executie a obiectivului de investitii «supraînaltare dig mal stâng râu Jijia amonte confluenta cu râul Prut», contract încheiat cu SC Lescaci Com SRL Negresti Oas, a provocat prejudicii în suma de 3.901.840 lei, din care au fost recuperati în timpul controlului 454.648 lei”, se arata in raportul Curtii de Conturi. De asemenea, Camera de Conturi a mai constatat ca s-au facut plati catre aceasta firma pentru lucrari care nu au fost efectuate niciodata. Valoarea acestor lucrari decontate si nerealizate este de cateva miliarde lei vechi. De asemenea, Lescaci Com a mai incheiat cu ABA Prut Barlad un contract pentru obiectivul de investitii „Poldere pe raul Bahlui aval si amonte de localitatea Podu Iloaiei”, cu o valoare de 44.082.891 lei.

Investitia a fost finalizata la data de 3 decembrie 2014 si face parte din proiectul „Lucrari pentru reducerea riscului de inundatii in bazinul hidrografic Prut-Barlad”, cofinantat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, prin POS Mediu, Axa Prioritara 5. In plus, Camera de Conturi a mai constatat ca ABA Prut Barlad nu a calculat penalitati catre societatile comerciale care nu si-au onorat la timp contractele catre institutie. Prejudiciul adus institutiei prin necalcularea respectivelor penalitati se ridica la suma de 39.508 lei.

„S-a insistat in primul rand pe efectuarea unei expertize tehnice. Astfel, expertul desemnat va merge in teren si va masura la fata locului cantitatile de lucrari. Noi sustinem in continuare ca raportul nostru este corect”, au spus surse din cadrul Curtii de Conturi.
Expertiza a fost solicitata in dosarul in care ABA Prut Barlad a contestat raportul Camerei de Conturi. Expertul urmeaza sa-si prezinte concluziile in fata instantei peste cateva zile.

Firma lui Laszlo Borbely

Lucrarile contractate de aceasta firma cu diferite unitati din subordinea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor au facut obiectul unei anchete finalizate de DNA cu trimiterea in judecata. S-a stabilit ca aceasta firma a castigat foarte multe contracte datorita sprijinului oferit de Laszlo Borbely, cel care ocupa scaunul de ministru al Mediului cand aceasta societate prospera.

S-a mai stabilit de asemenea ca Borbely primea spaga de la aceasta firma pentru a-i facilita obtinerea unor contracte. „În cursul anului 2011, inculpatul Ciocan Ioan, administrator la SC Lescaci Com SRL Negresti Oas, i-a remis numitului – ministru al Mediului si Padurilor, prin intermediul inculpatului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului, foloase necuvenite, constând în renovarea si utilarea apartamentului ministrului, în valoare de 80.952 lei, pentru ca acesta sa-si exercite influenta asupra unor functionari din cadrul Administratiei Nationale Apele Române (institutie aflata în coordonarea Ministerului Mediului si Padurilor), pentru a-i determina sa favorizeze SC Lescaci Com SRL Negresti Oas la diferite licitatii organizate de Administratia Nationala Apele Române, prin Administratiile Bazinale din teritoriu”, se arata intr-un comunicat al DNA.

Procurorii DNA au mai constatat ca  SC Lescaci Com SRL Negresti Oas a încheiat în perioada 2010 – 2011 un numar de 19 contracte cu unitati din subordinea Administratiei Nationale Apele Române” respectiv Administratia Bazinala de Apa Somes Tisa, Administratia Bazinala de Apa Banat, Administratia Bazinala de Apa Olt, Administratia Bazinala de Apa Buzau – Ialomita, Administratia Bazinala de Apa Siret, Administratia Bazinala de Apa Prut – Bârlad si Administratia Bazinala de Apa Dobrogea – Litoral, pentru lucrari de regularizari, amenajari, îndiguiri sau recalibrari ale cursurilor unor ape aflate în administrarea unitatilor sus-mentionate. „Valoarea totala a acestor 19 contracte s-a ridicat la suma de 295.037.846 lei (inclusiv TVA)”, au completat procurorii DNA.

Comentarii
Adauga un comentariu