News Flash:

Expertiza austriaca privind securitatea in munca

18 Aprilie 2007
984 Vizualizari | 0 Comentarii
• Susanne Schunder Tatzber, expert austriac in proiectul Phare pentru implementarea legislatiei armonizate de securitate si sanatate in munca pentru intreprinderi mici si mijlocii, afirma ca este foarte importanta prevenirea eventualelor accidente de munca • Lipsa cunostintelor adecvate si echipamentele tehnice mult prea avansate pentru angajati sunt doi dintre factorii care duc la neglijarea masurilor de securitate la locul de munca


Reporter: Care este principala cauza a neglijentei angajatorilor privind masurile de securitate la locul de munca?
Susanne Schunder Tatzber: Neglijente apar atat din partea angajatorilor, cat si din cea a angajatilor. Lipsa cunostintelor adecvate si echipamentele tehnice mult prea avansate pentru angajati sunt doi dintre factorii care duc constant la neglijarea masurilor de securitate la locul de munca. Daca acestea sunt noi si ei nu invatat sa le foloseasca, nu vor apela niciodata la ele. O alta cauza poate fi lipsa cunostintelor necesare pe partea legislativa, cauza pe care angajatorii o invoca de cele mai multe ori. Pe lista mai trebuie adaugata si nivelul scazut al motivatiei acestora pentru masurile de securitate pe baza zicalei "lasa ca mie nu mi se intampla niciodata". Nu sunt constienti ca de cele mai multe ori costa mai mult sa intretii un om care a suferit un accident la locul de munca pentru care trebuie sa platesca transportul, organizarea unei comisii care sa vada in ce conditii s-a intamplat accidentul, plus faptul ca este oprit lucrul.

R: Cat de tare ne afecteaza totusi factorii de risc?
S.S.T.: Factorii de risc au un rol foarte important atat in viata personala, cat si in cea profesionala. Cel mai important lucru care trebuie sa il faca angajatorii este acela al constientizarii si al evaluarii factorilor de risc. Cel mai indicat in cazul intreprinderilor cu peste 50 de angajati este angajarea unei persoane specializate care sa se ocupe de acest lucru. Pentru cele cu mai putini angajati exista un ghid de evaluare a riscului care usureaza identificarea riscurilor. Daca nu sunt identificate riscurile, in timp, acestea provoaca un lant cauzal care va duce la grave accidente. Procesul de schimbare a mentalitatii oamenilor care nu sunt obisnuiti cu aceste masuri de securitate este unul in continua schimbare si nu va fi unul peste noapte. Factorii de risc sunt variati, de la vibratii si substante chimice pana la seful fiecarei persoane, care de cele mai multe ori se dovedeste a fi cel mai toxic agent.
R: Cum s-au rezolvat problemele in domeniul securitatii si sanatatii la locul de munca in Austria?
S.S.T.: Chiar daca noi avem o indelungata traditie in domeniul Inspectiei Muncii, cu radacini inca din al Doilea Razboi Mondial, nu sunt rezolvate inca toate problemele. Nu este o diferenta enorma intre Austria si Romania din punctul acesta de vedere. In timp, lucrurile vor fi schimbate si aici, mai ales din momentul in care oamenii vor constientiza toate riscurile. O masura luata in favoarea angajatorilor este acela al angajarii in fiecare intreprindere cu peste 50 de angajati a unui inginer de securitate, unui medic specializat in medicina muncii si a unui psiholog sau un expert adecvat. In cazul in care locul de munca are un grad scazut de risc atunci psihologii sunt obligati sa petreaca 1,2 ore pe an cu fiecare angajat in parte si 1,5 ore pe an in cele care au un grad ridicat. Angajatorii sunt obligati de lege sa faca acest lucru atat pentru binele lor, cat si pentru cel al angajatilor.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1244 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014129 (s)