Stiri Turism

Explicatia meteorologilor pentru vremea extrema care a lovit intreaga planeta. Ce va urma

Publicat: 25 iul. 2018
9

Fenomene extreme au lovit planeta ca intr-un scenariu apocaliptic al unui film SF. Canicula in Canada si Japonia, inundatii in Romania, (si nu numai), incendii de vegetatie in Suedia si Grecia, sunt doar cateva din anomaliile care au ucis sute de oameni. 

Invitata la un post de televiziune, Florinela Georgescu, directorul ANM, a venit cu o explicatie pentru aceste fenomene meteo neobisnuite si pentru vremea deosebit de bizara din acest an.

„Nu numai vara este atipica, ci intreg anul acesta, chiar incepand cu decembrie anul trecut, pentru ca iarna a fost deosebit de blanda, pe urma luna martie cu temperaturi de iarna si o luna aprilie cu temperaturi de vara. Incepand cu luna mai au inceput si manifestarile de instabilitate, intr-un context european. Acest fenomen tine de distributia neobisnuita a maselor de aer. Pe de o parte o e distributie foarte persistena si in acelasi timp neobisnuita pentru ca aerul cald a ajuns pana in nordul peninsulei Scandinave in timp ce in regiunea tarii noastre a stagnat foarte mult timp o masa de aer cu o idee mai racoroasa si cu un foarte mare volum de vapori de apa. Toate acestea au fost asociate cu o persistenta a presiunii atmosferice scazute, un blocaj care a dus la manifestari nefiresti pe tot continentul. Daca la noi a plouat excesiv, in partea de nord a plouat putin, acolo e o seceta accentuata. Masa aceea foarte calda este de origine tropicala si a avut forta sa se extinda spre regiunile nordice ale Europei, in timp ce aerul mai rece a ramas blocat aici, in zona noastra. Speram ca in zilele urmatoare, dupa ce depasim episodul de precipitatii, masele de aer sa se mai duca fiecare la locul lor”, a explicat Florinela Georgescu.

Directorul ANM ii sfatuieste pe romani sa mearga in vacanta, dar sa ramana vigilenti la avertizarile meteo, chiar si atunci cand sunt in strainatate.

Fenomenele meteo extreme, care in mod normal nu au loc intr-o anumita zona, pot aparea pe fondul schimbarilor climatice. 

Adauga un comentariu