News Flash:

Explozie a numarului amanarilor la plata

16 Februarie 2010
889 Vizualizari | 0 Comentarii
Sediu Finante Iasi
Numarul firmelor care au cerut amanarea la plata a datoriilor la bugetul statului a explodat. Daca la inceputul acestui an, numai opt firme dintr-un total de zece primisera acordul pentru amanarea datoriilor, acum numarul posibililor beneficiari se apropie de 65. Dintre toate acestea, in momentul de fata, reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi au rezolvat 35 de cereri, iar celelalte sunt in curs de solutionare. "Valoarea totala a celor 35 de cereri de amanare la plata este de 34 milioane lei. In momentul de fata mai sunt in curs de solutionare 28 de cereri", a explicat Maria Taran, purtatorul de cuvant al Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi. De la inceputul acestui an, conditiile pe care o firma trebuie sa le indeplineasca pentru amanarea la plata a datoriilor la bugetul consolidat de stat au devenit mult mai usoare. Una dintre cele mai importante prevederi a fost cea a faptului ca a fost eliminata conditia impusa contribuabililor de a nu inregistra obligatii fiscale restante la data de 30 septembrie 2008. De asemenea, garantiile constituite si/sau bunurile oferite in vederea instituirii masurilor asiguratorii vor fi de 20 la suta din suma amanata la plata si dobanzile datorate pe perioada pasuirii, daca amanarea se acorda pe o perioada de pana la trei luni inclusiv. Beneficiarul va trebui sa garanteze cu 40 la suta din suma amanata la plata si dobanzile aferente daca pasuirea se acorda pe o perioada mai mare de trei luni. Pe langa acestea, s-au adus modificari si conditiilor in care isi pierd valabilitatea amanarile la plata. Mai nou, acestea isi pierd valabilitatea in cazul in care contribuabilul nu isi achita in cel mult 30 zile de la scadenta obligatiile fiscale cu termene de plata incepand cu data emiterii deciziei de amanare la plata. In plus, legea mai stabileste si faptul ca pe perioada de valabilitate a amanarii la plata, contribuabilii datoreaza o dobanda de 0,05 la suta pe zi.

Gaura de 20 la suta la bugetul statului

Cea mai drastica scadere la bugetul statului, inregistrata din momentul in care criza financiara si-a facut simtita prezenta si in mediul economic iesean: in cursul lunii trecute, la bugetul consolidat al statului, contribuabilii ieseni au cotizat cu 187 milioane lei, in scadere cu 20,19 la suta comparativ cu ianuarie 2009. Cea mai drastica scadere s-a inregistrat la bugetul asigurarilor pentru somaj, unde diferenta intre 2010 si 2009 a fost de circa 39,4 la suta. Conform datelor Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi, situatia cea mai buna se mentine la nivelul bugetului statului, unde incasarile s-au situat la 80,5 la suta din totalul incasarilor din 2009. Finantistii sustin ca, in principal, nerealizarea programului de încasari se datoreaza lipsei lichiditatilor banesti cu care se confrunta agentii economici ca urmare a crizei financiare. Printre exemplele care duc la ingreunarea situatiei financiare a mediului de afaceri se pot enumera neplata la termen de catre partenerii de afaceri a obligatiilor contractuale, lipsa pietei de desfacere sau dificultatile întampinate în accesarea creditelor bancare.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

dobanzile aferente
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2660 (s) | 22 queries | Mysql time :0.142639 (s)