Actualitate

EXPLOZIV! Cel mai cunoscut proxenet iesean arunca in aer justitia ieseana! Nu s-a mai intamplat niciodata asa ceva!

Publicat: 20 ian. 2016
1

@ Judecatorii de la Curtea de Apel Iasi au luat ieri o decizie de-a dreptul exploziva: au sters cu buretele condamnarea aplicata celui mai cunoscut proxenet din Iasi @ Desi nimeni nu credea ca se poate asa ceva, CEDO a dat castig de cauza proxenetului si a obligat statul roman sa-i plateasca daune @ Doru Colac a fost patronul localului Leul de aur din zona Copou @ Acum, judecata lui va incepe de la zero, dupa ce ieri judecatori i-au admis cererea de revizuire @ Au fost anulate toate formele de executare a pedepsei si acum e curat la lacrima

Doru Colac este unul dintre cei mai cunoscuti proxeneti din Iasi. Nu pentru ca ar fi avut in spate vreo grupare criminiala organizata, ci pentru ca a fost patronul unuia dintre cele mai cunoscute cluburi din Iasi, Leul de aur, din zona Copou. Era un club prin care au trecut multe persoane cunoscute din Iasi, atat din mediul de afaceri, cat si din cel politic. Clubul respectiv ar fi fost folosit inclusiv pentru oferirea de servicii sexuale, de catre tinerele racolate de proprietarul lui. Prinderea lui Doru Colac a reprezentat unul dintre primele dosare instrumentate de procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Iasi (DIICOT), avand in vedere ca la vremea respectiva, in 2003/2004, era o structura nou infiintata. Alaturi de Doru Colac, a fost pusa sub acuzare si arestata iubita acestuia, Alina Parfene, de 33 ani. In prima faza, Judecatoria Iasi l-a condamnat pe Doru Colac, pe data de 22 iunie 2004, la executarea unei pedepse de 9 ani de inchisoare.

Alina Parfene a primit un an si jumatate. Ulterior, dupa un proces de lunga durata, cu tot felul de rejudecari, Doru Colac a fost condamnat la sapte ani de inchisoare. Aceasta pedeapsa a fost stabilita in mod definitiv pe data de 21 decembrie 2010, de catre Curtea de Apel Iasi. Pe de alta parte, in tot acest timp, Doru Colac a sustinut ca este nevinovat si ca nu este judecat corect. A sustinut in repetate randuri ca nu-i sunt respectate drepturile civile. Pe baza unor acte medicale, a reusit ani la randul sa amane executarea pedepsei.

CEDO i-a dat despagubiri de 2.400 euro

In acest context, s-a adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Anul trecut, acesta a primit raspuns din partea judecatorilor europeni. I-a fost admisa actiunea si s-a constatat ca, Doru Colac a fost condamnat in Romania cu incalcarea drepturilor cetatenesti. In principal, s-a discutat de dreptul la aparare. CEDO obligat statul roman sa-i plateasca despagubiri in valoare de 2.400 euro lui Doru Colac. Asta pentru ca audierea martorilor nu a fost facuta in mod corespunzator. Doru Colac a reclamat ca a fost condamnat pe baza unor declaratii ale unor martori care nu au mai fost audiati nemijlocit in fata instantei de judecata. Pur si simplu, martorii nu au mai fost de gasit.

„Articolul 6 din Conventie consacra principiul potrivit caruia, înainte de condamnarea unui acuzat, toate probele împotriva acestuia trebuie prezentate, în mod obisnuit, în sedinta publica, în prezenta acestuia, în scopul dezbaterii contradictorii. Principiul fundamental este acela ca, un inculpat într-un proces penal ar trebui sa aiba posibilitatea efectiva de a contesta probele în acuzare. Sunt posibile exceptii de la acest principiu, dar acestea nu trebuie sa încalce dreptul la aparare, care, ca regula, impune nu numai ca un inculpat sa cunoasca identitatea acuzatorilor sai, astfel încât sa fie în masura sa conteste probitatea si credibilitatea lor, dar si ca acuzatul sa aiba posibilitatea adecvata si corespunzatoare de a confrunta si de a adresa întrebari martorilor în acuzare, fie când martorul da declaratia sau într-o etapa ulterioara a procesului”, se arata in decizia CEDO.

Una dintre fete ar fi avut 200 de clienti

Pe baza acestei decizii luate de judecatorii de la CEDO, Doru Colac a formulat o cerere de revizuire la Curtea de Apel Iasi. Ieri, judecatorii de la aceasta instanta au admis cererea de revizuire a proxenetului. Au fost anulate toate formele de executare a pedepsei.

„Desfiinteaza hotarârile mentionate si dispune rejudecarea cauzei de catre Judecatoria Iasi. Anuleaza toate formele de executare emise pe numele condamnatului Colac Doru, în baza hotarârilor mentionate. Constata lipsita de obiect cererea revizuentului de suspendare a executarii hotarârii”, se arata in decizia judecatorilor. Practic, judecarea lui Doru Colac va incepe de la zero. Potrivit anchetatorilor, activitatea infractionala a lui Doru Colac si a Alinei Parfene, partenera lui din dosar, s-a desfasurat timp de cateva luni, intre anii 2000 – 2001, si a constat in obligarea a cinci minore sa practice prostitutia. Totul a inceput pe 27 octombrie 2000, cand Cristina R., o tanara care atunci avea 17 ani, a fost racolata de Alina Parfene si dusa in apartamentul in care aceasta locuia impreuna cu Doru Colac. Cu toate ca fata nu a acceptat propunerea lui Doru Colac de a intretine relatii sexuale cu diferiti barbati contra unor sume de bani, a fost convinsa cu forta de barbat. Conform anchetatorilor, dupa ce i s-a oferit suma de 400 marci germane, a fost lovita, apoi a fost invatata de Alina Parfene ce trebuie sa faca pentru a satisface viitorii clienti. Alaturi de Cristina, au fost descoperite si alte tinere in situatii similare. Cei doi au obtinut profituri de aproximativ jumatate de miliard de lei vechi, din august 2000 pana in martie 2001. Distractia barbatilor costa intre 30 de lei si o suta de dolari si se petrecea in diferite hoteluri din municipiul Iasi. In perioada mentionata, Cristina ar fi avut 200 de clienti.

Comentarii
  • Pai asa merita instantele din romania impreuna cu anchetatori inca se poate si mai rau pt ca in romania dosarele se fac tot ca pe timpuri fara probe concrete daca cedo ar analiza toate dosarele astea facute la viteza statu roman ar fi falimentar

Adauga un comentariu