Actualitate

EXPLOZIV! Cladirile SC Unirea – Bunge Iasi sunt demolate ilegal?

Publicat: 16 oct. 2015
1

Tupeul si obraznicia nu cunosc limite in cazul unor afaceristi din Iasi. Mai multi angajati ai fabricii Unirea SA au trimis o adresa la redactia BUNA ZIUA IASI in care denunta abuzurile unor angajati ai firmei care demoleaza cladirile fostei unitati care producea ulei din floarea soarelui. In fapt cativa actuali si fosti angajati ai acestei fabrici au incercat sa-si faca doar cateva fotografii in fata unitatii care le-a fost si serviciu si casa in ultimele decenii. Cei cativa angajati s-au izbit insa de tupeul celor de la firma care demoleaza cladirile.

„Zilele trecute am fost la fabrica impreuna cu alte patru persoane, fosti angajati. Am dorit sa facem o ultima poza de grup in fata fabricii. In acest moment, ne-am izbit de obraznicia firmei de demolare, angajatii acestei firme adresandu-ne injurii si amenintari cu moartea. Domnule Stefan Avirvarei, domnule Radu Lupasteanu, domnule primar Mihai Chirica, rugam respectuos a verifica actele de functionare care stau la baza acestui santier. Mentionam ca firma nu are autorizatie de demolare si demoleaza haotic, punand in pericol siguranta cetatenilor. Vrem sa organizam un protest chiar in fata fabricii si nu dorim sa aiba loc lucrari neautorizate”, se arata in aceasta adresa, semnata de 4 angajati ai SC Unirea SA, adresa care a fost trimisa la Politia Locala, Primaria Iasi si la Inspectoratul de Stat in Constructii.
 
Din informatiile detinute de redactorii BUNA ZIUA IASI lucrurile sunt foarte grave in ceea ce priveste demolarea cladirilor de la SC Unirea SA. Astfel, firma americana Bunge, care detine patrimoniul fostei fabrici de ulei, emblema a economiei locale, a organizat doua licitatii pentru demolarea cladirilor, ambele castigate de SC TAB Construct. Problema este ca, firma TAB Construct a obtinut pana acum o singura autorizatie de demolare, si asta intr-un timp record de 21 de zile (in timp ce alte firme trebuie sa depuna PUZ pentru a face o demolare – dar de aceste lucruri nu este strain arhitectul sef al Iasului, Tudor Vericeanu, amic cu patronii de la TAB Construct, prin intermediul firmei lui Bogdan Buimac Nicolae, Project SVB SRL, care se ocupa si de demolarea SC Nicolina SA). Angajatii SC Unirea SA acuza faptul ca pentru aceasta autorizatie de demolare s-a platit arhitectului sef suma de 20.000 de euro. Ar trebui ca primarul Mihai Chirica, dar si procurorii DNA sa verifice modul in care TAB Construct a primit aceasta autorizatie de demolare in timp record si cum li se permite acestor oameni sa incalce legea intr-un asemenea mod.
 
Mai exact, pentru a doua licitatie, TAB Construct a scos pe data de 1 octombrie certificatul de urbanism, in care li s-a stipulat foarte clar ca trebuie sa faca studiu de impact, studiu de mediu si sa obtina toate avizele de la institutiile abilitate ale statului. Conform angajatilor de la SC Unirea SA, pentru a doua licitatie s-a mai platit 10 mii de euro catre arhitectul sef, urmand ca inca 10.000 de euro sa fie virati la scoaterea autorizatiei de demolare. Probabil, ca firma TAB Construct pe asta se si bazeaza, in momentul in care a decis sa faca un asemenea abuz. Practic, cu o singura autorizatie de demolare, firma TAB Construct demoleaza toate cladirile de la SC Unirea SA, fara sa mai astepte si autorizatia de demolare pentru cladirile prinse in a doua licitatie. Asa se justifica nervozitatea angajatilor de la TAB Construct, care se tem ca opinia publica va afla toate neregulile, cu iz penal, comise de ei. 
Vom reveni!
Comentarii
Adauga un comentariu