Actualitate

EXPLOZIV! Declaratie surprinzatoare a unui acuzat dintr-un dosar al DNA Iasi! A recunoscut ca a cheltuit la pacanele banii din afacere!

Publicat: 11 ian. 2017
1
@ A mers in fata procurorilor DNA pentru a explica cum au disparut banii din afacerea pe cere tocmai a incercat sa o puna pe roate, iar declaratia lui a luat prin surprindere pe toata lumea: este pasionat de jocurile electronice si i-a cheltuit intr-o astfel de sala cu pacanele @ Este primul dosar de acest gen finalizat de procurorii de la DNA Iasi, strict cu privire la programul care are ca scop sa-i incurajeze pe tineri sa faca afaceri la in mediul rural @ Andrei Anti ar fi cheltuit aiurea aproximativ 24.000 euro din fonduri europene
 
Un tanar din comuna ieseana Butea s-a gandit sa puna la cale o afacere care ar putea sa-i aduca anumite beneficii mult mai repede decat alte lucruri pe care le-a incercat in trecut. Andrei Anti si-a deschis o intreprindere individuala pentru a obtine fonduri europene necesare infiintarii unei ferme agricole in zona respectiva. Avea deja niste pamant si mai multe animale si a considerat ca ar putea sa dea lovitura daca primeste cateva zeci de mii de euro de la Uniunea Europeana. Numai ca, acesta a depus un plan de afaceri pe care nu l-a respectat deloc.

Practic, a primit banii si i-a cheltuit in alte scopuri decat cele prevazute in planul de afaceri. Cel mai probabil, un „prieten bun” de-al sau a stiut ca nu a cheltuit banii asa cum trebuia si i-a facut plangere la Directia Nationala Anticoruptie (DNA). Desi aparent o astfel de poveste nu ar avea legatura o structura de lupta anticoruptie, in sarcina procurorilor de la DNA au cazut toate dosarele care privesc infractiuni care aduc prejudicii intereselor Comunitatii Europene.

Fondurile europene pentru care exista suspiciuni cu privire la cheltuirea lor sunt verificate intotdeauna de cei de la DNA, chiar daca sumele sunt mici. Asa s-a ajuns in situatia ca un numar foarte mare de primari sa fie anchetati de DNA, nu pentru fapte de coruptie, ci pentru ca nu au cheltuit in mod corect sumele destinate amenajarii pasunelor comunuale. In cazul de fata, ieri, procurorii au anuntat ca l-au trimis in judecata pe Andrei Anti pentru comiterea infractiunii de schimbarea destinatiei fondurilor europene. 
 

Primul dosar pe Instalarea tinerilor fermieri la tara
 
 Este primul dosar de acest gen finalizat de procurorii de la DNA Iasi, care priveste strict modul de cheltuire a banilor din programul denumit Instalarea tinerilor fermieri, program derulat prin intermediul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR). Este evident ca majoritatea tinerilor de la tara care acceseaza un astfel de program nu au cunostintele necesare incat sa poate respecta un plan de afaceri intocmit de firme specializate si nici nu vor putea administra acesti bani primiti de la Uniunea Europeana in mod cat mai corect.

Riscul de a cheltui bani si pentru nevoile persoanale din cei bagati in cont de AFIR este foarte mare pentru toti acesti tineri. In realitate, aceasta oportunitate de a primi bani usor doar pe baza unui plan de afaceri bine facut, poate deveni pentru multi o adevarata problema pentru care pot ajunge in banca infractorilor. Andrei Anti este acuzat ca a primit suma de 107.304 lei de la AFIR, in perioada februarie – mai 2014, bani care trebuiau investiti in ferma sa.

„În rechizitoriul întocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt: in perioada februarie – mai 2014, inculpatul Anti Andrei, în calitate de reprezentant al unei întreprinderi individuale, a schimbat destinatia sumei de 107.304 lei (echivalentul sumei de 24.000 euro) virata de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, cu titlu de avans, conform unui contract de finantare privind «Instalarea tinerilor fermieri»”, au precizat procurorii de la DNA Iasi.

La audierile de la DNA, tanarul a sustinut ca cheltuit o parte din bani pentru a-si acoperi anumite datorii anterioare, iar o parte i-a cheltuit la pacanele. Este un impatimit al jocurilor de noroc si nu si-a mai dat seama ce face.

„Suma respectiva nu a fost cheltuita pentru realizarea actiunilor prevazute în planul de afaceri al întreprinderii individuale pe care o reprezenta, ci a fost folosita în interes personal de inculpatul Anti Andrei, care a restituit un împrumut în cuantum de aproximativ 8.000 euro, a cheltuit o parte a sumei de 107.304 lei la jocuri electronice si a efectuat lucrari de construire la o anexa a fermei (grajd), lucrari neprevazute în planul de afaceri. În cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatului Anti Andrei, pâna la concurenta valorii prejudiciului cauzat, respectiv 107.304 lei”, au completat procurorii. Dosarul a fost trimis pe masa judecatorilor de la Tribunalul Iasi. 

Comentarii
Adauga un comentariu