Actualitate

EXPLOZIV! In curtea Universitatii de Medicina din Iasi se produce minunea! Soferii isi fac cruce daca o vad si pe asta. Milioane de euro vor fi scoase din subsol

Publicat: 02 oct. 2019
1

@ Centrul Iasului este sufocat de masini @ Si putinele parcari private sunt ocupate la capacitate maxima @ Primaria vrea sa ofere potentialilor investitori terenul din fata UMF, care are o suprafata de 5.279 metri patrati @ Timp de 25 de ani, la bugetul local ar intra suma de 4,5 milioane de euro @ Investitorul este obligat sa amenajeze parcarea in subteran, care trebuie sa aiba minimum 200 de locuri si un maximum de 500 de locuri @ Daca in timpul sapaturilor vor fi gasite vestigii, terenul supus exploatarii va fi diminuat, iar redeventa anuala va suferi modificari @ Procedura va avea loc la finalul lunii octombrie @ Aceeasi metoda a fost folosita si in cartierul Alexandru Cel Bun, dar nu s-au prezentat investitori @ Afaceristii au cerut asigurari Primariei ca parcarea va fi plina

Municipalitatea ieseana cauta tot felul de solutii pentru a mari numarul locurilor de parcare, total insuficient, in comparatie cu numarul mare de masini, aflat in crestere.

Reprezentantii Primariei au precizat ca nu sunt fonduri proprii pentru realizarea unei parcari care sa asigure locuri pentru soferii locali sau aflati in tranzit. De aceea, in Consiliul Local a fost aprobata o hotarare prin care Primaria pune la dispozitie diverse amplasamente, in ideea ca investitorii privati vor fi atrasi de aceasta afacere. In aceste conditii, pe data de 28 octombrie, ora 13:00, va fi relizata o licitatie pentru concesionarea unei suprafete de teren de 5.279 metri patrati, aflata in Piata Natiunii, pe esplanada Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Gr. T. Popa". Firma care va castiga licitatia are obligatia de a construi o parcare subterana, care va fi exploatata ulterior. Redeventa stabilita de evaluatori este de 182.655 euro/an. Contractul se va incheia pe o durata de 25 ani. Astfel, pe perioada concesiunii, Primaria ar urma sa incaseze 4,5 milioane de euro.

De precizat ca investitorul poate construi o parcare subterana cu doua etaje, cu o capacitate de 200 de locuri, sau cinci etaje subterane cu 500 locuri de parcare, fiind varianta maxima admisa. Indiferent de minim sau de maxim, redeventa va fi aceeasi. Participantii la procedura au obligatia de a achita o taxa de participare de 9.135 euro si o garantie de participare de 54.800 euro.

"Investitia consta in construirea unei parcari subterane etajate si a cailor de acces, in conformitate cu PUZ existent. Concedentul va pune la dispozitia concesionarului terenul dupa semnarea contractului de concesiune. Concesionarul va construi parcarea subterana pe cheltuiala sa. Concesionarul va suporta cheltuielile necesare proiectarii, construirii, exploatarii si intretinerii parcarii ce se va edifica pe terenul ce face obiectul contractului de concesiune, pe toata durata acestuia", se arata in caietul de sarcini.

In cazul in care pe timpul lucrarilor vor fi descoperite vestigii, suprafata exploatata va fi diminuata, iar redeventa va fi recalculata. Ofertele trebuie depuse la sediul Directiei Evidenta Patrimoniu Public si Privat (DEPPP) din soseaua Nationala, nr.43.

Vezi si: Exclusiv! Tupeu de borfas! Motelul Bucium functioneaza fara autorizatie de patru ani. Vasile Puscasu: "Ma luati la intrebari pe mine?" – FOTO, VIDEO

Startul a fost prost

Un proiect asemanator a fost lansat de Primaria Iasi in cartierul Alexandru cel Bun, pe strada Musatini, nr. 57, dar a esuat dupa doua licitatii organizate la care nu au participat investitori. Edilii au pus la dispozitie o suprafata de 2.456 metri patrati, situata langa Centrul Medical de Familie. Conform anuntului, cel care urma sa exploateze obiectivul timp de 25 de ani trebuia sa plateasca o redeventa anuala minima de 31.000 de euro. Evaluatorii au precizat ca terenul are un pret de vanzare in acest moment de 752.400 euro. Castigatorul licitatiei avea obligatia sa proiecteze si sa execute lucrarile de amenajare a parcarii supraterane, cu un regim de inaltime de D+P+3E.

Vezi si: Tranzactie imobiliara record in mijlocul Iasului: se vinde un teren in valoare de peste 4 milioane euro

Conform proiectului, capacitatea parcarii este de 200 de locuri. Primarul Mihai Chirica a explicat la un moment dat de ce a esuat licitatia. Investitorii italieni voiau o asigurare din partea municipalitatii ca parcarea va avea clienti. Edilul a precizat ca nu-i poate forta pe soferi sa foloseasca o parcare privata. In aceste conditii, edilul se gandeste la o varianta cu o investitie de la bugetul local.

Comentarii
  • Texte, promisiuni si alte favoruri pentru clientela primarului Chirica! Oare acest om nu realizeaza cat e de penibil cu atatea promisiuni electorale? Cine oare sa-l mai creada pe acest om?

Adauga un comentariu