Actualitate

EXPLOZIV! Procurorii DNA ar trebui sa cerceteze achizitiile facute de Andi Lazescu si Dan Radu la TVR

Publicat: 08 sept. 2016
1

Procurorii anticoruptie au descins si la televiziunea publica din Romania. Reprezentantii DNA au cerut Parlamentului documente privind activitatea si achizitiile facute de TVR în perioada 2005 – 2015. Solicitarea procurorilor a ajuns la Biroul Permanent al Senatului. Documentul a fost discutat in plen, iar senatorii au decis sa ofere procurorilor toate documentele pe care acestia le solicita. DNA a cerut Parlamentului copii dupa toate rapoartele care vizau activitatea TVR. Alesii spun ca vor raspunde cererii anchetatorilor chiar în aceasta saptamâna si vor transmite documentele cerute.

„S-a solicitat de catre Parchet posibilitatea de a intra în posesia unor copii ale rapoartelor întocmite de comisiile de ancheta privind activitatea SRTV în perioada 2005-2015, împreuna cu documentele care au stat la baza acestor rapoarte. Daca documentul nu are caracter clasificat, îl înaintam în aceasta saptamâna”, a spus vicepresedintele Senatului, Ioan Chelaru. Procurorii au ridicat documente si de la sediul televiziunii.

În urma cu o luna si jumatate, Oana Stanciulescu, membru al Consiliului de Administratie al TVR, a acuzat, într-o scrisoare trimisa angajatilor televiziunii publice, modul abuziv de cheltuire a banului public de cei care conduc si au condus televiziunea, amintind de achizitionarea unor produse precum creme volum bust, sare de baie, apa de gura, lotiuni dupa plaja, pastile „somn usor” si protector hepatic. În replica, conducerea Televiziunii Române a precizat ca obiectele de inventar la care se face referire au fost achizitionate înainte de anul 2010, prin contracte de sponsorizare. „Acestea nu au fost încheiate de actualul management al TVR, care nu îsi poate asuma actiunile fostelor conduceri”, preciza conducerea TVR.

Sunt vizati si Andi Lazescu si Dan Radu?

Ancheta procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie ar trebui sa vizeze mai ales achizitiile facute de Andi Lazescu si Dan Radu, asa-zisii deontologi de la Ziarul de Iasi. Cei doi au facut parte din conducerea Televiziunii Romane, Lazescu fiind chiar presedinte general al postului. Mandatul lor s-a remarcat prin faptul ca au achizitionat pe milioane de euro seriale sud-coreene, cu audienta zero (!). Si uite asa, si de asta nu mai are acum TVR-ul bani ca sa cumpere drepturile pentru Campionatul European de Fotbal din 2016, ca bugetul televiziunii s-a dus pe seriale cu o audienta zero.

Bineinteles, ca niste profesionisti, Andi Lazescu si Dan Radu au comandat apoi un control de la Finante, pentru a-si acoperi urmele. Din sursele BZI, acest control avea darul de a acoperi toate golaniile facute de Andi Lazescu si Dan Radu la TVR. Totusi, exista cativa functionari care stiu foarte bine cum s-au derulat lucrurile, iar un raport al acestor golanii a ajuns deja pe masa procurorilor. Chiar si asa, Directia Nationala Anticoruptie ar trebui sa verifice totusi cum au fost acoperite de inspectorii de la Fisc, golaniile facute de Andi Lazescu, in fruntea TVR.

„Deontologi” implicati in caracatite financiare

De altfel, ce sa te astepti de la niste personaje fara coloana vertebrala? Toti oamenii din conducerea Ziarului de Iasi sunt implicati in tot felul de scandaluri, au falimentat firme si au dat lovituri incredibile din banii publici. Este de notorietate cazul firmei Verdict SRL. Aici „deontologii” s-au ales cu banii, iar o banca comerciala s-a ales deocamdata cu paguba. Imediat dupa ce firma redactorului-sef de la Ziarul de Iasi, Toni Hritac, a dat faliment, au iesit la iveala multe din afacerile facute prin intermediul acestei societati comerciale.

Este vorba despre SC Verdict SRL, ai carei asociati au fost o buna perioada de timp Toni Hritac si Dan Radu, fost redactor-sef la Monitorul, in prezent Ziarul de Iasi. Primul bilant facut dupa declararea insolventei a scos la lumina gaura imensa din conturile societatii comerciale. Firma s-a indatorat in ultimii ani prin gajarea patrimoniului, iar falimentul a fost provocat chiar de creditele impovaratoare contractate de la UniCredit Tiriac Bank.

Pentru Hritac si Dan Radu nu este nicio problema, deoarece cei doi au ramas cu bani in conturile personale. De aceea, putem spune ca au fost smecheri. Cei doi au incasat fiecare cate 320.000 euro, dupa ce si-au vandut partile sociale pe care le detineau la Verdict SRL, iar acum firma falimentara are datorii de circa 800.000 euro catre o banca comerciala si bugetul local.

Astfel, UniCredit Tiriac Leasing s-a inscris la masa credala a firmei sperand sa recupereze nici mai mult nici mai putin decat 3.192.367 lei. Firma detine niste spatii comerciale in municipiul Iasi si s-ar parea ca nu si-a platit taxele si impozitele pe bunurile imobile respective. De aceea, Directia Economica si de Finante Publice Locale a declarat ca are de recuperat de la SC Verdict SRL taxe si impozite neachitate in valoare de 40.241 lei.

Pe data de 10.10.2008, Toni Hritac si Dan Radu au cesionat catre SC Oted Grup SRL partile sociale pe care le detineau la SC Verdict SRL. Pentru cele 10 parti sociale detinute de fiecare, au primit de la Oted Grup cate 310.000 euro. Este clar ca firma nu ar fi reprezentat niciun interes pentru nimeni, daca nu ar fi avut in patrimoniu cele doua spatii comerciale.

Patronii de la Oted Grup, familia Vidrascu, au platit cash suma de 620.000 euro achitata lui Hritac si Dan Radu. Dupa aceea insa, firma a contractat o serie de credite de la UniCredit Tiriac Leasing, pentru a-si continua activitatea. Pentru a cerceta modul in care s-a „privatizat” SC Alimentara SA, Directia Nationala Anticoruptie a inregistrat dosarul penal nr. 25/p/2006. DNA nu a dat publicitatii nicio solutie in acest dosar.

Comentarii
Adauga un comentariu