Actualitate

EXPLOZIV! Scandal urias la o celebra manastire! Un primar recidivist a provocat totul

Publicat: 19 mai 2015
1

@ Procurorii au finalizat recent ancheta penala @ Manastirea Neamt a primit o suprafata de teren in judetul Iasi @ O familie de ieseni sustine insa ca o buna parte din terenul respectiv ii apartine

Totul se petrece din vina unui individ care a ocupat la un moment dat functia de primar al celei mai cunoscute comune din judetul Iasi si care pe buna dreptate poate fi considerat recidivist. Este vorba despre Vasile Cretu, fostul primar al comunei Cotnari, care a fost trimis din nou in judecata recent de Parchetul de pe langa Judecatoria Harlau, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu. „Ghinionul” acestui personaj este ca de ceva vreme conducerea Parchetului de pe langa Judecatoria Harlau a fost preluata de un nou procuror care-si face datoria, iar fostul procuror-sef, Ghenadie Ciobanu, cel care tinea in sertare faradelegile lui Cretu se afla in inchisoare.

Astfel, Cretu a fost trimis in judecata deoarece a eliberat Manastirii Neamt un titlu de proprietate pentru o suprafata de 12,07 hectare in comuna Cotnari, in conditiile in care stia ca o buna parte din teren apartinea altor persoane din localitate. Plangerea penala a fost depusa de Maria Steclaru, care detinea o suprafata de 5.000 de metri patrati intr-un loc numit Tarlaua Roznovanu din comuna Cotnari. Femeia a lucrat in agricultura si i s-a constituit dreptul de proprietate pentru suprafata respectiva in baza Legii nr. 18/1991 privind fondul funciar. Familia Steclaru a fost pusa in posesie in anul 1999, dar Primaria Cotnari nu i-a eliberat titlul de proprietate. Mai mult decat atat, Vasile Cretu a promovat la Judecatoria Harlau o actiune de anulare a procesului-verbal de punere in posesie redactat in anul 1999 in favoarea familiei Steclaru. Cretu a pierdut procesul si in ciuda insistentelor familiei Steclaru de a emite si titlul de proprietate in baza procesului- verbal de punere in posesie, fostul primar de la Cotnari a refuzat.

Si Manastirea Neamt avea hotarare judecatoreasca

Vasile Cretu avea baza legala sa elibereze un titlu de proprietate pentru o suprafata de 12,07 hectare Manastirii Neamt, dar nu avea dreptul sa tulbure proprietatea familiei Steclaru. Putea sa elibereze titlu de proprietate pentru Manastirea Neamt in cu totul alta parte. Astfel, in anul 2010, Manastirea Neamt a formulat o actiune in instanta solicitand Comisiei Locale de Fond Funciar Cotnari, reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 16 hectare teren din care i-au fost atribuite in etape 1,5 si respectiv 2,5 hectare urmand sa mai fie retrocedata diferenta de 12 hectare. Judecatoria Harlau a admis cererea formulata de Manastirea Neamt dispunand retrocedarea suprafetei de 12,07 hectare in favoarea lacasului de cult.

„Cretu Vasile in calitate de primar al comunei Cotnari a dispus identificarea unor suprafete de teren compacte, in vederea punerii in posesie a Manastirii Neamt. Comisia Locala de fond funciar a identificat doua trupuri de teren in tarlaua Roznovanu insumand 12,07 hectare, insa pentru a obtine suprafete compacte au fost mutati toti proprietarii de teren de pe respectiva tarla, fiindu-le modificate amplasamentele topocadastrale inscrise in documentele de proprietate”, se arata in rechizitoriul procurorilor din Harlau. 

Fara sa tina cont de faptul ca cetatenii din Cotnari si familia Steclaru aveau documente de proprietate pentru suprafetele respective in anul 2011, Cretu a emis titlu de proprietate Manastirii Neamt. In consecinta, Cretu a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu impotriva intereselor persoanei. Judecatoria Harlau a inceput deja judecarea procesului penal, iar in cursul saptamanii trecute au fost audiati primii martori. Problema este ca din cauza lui Cretu mai au de suferit si alte persoane din subordine, functionari din primarie care au semnat documentele impuse de primar pentru a-si pastra locul de munca.

Alta condamnare

Pe data de 30.05.2012, Judecatoria Harlau l-a condamnat pe Cretu la o pedeapsa de 5 luni de inchisoare cu suspendare tot pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu. Sentinta a ramas definitiva pe data de 22 ianuarie 2013 la Curtea de Apel Iasi. Si aceasta condamnare i se trage tot in urma refuzului de a pune in posesie o persoana din Cotnari.

Astfel pentru ca Vasile Cretu refuza vehement sa-l puna in posesie pentru 5 hectare de teren pe care le mostenea de la parintii sai, un cetatean din Cotnari, pe nume Dan Serban Tarnovetchi, a dat in judecata Primaria Cotnari. A castigat in instanta retrocedarea suprafetei respective, dar si plata cheltuielilor de judecata, precum si unele daune cominatorii. In total, Dan Serban Tarnovetchi avea de primit de la Vasile Cretu despagubiri in valoare de 19.207 lei. De precizat ca judecatorii au stabilit ca acesti bani sa fie platiti din buzunarul primarului si nu din bugetul local. Printr-o alta sentinta judecatoreasca s-a instituit poprire pe salariul primarului si celelalte venituri declarate pe care le realizeaza in calitate de primar. Dar decizia de instituire a popririi trebuia pusa in aplicare de contabilul Ion Guguianu (finul primarului) si de Vasile Cretu in calitate de primar. Procurorii au consemnat in rechizitoriu faptul ca Vasile Cretu i-a spus finului sau Ion Guguianu sa nu puna in aplicare hotararea de sechestru.

Comentarii
  • Cel mai mare imbecil a tuturor timpurilor care a distrus o intreaga comunitate impreuna cu; Matris suzana Elena, O oarecare Dumitrela secretara de pe sub birouri
    \Cumetriii si acolitii sai imbecili precum dr. Castel turnatorul hodorogu de Pralea, un oarecare vasile raduti, Mihai Diaconu , ing Diaconu mos cadastru alti infractorii dovediti. inca nelegati de Justitiea dreapta in cardasie cu Gelu Musca .

    • bzi un ziar care dezinformeaza si slujejte anumite persoane.Nu cretu a pus in posesie,el a semnat un act intocmit de alti functionari.Ghenadi este nasul mincinosului Besleaga petru. Si nici in cazul tirnaveschi,Cretu nu a gresit,nu el puteea face punerea in posesie pe terenul de la ads,si nu el semna anexa40 in locul luivarzari dutu

Adauga un comentariu