Actualitate

EXPLOZIV! Un medic celebru din Iasi a scapat de puscarie ieri dupa-amiaza! Un investigator sub acoperire este cheia unei anchete soc in interiorul spitalului!

Publicat: 18 sept. 2019
Editia PDF
15 Oct. 2019

@ Procurorii au gasit un martor care a acceptat sa lucreze sub acoperire si sa furnizeze informatii din interiorul spitalului @ Acest martor cu identitate protejata este cheia dosarului, fiind folosit pentru a-i verifica pe medici daca iau spaga sau nu @ Ieri dupa-amiaza, judecatorii de la Curtea de Apel Iasi au decis condamnarea medicului radiolog Eduard Moldovanu la o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru luare de mita @ Decizia de ieri este definitiva @ O parte dintre acuzatii din acest dosar au recunoscut faptele si au fost scosi de multa vreme

Ieri, judecatorii de la Curtea de Apel Iasi au decis condamnarea medicului Eduard Moldovanu, seful Laboratorului de Radiologie si Imagistica Medicala, la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru comiterea infractiunii de luare de mita. Decizia de ieri este definitiva. In prima instanta, magistratii de la Tribunalul Iasi au decis condamnarea medicului la o pedeapsa de patru ani de inchisoare. La instanta superioara, Eduard Moldovanu a scapat practic de un an de inchisoare.

"Reduce cuantumul pedepsei principale aplicate inculpatului Moldovanu Eduard prin sentinta apelata, pentru savârsirea infractiunii de luare de mita în forma continuata, alcatuita din 7 acte materiale, prevazuta de art. 6 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 289 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, de la 4 ani închisoare la 3 ani închisoare", se arata in decizia de ieri a judecatorilor.

Vezi si: Un medic iesean, condamnat definitiv la inchisoare cu suspendare. Vezi de ce

In acest dosar, procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) Iasi au reusit sa infiltreze un martor sub acoperire in interiorul Spitalului de Neurochirurgie "Nicolae Oblu" din Iasi. Acest martor a raportat totul unor investigatori sub acoperire, folositi in special pentru acest caz. Este prima data cand o astfel de informatie apare in spatiul public. Prin folosirea unui astfel de martor cu identitate protejata se verifica in primul rand daca medicii cer spaga de la pacienti. La momentul de fata nu se stie cu certitudine daca martorul cu indentitate protejata folosit la Neuro este angajatul acestei unitati sau era doar un pacient care a stat internat acolo mai multa vreme. Se banuieste ca este vorba despre o persoana care avea probleme anterioare cu legea penala, un infractor care dorea sa castige bunavointa procurorilor. Cert este ca, in momentul in care a batut palma cu procurorii de la DNA, acesta a acceptat sa furnizeze informatii din interiorul spitalului folosind o indentitate falsa. Apare in dosar cu un nume de cod, un nume fals. De asemenea, si cei doi investigatori sub acoperire apar sub un alt nume in dosar.

Vezi si: Tribunalul Iasi a decis sa inceapa judecarea medicului Moldovanu de la Neuro

Acuzatiile procurorilor

Eduard Moldovanu a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita in forma continuata si de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, fapta savarsita de asemenea in forma continuata. Alaturi de Moldovanu a mai fost trimisa in judecata si Maria Magdalena Randasu, asistent medical in cadrul Laboratorului de Imagistica. Aceasta este acuzata de luare de mita in forma continuata. Procurorii sustin ca unii pacienti aflati in stare grava, suferind de afectiuni ale coloanei sau ale creierului, au fost nevoiti sa dea mita sume cuprinse intre 250 si 600 de lei, pentru efectuarea unor examene RMN, interpretarea rezultatelor si prescrierea de tratamente. Faptele cuprinse in rechizitoriu s-au desfasurat in perioada 18 martie – 03 iunie 2016.

Procurorii au calculat ca in toata aceasta perioada, Moldovanu a incasat ilegal de la pacienti suma de 3.300 lei. In plus, s-a mai constatat ca Moldovanu a inregistrat in documentele spitalului analizele efectuate. Practic, acesta folosea infrastructura spitalului pentru a efectua analizele si baga banii in propriul buzunar.

"Totodata, în niciuna dintre situatii, inculpatul Moldovanu Eduard, beneficiind si de ajutorul inculpatului Aranyosi Dan Ionut, nu a înregistrat în evidentele unitatii medicale investigatiile efectuate si sumele percepute pentru efectuarea examenelor RMN, cu consecinta prejudicierii bugetului Spitalului de Neurochirurgie «N. Oblu» Iasi cu o paguba reprezentata de costul real al investigatiilor medicale", au aratat procurorii DNA.

Vezi si: O investigatie de coruptie seamana teroare printre medicii ieseni! Au batut palma cu DNA si au acceptat sa lucreze sub acoperire in spital! Este oficial!

Cei care au recunoscut, au iesit din dosar

Cu privire la acuzatiile de luare de mita formulate impotriva asistentei medicale Maria Magdalena Randasu, procurorii precizeaza ca aceasta a incasat ilegal bani de la doi pacienti, pentru efectuarea unor examene medicale de tip RMN.

"În perioada 11 februarie – 10 martie 2016, inculpata Rîndasu Maria Magdalena a pretins si primit de la doi pacienti suma de 550 lei, pentru efectuarea unor examene RMN pentru cap si genunchi", au mai aratat procurorii.

De asemenea, si cealalta asistenta medicala anchetata in acest dosar, si anume Elena Carmen Gherman, este acuzata ca, pe 27 ianuarie 2016, a pretins de la un pacient 350 lei, pentru efectuarea unui examen de tip Computer Tomograf (CT). În cursul urmaririi penale, inculpatul Moldovanu Eduard a achitat suma de 3.750 de lei, reprezentând explorarile radiologice cu plata efectuata de inculpat, Spitalul Clinic de Urgenta "N. Oblu" din Iasi recuperând astfel prejudiciul cauzat. Doua dintre persoanele cercetate in acest dosar au recunoscut faptele si au incheiat cu procurorii acorduri de recunoastere a vinovatiei. Este vorba despre infirmierul Dan Ionut Aranyosi, cercetat pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la savarsirea infractiunilor de luare de mita si complicitate la abuz in serviciu, si despre asistenta medicala Elena Carmen Gherman.loading...

Comentarii
  • Foarte bine ca a scapat! De asta timp de 30 ani Romania se afla intr-o dezvoltare de neoprit. Unii se lupta sa prinda hotii, coruptii, criminalii, altii ii fac scapati. Concluzia este ca infractorii si judecatorii isi dau mana!

  • Nu e adevarat. Medicii infractori si judecatorii nu isi dau mana….dimpotriva, judecatorii sunt cei care ii mai belesc din cand in cand, cand de fapt, ar trebui sa-i lase in pace sa-si vada de spagile lor, asa cum si ei isi vad de sanatatea noastra…cine a mai pomenit sa fie condamnati medicii? Asta e atentat la sanatatea natiunii. Judecatorii sa bage la inchisoare pe ceilalti, dar nu pe medici, astia au imunitate absoluta…
    P.S. Asa gandesc medicii, ca ei sunt stat in stat si nimeni nu trebuie sa le faca nimic , doar sa cotizeze lumea in continuare la ei. Nu sunt toti asa, evident, dar marea majoritate asa sunt. Si noi suntem la fel de vinovati si infractori ca le dam spaga

  • Justitie de 2 bani in Iasi. O judecatoare din tribunal l-a condamnat pe șpăgar la 4 ani cu suspendare pe noul cod penal in conditiile in care cu suspendare se pot da maxim 3 ani. Poate i-ar trebui și ei o suspendare din magistratură.

  • Corect e asa: 3 ani cu suspendare + 5 de supraveghere….adica dupa cei 3 ani medicul va fi minitoruzat inca 2 ani…deci 5 ani tre sa fie baietel cuminte

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit