Eveniment-Social

Expoziția Carte rară-tipărituri, însemnări, traduceri, organizată de Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași, în perioada 8 aprilie – 30 mai

Publicat: 07 apr. 2021
Muzeul Municipal ,,Regina Maria„ din Iași organizează, în perioada 8 aprilie – 30 mai, expoziția Carte rară-tipărituri, însemnări, traduceri, care reunește manuscrise și cărți tipărite ce fac parte din colecția muzeului ieșean, cu o cuprindere cronologică largă, din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea până în prima jumătate a veacului al XX-lea

Muzeul Municipal ,,Regina Maria„ din Iași organizează, în perioada 8 aprilie – 30 mai, expoziția Carte rară-tipărituri, însemnări, traduceri, care reunește manuscrise și cărți tipărite ce fac parte din colecția muzeului ieșean, cu o cuprindere cronologică largă, din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea până în prima jumătate a veacului al XX-lea. 

Marea majoritate a exponatelor sunt cărți de teologie și literatură religioasă, însă vizitatorii pot admira și lucrări a căror temă se înscrie în sfera literaturii laice. Dintre acestea, merită pomenite ,,Viața și opera lui Esop”, tradusă din limba rusă în limba română de arhimandritul Vartolomei Măzărenu în 1751, și un ,,Manual de Metodică și Pedagogie pentru profesorii din învățământul primar”, tipărit la Iași în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. 

Valoarea istorică a cărților este dublată de însemnările marginale făcute de cititorii veacurilor trecute. Acestea cuprind fie numele donatorilor, fie înregistrarea unor evenimente semnificative din viața personală a posesorilor cărții, ori gânduri din timpul lecturii. Însemnările au o importanță istorică deosebită, pentru că, uneori, dezvăluie identitatea cititorilor de odinioară, fapt important, care ne ajută să ne conturăm o reprezentare a ceea ce însemna în trecut circulația cărții și trăirea subiectivă a lecturii. 

În cadrul expoziției, vizitatorii vor putea urmări o evoluție a artei de a scrie, plecând de la textele manuscrise spre cele tipărite, de la scrierea cu alfabet chirilic, la cea cu alfabet latin. Prin acest eveniment, ne dorim să păstrăm vie memoria scrisului și a cărților. Expoziția va fi deschisă joi, 8.aprilie 2021, de la ora 17:00 și va fi prezentată de Alexandru Gorea, muzeograf al Muzeului Municipal ,,Regina Maria” din Iași.

 

Adauga un comentariu