Eveniment-Social

Expozitia „Datini si obiceiuri de iarna. Masti de Anul Nou”, la Palatul Copiilor din Iasi

Publicat: 12 dec. 2018

Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” – CMNM Iasi organizeaza, in perioada 15 decembrie 2018 – 13 ianuarie 2019, expozitia temporara „Datini si obiceiuri de iarna. Masti de Anul Nou”.

Selectia expozitionala va aduce in fata publicului masti confectionate de mesteri populari renumiti din zona Moldovei (Neamt, Botosani, Iasi), dar si obiecte de recuzita din patrimoniul muzeului – o impletire de vechi si nou, in spiritul perioadei in care ne aflam.

Dintre toate practicile asociate intervalului de regenerare a timpului, etalarea mastilor de Anul Nou continua sa reprezinte momentul cel mai asteptat in comunitatile din Moldova. Confectionate din materiale diverse si invocand personaje zoomorfe sau antropomorfe, cu alai specific sau parte a unui „alai de alaiuri”, mastile de Anul Nou se intalnesc in zona Moldovei intr-o mare varietate tipologica. Rolul important al acestora reiese si din forta cu care mestesugul confectionarii mastilor reuseste sa se mentina actual.

Vernisajul va avea loc sambata, 15 decembrie 2018, ora 11.00, la Palatul Culturii, in spatiul expozitional al Muzeului Etnografic al Moldovei, si ii va avea invitati pe elevii Scolii Gimnaziale „D. Sturdza” din Popesti – structura Harpasesti (judetul Iasi), care vor prezenta obiceiuri de iarna specifice zonei din care provin.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit