Eveniment-Social

Expozitia „Geometria Respiratiei”, semnata de artistul galatean Tudor Serban, la Galeria de Arta N. Tonitza din Iasi

Publicat: 03 iul. 2018

Uniunea Artistilor Plastici (UAP) din Romania – Filiala Iasi invita publicul iubitor de arta si frumos la vernisajul expozitiei „Geometria Respiratiei” semnata de artistul galatean Tudor Serban. Evenimentul este gazduit de Galeria de Arta N. Tonitza si are loc pe data de 3 iulie 2018 la ora 18.00.

„„Geometria Respiratiei” poate concentra multiple sensuri. Ca muritor, chiar si observand realitatea prin ferestrele unui suflet creativ, nu imi pot aroga cunoasterea absolutului. Prin urmare, lucrarile de arta din aceasta expozitie au origini in axiomele unei geometrii invizibile. Am cautat o diagrama conceptuala purtatoare a unui mesaj dincolo de vizual. Titlul expozitiei putea fi „celelalte mesaje”, insa, fiindu-mi specifica pasiunea pentru studiu si desen, am ales taina unei geometrii a esentei – caracterizata de mister si simbol. 

O parte dintre lucrari, precum „Sevalet”, „Cautari”, „Alterat Ego” si seria „Inter Ego” fac referinta la o transpunere a corpului uman in dialog cu o poveste ce-si are radacinile intr-un spatiu Jung-ic. Alaturi, seria de lucrari „Labirint IX” face tranzitia de la aspectul material al omului in natura spre plasarea acestuia intr-un spatiu tot natural, dar cu accente mitologice, precum seria „Sanziene”. Totodata portretul se subordoneaza prin „Blacky”, „Pinky” si seria „Habitaclu”, unui dialog ermetic intre natural si amorf, uman si obiect. 

Toate acestea sunt subliniate printr-o geometrie invizibila a liniei trasate in desenul artistic. Lucrarile mele cred ca descriu mai putin din abstract si mai mult din figurativ. Am explorat abstractul prin combinari ale liniei si texturii. 

Si astfel, astazi, am privilegiul de a va invita in lumea „respiratiei mele”, in lumea in care adesea evadez cu bucurie, in lumea artistului si a atelierului sau.” (artist plastic Tudor Serban)

Referinte critice: „Racordat unor formule grafice desprinse din perimetrul unui exces de vizualitate, Tudor Serban aglomereaza compozitia cu atatea personaje incat genereaza impresia unei apocalipse de care nu aflasem ca a venit deja si face victime. Aceasta viermuiala fara sens si scop explicit divin, pe cale de consecinta tocmai asa ceva. Asociaza pe suprafata tabloului elemente disparate, face insertii de colaje si construieste imaginea pe o verticala iluzorie. Este atata agitatie umana fara sens in cadrul compozitional, incat starea de explozie este iminenta. Mesajul artistului face prin decupajele alienate, o demonstratie asupra haosului terestru. Fantezia il solicita sa lucreze in zonele concretului asociat abstractului si rezultatul se inregistreaza la nivelul absurdului nostru de fiecare zi. Artistul devine simultan si operatorul Tv., camera video, dar si personajul filmat, multiplicat prin montaj la scara enormului…” (Valentin Ciuca – „Un secol de arte frumoase in Moldova – Vol II” Editura Art XXI -pag 266)

Expozitia se poate vizita zilnic pana pe data de 10 iulie. Intrarea libera!loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit