Eveniment-Social

Expozitia itineranta de pictura si sculptura a Galeriilor Dana a ajuns la Pascani

Publicat: 12 nov. 2010

Cu prilejul “Zilelor Sadoveanu” (5-8 noiembrie), eveniment ce a marcat aniversarea a 130 de ani de la nasterea scriitorului, Primaria municipiului Pascani si Casa de Cultura “Mihail Sadoveanu” din Pascani, în parteneriat cu Galeriile de Arta Dana din Iasi, au organizat, la Galeria “Arcadia” din Pascani, expozitia internationala de pictura si sculptura “Transparenta valorii, dincolo de forma si culoare”, care a avut drept curator pe drd. Carmen Anton.

Sase simpozioane si tabere nationale si internationale în decursul a patru ani

Expozitia itineranta, gazduita initial, pe module, de Galeriile de Arta Dana din Iasi si, în august, în întregul ei, de Muzeul de Arta Vizuala din Galati, dar care mai are în traseu orase din judetele învecinate Iasului si chiar Chisinaul, cuprinde 70 de lucrari plastice, din care 60 de tablouri si restul sculpturi. Lucrarile au fost realizate pe parcursul a 4 ani si reprezinta rodul celor 6 simpozioane si tabere nationale si internationale de pictura si sculptura organizate de Galeriile Dana la Vatra Dornei, Cotu Morii, Ciric si Casa de Creatie de la Hodora. “Pentru ca îl serbam pe Sadoveanu, se cuvine sa mentionam faptul ca, la doua simpozioane organizate de Galeriile Dana, cel de la Ciric si cel de la Cotu Morii, au fost artisti plastici pasionati de pescuit. Sadoveanu a fost un mare pescar si cred ca s-ar fi simtit bine alaturi de noi în taberele de creatie”, a afirmat sculptorul pascanean Ilie Bostan, facând referire la faptul ca multe dintre tablourile expuse pe simeza Galeriilor “Arcadia” sunt peisaje inspirate de apa: “Barci la Cotu Morii” de Florin Morun, “Copaci la Ciric” de Ilie Boca, “Salcii la Cotu Morii” a lui Marcel Lupse, “Delta” lui Constantin Tofan, “Pestele” lui Stefan Pelmus, “Copaci la Ciric” de Zamfira Bârzu, “Lacul tineretii mele” de Cornel Ailincai, “Reflexe la Ciric” de Constantin Catargiu sau “Toamna la Ciric”, lucrare semnata de Costin Neamtu. “Zilele senine si calde de la Ciric, generozitatea luminii ce învaluie padurea reflectata în ape, înviorându-le prin neastâmparate reflexe, au provocat pictorii. Ei si-au propus sa exploreze si sa dezvaluie frumusetile dând forma si expresie plastica miezului acestora. Lucrarile se disting prin abordarea unor subiecte si secvente din arealul aflat sub privirea lor”, scrie Liviu Suhar într-un eseu publicat în catalogul expozitiei de arta din Pascani editat cu acest prilej.

Pascaniul nu a mai avut o expozitie de o asemenea valoare

Ineditul expozitiei consta în faptul ca, alaturi de artisti contemporani consacrati, a caror opera este deja definitivata stilistic, vizual si conceptual, expun tineri talentati, atent selectionati, abia iesiti din atelierele universitatilor de arta din tara, dar si din Polonia sau Republica Moldova. Semneaza lucrari minutios elaborate: Adrian Chira (Masina de scris, Punerea în mormânt), Bogdan Bârleanu (Amurg, Dimineata), Dacian Andoni (Dupa amiaza târzie, Aluat binecuvântat), Eugen Mircea (Iarna medievala), Felix Aftene (Delirul Amanita, Lectia lui Prometeu), Florin Morun (Copacul tânar), Ilie Bostan (Dimineata, Peisaj la Vatra Dornei), Ilie Boca (Minotaur), Ioan Sulea (Patimile), Jeno Bartos (Beyond, De profundis), Liviu Suhar (Pavilionul rosu, Mesteacanul, Eva), Marcel Pavel (Triptic), Marcel Lupse (Peisaj moldav), Mihai Perca (Reflexe), Nicolae Suciu (Fereastra înflorita, Vatra din Calinesti), Romul Nutiu (Ascensiune, Padure), Stefan Kancsura (Peisaj, Mama), Stefan Pelmus (Horus), Valeriu Gonceariuc (Faeton, Elle est malade, Marea evadare), Traian Mocanu (Oleaca bat), Zamfira Bârzu (Dans Magic, Nud), Jach Nicolae (Calmo), Viorel Toma (Natura statica, Colt în atelier), Adina Toader (Gradina lunii, Compozitie), Smaranda Bostan (Portret), Cornel Ailincai (Canicula), Delia Nicolae (Vicii), Gabriel Gheorghiu (Duminica peste Iasi, Florentina).
În sala mare a Galeriei “Arcadia”, dar si în foaier sunt expuse si sculpturi din andezit, rezultatul Simpozionului International de sculptura de la Hodora 2010, realizate de: Dan Daniel (Raluca), Eric Perjovschi (Ceva rupestru, Singuratate), Vlad Ceban (Cinci elemente), Alexandru Ciobotariu (Cavitate), Alexandru Ciobotariu (Secundar), Ion Balan (Visare), Dan Grecu (Carassius auratus), Despina Denisa (Evadare) si poloneza Olga Jaskowska (Her son). “Multumim Galeriei Dana si d-lui Mihai Pascal, care sunt alaturi de noi. Asta ne ajuta si ne stimuleaza sa organizam si alte evenimente culturale la fel de valoroase pentru ca, daca dorim sa iesim în lume, trebuie sa o facem la un nivel înalt si cu o anumita prestanta. Pâna acum, Pascaniul nu a mai avut si nu stiu când va mai avea o expozitie de o asemenea valoare artistica. Vom fructifica în continuare avantajul ca suntem la doi pasi de Iasi. Va trebui sa aducem ce-i mai bun de la Iasi pentru ca avem sufletul si mintea deschise si mai ales dorinta si visul de a crea ceva durabil la Pascani”, a spus la vernisaj Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani.loading...

Adauga un comentariu