Eveniment-Social

Expoziția „Potențial și abis II” a artiștilor Mircea Roman și Florentina Voichi

Publicat: 29 iun. 2020
Expoziția „Potențial și abis II” a artiștilor Mircea Roman și Florentina Voichi
Expoziția „Potențial și abis II” a artiștilor Mircea Roman și Florentina Voichi

Expoziția „Potențial și abis II”a artiștilor Mircea Roman și Florentina Voichi. Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași organizează, în perioada 1 – 31 iulie 2020, expoziția „Potențial și abis II”, semnată de sculptorul Mircea Roman și pictorița Florentina Voichi.

Expoziția „Potențial și abis II”a artiștilor Mircea Roman și Florentina Voichi

Astfel, în spațiul expozițional vor fi reunite 7 sculpturi monumentale care tratează teme biblice precum: „Adam și Eva”, „Pieta”, „Caen și Abel”, „El și Ea”, care vor dialoga, în plan artistic, cu 9 picturi, de asemenea, de mari dimensiuni, dintre care menționăm: „Ridicarea maximului vizibil”, „Capitelul”, „Autoportret”, „Orfeu și Euridice”, „Cosița lui Leonardo”.

După cum nota criticul de artă Maria Bilașevschi, creația Florentinei Voichi „realizează un periplu introspectiv, al legăturilor ce există între atomi, frunze de iarbă, ființe, nori și cosmos, în care tot ce se unește poartă pecetea unei solemnități de substanță”, în timp ce Mircea Roman este „lucid în esențializarea expresivității și a dramatismului lăuntric al personajelor sale, trăind dinamic prin volumul și suprafața colorată a sculpturilor sale”.

Mircea Roman a absolvit Școala de Arte din Baia Mare în 1977, iar în 1984 a urmat cursurile Academiei de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj. A participat la numeroase expoziții personale și de grup, saloane de artă naționale și internaționale. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și Președintele Filialei de Sculptură. În 1988 a câștigat premiul „Atelier 35″, pentru sculptură, în 1992, i-a fost decernat Marele Premiu al Trienalei de la Osaka, cel mai mare premiu de acest fel din lume, iar în 1993 și 1994 premiul „Delphine Studio” din Londra.

Sculptorul Mircea Roman

Drept apreciere a creației sale, sculptorul Mircea Roman a primit, în anul 2000, Ordinul Serviciul Credincios în Grad de Ofițer, iar în 2008 a câștigat Medalia de Aur a Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova.

Născută la Craiova în 1953, Florentina Voichi a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, în 1977. Este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România din 1991. A organizat expoziții personale la Craiova și București în 1987, 1990, 1996, iar în perioada 2012-2019 a expus la Bistrița, Târgu-Jiu, Bacău, București și Craiova. Curatorii expoziției sunt Valentina Drutu și Vlad Nedelcu.

Expoziție organizată de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel pe pietonalul Ştefan cel Mare din Iaşi – Galerie Foto

Duminică, 28 iunie 2020, de la ora 18.00, pe pietonalul Ștefan cel Mare, în fața Palatului Roznovanu, a avut loc vernisajul expoziției de fotografie „#orașuldinfotografii”. Expoziția a fost organizată de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, cu prilejul comemorării a 79 de ani de la Pogromul de la Iași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și cu sprijinul Muzeului Județean de Istorie Brașov.

În urmă cu aproape opt decenii pe străzile Iașului au avut loc evenimente care au schimbat sau au curmat vieți a mii de evrei – copii, bătrâni, femei, bărbați. Expoziția prezintă ipostaze diferite ale unui oraș pe care încă îl descoperim: Iașul surprins în fotografii de arhivă, în iunie 1941, versus Iașul de astăzi, văzut prin ochii tinerilor, în perioada august – octombrie 2019. Fotografiile au fost realizate în cadrul concursului #orasuldinfotografii, organizat de Institutul „Elie Wiesel”.

La vernisaj va participa și Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel”. Expoziția va putea fi vizitată până pe 28 iulie 2020.

Adauga un comentariu