Eveniment-Social

Expoziție de carte la Biblioteca Central Universitară Iași: „O stea în reci nemărginiri” – Eminescu 170

Publicat: 20 ian. 2020

Expoziție de carte organizată de Departamentul Colecții Speciale, deschisă până pe 31 ianuarie 2020, în spațiul expozițional de la etajul I al sediului central al Bibliotecii Central Universitare „Mihai Eminescu” Iași.

„În semn de prețuire și admirație, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” îl omagiază de Ziua Culturii Naționale, la cei 170 de ani de la naștere, pe «poetul nepereche». Eminescu și-a depășit epoca și a schimbat totul în sfera poeziei, devenind un strălucit exponent al literaturii române și universale. Așa cum au spus-o exegeții operei poetului, Eminescu este valoarea absolută a culturii românești”, arată organizatorii.

Creația sa a pătruns și în spațiul altor culturi prin traduceri

Apărut în literatura secolului al XIX-lea ca „un meteor din alte lumi”, Eminescu a creat într-un timp scurt o operă artistică cu nebănuite valențe, care, după mai bine de o sută de ani, nu a fost încă complet descifrată. Necunoscând terestrele hotare, creația sa a pătruns și în spațiul altor culturi, prin traduceri.

„Primele traduceri în limbile germană, franceză și engleză sunt expuse astăzi alături de ediții bibliofile ale operei poetului. Preocuparea oamenilor de cultură, scriitori, traducători, ilustratori și tipografi de a contribui la editarea operei eminesciene este oglindită și de edițiile liliput ale poemului «Luceafărul» sau de reeditările ediției princeps care pot fi admirate de publicul larg în cadrul expoziției”, mai arată cei de la Biblioteca Central Universitară.loading...

Adauga un comentariu