Arte vizuale

Expozitie de masti si costume traditionale de sarbatoare din Transilvania la Venetia

Publicat: 19 ian. 2015
3
La inceputul lunii februarie in Noua Galerie a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, va avea loc expozitia intitulata „Masti si costume traditionale de sarbatoare din Transilvania”.

Expozitia organizata de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia in colaborare cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei si Asociatia Culturala Zestrea va avea loc, luni, 2 februarie 2015, de la orele 18.00 la Venetia.

Vezi si Fotografii rare din al Doilea Razboi Mondial, scoase la iveala dupa 70 de ani

In cadrul expozitie va fi prezentat si portul popular, functional in Transilvania pana la jumatatea secolului al XX-lea, care a ilustrat in cel mai inalt grad identitatile etnice si zonale din diferitele arii culturale transilvanene, caracterizate printr-un anumit specific istoric si economico-social. Elemente ale costumului traditional sunt integrate si in vestimentatia de mascare, caracteristica obiceiurilor de iarna, prezente la toate etniile transilvanene, obiceiuri grupate la Craciun si Anul Nou in mediul romanesc si la asa numitul Farsang – sarbatorit cu precadere de catre comunitatile maghiare si sasesti, potrivit stirileprotv.ro.

Vezi si Imagini INEDITE surprinse de Alfred Hitchcock in lagarele naziste, DIFUZATE – VIDEO

Puternicul substrat ceremonial si social al acestor obiceiuri explica conservarea lor – in grade diferite – si in actualul context cultural rural, constituind si in prezent un prilej aparte de traire comunitara.
Expozitia va ramane deschisa in intervalul 2–18 februarie 2015, perioada care coincide cu desfasurarea faimosului Carnaval de la Venetia. Expozitia va putea fi vizitata zilnic, in intervalul orar 10.00 – 13.00 si 16.00 – 19.00. Intrarea este libera.
Adauga un comentariu