Eveniment-Social

Expozitie de pictura – Radu Ailiesei Constantin

Publicat: 10 ian. 2000

Deschisa la Galeriile „Trianon” in luna decembrie, expozitia de pictura semnata de Radu Ailiesei Constantin socheaza prin dimensiunea simbolica si fantastica, printr-o reinterpretare originala a miturilor si simbolurilor lumii, ceea ce-l aseaza in randul tinerilor artisti post moderni. Fiind conceptuala, pictura sa porneste de la o idee simbolica si dezvolta un univers baroc format din elemente de cele mai multe ori neasteptate.

Trei sunt dimensiunile care trebuie luate in discutie in cadrul „universurilor” lui Radu Ailiesei: fragmentarismul, dimensiunea fantastica (in prelucrarea simbolurilor si a miturilor cunoscute) si dimensiunea ludica. Desi e bantuit de viziunea Totului, de melancolia lui Unu, pictorul lasa fragmentul sa-i fie stapan, elementele adunandu-se cu greu din destramarea lor universala, pentru a da impresia intregului.

In tablourile lui Radu Ailiesei orice este posibil. La fel ca la Chagall sau la Heronimus Bosh, lumea apare intoarsa, ilogica, dar fantasticul devine la fel de normal ca realul si nu mai pare nimic nefiresc in faptul ca omul zboara sau cade in picaj si ca un animal sau o pasare sunt fantasmagorice. Sa remarcam in acest sens doar „Omagiu lui Radu Negru” (unde, la o cina de taina, fortele binelui coexista cu cele ale raului), „Copacul vietii” (lucrare excelenta, prin tratarea originala a vechilor simboluri) si „Autoportret„. Expozitia cuprinde cateva lucrari dedicate hipostazierii ludicului, arlechiniadei, vietii ca joc, marcate de o imagine usor escatologica si de o angoasa de fond caracteristica operei artistilor blestemati. De altfel, aceasta viziune fastuos dramatica si ostentativ baroca, atat la nivel ideatic, cat si al spectacolului cromatic, prezenta in toate lucrarile expuse, in care lumea e privita „a rebours”, il singularizeaza pe Radu Ailiesei Constantin intre artistii plastici ieseni.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit