Info Turism

Expozitie INEDITA la Muzeul din Alba Iulia

Publicat: 11 ian. 2017
9
O pereche sacra, formata dintr-o zeitate feminina si una masculina, la care oamenii se rugau acum 8.000 de ani pentru fertilitatea pamantului, dar si pentru reproducerea umana si animala, este expusa in luna ianuarie la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia.
Piesa este realizata din lut si a fost gasita in anul 2014 in urma sapaturilor de la Tartaria-Gura Luncii, judetul Alba. Ea face parte din cultura Vinča si reprezinta o statueta antropomorfa dubla, aflata intr-o simbioza intre un personaj masculin si unul feminin, a spus, miercuri, seful sectiei de Arheologie din cadrul Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, Cristinel Fantaneanu, cu ocazia vernisarii expozitiei.
”Piesa a fost gasita in ceea ce am zis noi ca ar fi o groapa de provizii sau o groapa pivnita cum i se spune mai recent. O groapa unde locuitorii asezarii din acele vremuri, din mileniul sase inainte de Hristos, isi tineau proviziile. Perechea sacra este formata din marea zeita in jurul careia se invarteau toate celelalte zeitati si din care emana acel cult al fecunditatii si fertilitatii. Aceasta zeita mama insa nu putea sa-si exercite fecunditatea si fertilitatea decat printr-o hierogamie cu un acolit masculin pe care-l vedem in partea stanga”, a spus Cristinel Fantaneanu.
Pe teritoriul actual al Romaniei mai exista doar o singura statueta similara, descoperita in asezarea neolitica de la Rast, judetul Dolj, in anul 1943.
Artefactul confirma cultul perechii sacre care emana din cel al fertilitatii si fecunditatii, cult generalizat in epoca neo-eneolitica.
”Acest cult cuprindea, probabil, si fertilitatea umana, dar se referea la tot ceea ce inseamna fertilitatea pamantului, pentru roade. Neoliticul, la inceputul sau, este epoca in care incep sa se cultive plantele. Daca pana atunci oamenii traiau din ceea ce culegeau, in neolitic incepe cultivarea primitiva a plantelor”, a mai spus Cristinel Fantaneanu.
Statueta antropomorfa face parte din colectia Muzeului din Alba Iulia.
Astfel de piese sunt foarte rare, ceea ce reflecta atat circulatia cat si omogenitatea ideilor si credintelor religioase ale purtatorilor culturii Vinča.
Adauga un comentariu