Arte vizuale

Expozitie pe tema mineritului in Muntii Rodnei, miercuri la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Publicat: 19 sept. 2016

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, invita clujenii sa ia parte miercuri, 21 septembrie 2016, orele 13, la vernisajul expozitiei Mineritul in Muntii Rodnei. Expozitia isi propune sa aduca in atentia publicului vizitator aspecte ale practicarii mineritului in Muntii Rodnei de-a lungul secolelor.

Lipsa unor cercetari arheologice sistematice in zona prejudiciaza documentatia referitoare la exploatarile de metale neferoase inca din antichitate. Zacamintele feroase descoperite la inceputul secolului al XIII-lea in aceasta zona au determinat de-a lungul timpului cresteri demografice si au facut din localitatea Rodna o asezare foarte importanta. Exploatarile miniere au avut o influenta deosebita atat asupra dezvoltarii urbane a localitatii cat si a intregului bazin superior a Somesului Mare.

In 1224 Rodna devine district condus de comite regal, pastrand titlul „de Rodna”, cu administratie proprie, jurati, notari cu targ, moneda si emblema proprie. Dreptul de a avea moneda proprie a fost acordat de Andrei al II-lea in 1227, cand a acordat privilegii orasenesti centrelor miniere.

In 1308, minele de la Rodna au devenit proprietatea regala a regelui Carol Robert de Anjou. In 1327-1338 Carol Robert, regele Ungariei, desfiinteaza monetaria de la Rodna iar minele devin nerentabile si incep a se inchide

Localitatea este atestata documentar in anul 1235 in cronicile rusesti. Din insemnari reiese din ca la Rodna era mina, atelier de prelucrare a metalelor si topitorii. Metalele si bijuteriile facute aici erau apreciate la curtea regelui Ungariei, Bela al IV-lea.

Un eveniment istoric nefast care a marcat istoria localitatii a fost Marea Invazie Tatara (sau mongola) din 1241, care a pustiit localitatea si s-a soldat cu peste 4000 de morti. In urma deselor incursiuni barbare (invaziile mongole din 1241, 1285 si 1717), a cataclismelor naturale  precum Viitura de pe Dealul Cisa, si a unor  exploatari abuzive in beneficiul reginelor Ungariei,  in secolele XII-XIV, exploatarile miniere au stagnat contribuind astfel la decaderea localitatii.

La  inceputul veacului al XV-lea domnitorii moldoveni (Petru Rares si fiul lui, Ilies) au exploatat aici aurul si argintul. In sec. al XVII-lea sasii bistriteni investesc in minele de la Rodna, pe care le exploateaza alaturi de administratia maghiara. In sec. al XVIII-lea sunt mentionate existenta unor topitorii care prelucreaza minereurile extrase (plumb, aur si argint).

In perioada militarizarii tinutului (Regimentul II de granita romanesc Nasaud, 1762-1783) se exploata aurul in galerii si, mai putin, prin spalarea nisipurilor aluvionare.

Secolul XX a reprezentat o perioada de maxima exploatare a minereurilor complexe prin mecanizarea procesului tehnologic, prin deschiderea, pe langa vechea mina de la Valea Vinului, a minei de la Valea Blaznei (1973), a minei Faget – Valea Mare (1981), a Uzinei de Preparare a Minereurilor Complexe din Rodna – Flotatia (1973), a unui iaz de decantare la Anies si a Uzinei de Preparare a Minereurilor Complexe din Faget (1981). La minele rodnene s-a nascut, in premiera pe tara, metoda de extractie cu front lung pe inclinare, sustinut de stalpi hidraulici si pilieri naturali.

Desi inchise, minele din Muntii Rodnei ascund inca cantitati impresionante de minereuri complexe (plumb, zinc, aur, argint si cupru) care ar putea fi exploatate inca zeci de ani, conform unor studii geologice.

Expozitia prezinta, succint, aspecte ale exploatarii miniere, unelte de lucru precum: opaite (stearturi), ciocane de miner, baroase, tarnacoape, spituri, burghie de perforat manual, dalti, picoane, spaclu (razusca), toporas pentru topografi, secure pentru lucrari miniere, sapa, carbitiere, troc pentru spalat  minereuri, coveti pentru cercat probe, zgura de minereu, lingou de fonta, roata hont a unei roabe pentru transportat minereu, bidon pentru transportat carbit, saboti de lemn, traiste din piele pentru transportul dinamitei dar si echipamente mai moderne cum ar fi perforatoare, distribuitor  cu aer comprimat, macheta unui incarcator de minereu, o lampa electrica sau un aparat de salvare a minerilor cu trusa de oxigen. Expozitia este completata cu fotografii de arhiva ale localitatii Rodna dar si ale constructiilor si instalatiilor de exploatare, spalare si prelucrare a minereurilor complexe din secolele XIX si XX.

Expozitia este realizata in parteneriat cu Muzeul Etnografic si al Mineritului Rodna, aflat in subordinea Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud. Expozitia este deschisa in perioada 21 septembrie – 9 octombrie 2016, de miercuri pana duminica, intre orele 10-18, la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21, Cluj-Napoca.loading...

Adauga un comentariu