Eveniment-Social

Expozitii eveniment la Iasi – Albrecht Dürer si Salvador Dali

Publicat: 15 oct. 2015
Complexul Muzeal National „Moldova” (CMNM) Iasi, in parteneriat cu Centrul Cultural German Iasi si Societatea Merkur Plus Consulting and Training, organizeaza, in perioada 20 octombrie – 6 decembrie 2015, expozitia – eveniment „Capodopere ale graficii lui Albrecht Dürer (1471-1528)”, la Palatul Culturii, deschis doar partial si special pentru aceasta ocazie unica. Organizata la parter, in aripa vestica a Palatului Culturii, expozitia reuneste trei gravuri de secolul al XVI-lea („Sfanta Treime”, „Biciuirea lui Iisus” si „Punerea in mormant”) si 108 stampe ale lui Albrecht Dürer, imprimate de Amand – Durand, printr-o tehnica prezentata de acesta la Societatea Franceza de Fotografie in 1867, numita heliografie pe otel si pe cupru, care permitea o redare de mare finete. Amand-Durand a fost ilustratorul ales de Georges Duplessis, conservator al Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Nationale a Frantei, pentru diferite opere precum Le livre de bijouterie, par René Boyvin, reproduit en fac-similé par M. Amand-Durand, notice par Georges Duplessis (1876) si, mai ales, Oeuvre de Albert Dürer reproduit et publié par Armand-Durand, texte de G. Duplessis (1877).
Cunoscut cu precadere ca desenator si gravor german, Albrecht Dürer s-a impus si ca pictor si teoretician al artei, fiind printre primii maestri preocupati de peisaje, de geometrie, de corpul uman si, cu precadere, de perspectiva, pe care practic a transformat-o in standard. Originar din Nüremberg, Dürer a calatorit in Italia dar si in Olanda, spatii culturale care si-au pus amprenta asupra creatiei sale, care include aproximativ 2000 de desene, 250 gravuri in lemn, peste 100 de gravuri in cupru, peste 70 de picturi, dar si 3 carti de teorie.
Totodata, CMNM si Primaria Iasi organizeaza, in perioada 21 octombrie – 6 decembrie 2015, la Muzeul Unirii, expozitia „Salvador DaliDivina Commedia„, care reuneste gravurile ilustratiei originale realizate de Salvador Dali pentru editia aniversara a Divinei Commedia, comandata de guvernul italian pentru celebrarea a 700 de ani de la nasterea lui Dante Alighieri (Editions d’Art „Les Heures Claires”, Paris, 1960). Expozitia contine 100 de gravuri color in lemn, realizate de doi dintre cei mai importanti gravori ai momentului, Raymond Jacquet si Jean Taricco, la Paris, dupa picturile in acuarela create de Dali  intre 1950 si 1952, si sub stricta supraveghere a acestuia. 
„Universul artistic al secolului al XX-lea este armonios cadentat de dialoguri trans-temporale, initiate de marii artisti ai epocii, readucand in actualitate opere si autori din trecut, care au marcat pentru totdeauna istoria culturala a umanitatii. Dali nu se limiteaza la ilustrarea versurilor poetului florentin pe care il insoteste, pe plan imaginar, in periplul prin Infern, Purgatoriu si Paradis, ci proiecteaza in culori propriile sale emotii, halucinatorii si emblematice pentru trairile omului modern, bulversat in relatia cu universul atomizat in care nu se mai regaseste decat dispersat. Povestea sa de iubire cu Gala si numeroase referinte literare si artistice sunt inoculate treptat in mintea privitorului, invitat  intr-o aventura subliminala in universul dantesc, ce aminteste de cubismul gotic, de metoda paranoico-critica, de suprarealism”, spun organizatorii evenimentului.
Adauga un comentariu