News Flash:

Exproprierea pentru cauza de utilitate publica

22 Octombrie 2009
1306 Vizualizari | 2 Comentarii
Av Razvan A HUTANU
Potrivit Constitutiei Romaniei, nici o persoana nu poate fi expropriata decat pentru o cauza de utilitate publica, cu o dreapta si prealabila despagubire. Despagubirile se stabilesc de comun acord cu proprietarul sau, in caz de divergenta, prin justitie. Utilitatea publica se declara pentru lucrari de interes national sau de interes local. De utilitate publica sunt lucrarile privind prospectiunile si explorarile geologice, cele privind extractia si prelucrarea substantelor minerale utile, cele privind instalatii pentru producerea energiei electrice, cele privind caile de comunicatii, deschiderea, alinierea si largirea strazilor, cele privind sistemele de alimentare cu energie electrica, telecomunicatii, gaze, termoficare, apa, cele privind cladirile si terenurile necesare obiectivelor sociale, de administratie publica si pentru instantele judecatoresti, cele privind apararea tarii, ordinea publica si siguranta nationala. Dupa ce a fost declarata utilitatea publica, expropriatorul va proceda la executarea planurilor cuprinzand terenurile si constructiile propuse pentru expropriere, cu indicarea numelui proprietarilor si a ofertelor de despagubire. Documentele mentionate se depun la consiliul local al comunei, orasului sau municipiul pe teritoriul carora sunt situate imobilele supuse aprobarii pentru expropriere. Propunerile de expropriere se vor notifica proprietarilor. Acestia pot face intampinare cu privire la propunerile de expropriere in termen de 45 de zile de la notificare. Intampinarea se depune la Primarul comunei, orasului sau al municipiului pe teritoriul caruia se afla imobilul. Tribunalul judetean in raza caruia este situat imobilul propus pentru expropriere este competent sa solutioneze cererea de expropriere. Participarea procurorului este obligatorie. Hotararea judecatoreasca de expropriere este supusa cailor de atac prevazute de lege. In situatia in care imobilele expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, respectiv nu s-a procedat la inceperea lucrarilor, fostii proprietari pot sa ceara retrocedarea lor, numai daca nu a fost facuta o noua declarare de utilitate publica. Daca lucrarile pentru care s-a facut exproprierea nu au fost realizate, iar expropriatorul doreste instrainarea imobilului, fostul proprietar (expropriatul) are un drept prioritar de dobandire, la un pret ce nu poate fi mai mare decat despagubirea actualizata. Precizam ca toate cheltuielile efectuate pentru realizarea procedurii de expropriere si retrocedare vor fi suportate de catre expropriator.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

morebyte  | #84482
Cred ca e cea mai scurta prezentare citita vre-odata in ce priveste exproprierea:))


...pentru mai multa acuratete luati si un legea nr 33/1994
acelasi eu  | #84483
asa bun si smecherii care au teren pe raza soselei de centura de ce naiba nu pot fi expropriati prin aceasta lege....e clar ca sunt magarii la nivel inalt...terenurile sunt detinute probabil de cei ce ne conduc...ca daca era un om de rand era expropriat de multa vreme
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3916 (s) | 22 queries | Mysql time :0.265172 (s)