News Flash:

FACATURA

1 Noiembrie 2006
5635 Vizualizari | 3 Comentarii
Radu Prisacaru
• Cu toate ca initial a fost stabilita o valoare de 600 mii Euro pentru cele trei hectare de teren care urmau sa fie luat drept mita, expertul bucurestean care a efectuat evaluarea terenului a stabilit o suma mult mai mica • "Procurorii nu pot fi si experti imobiliari sa poata face o asemenea estimare. Cred ca suma de 600 mii Euro a fost doar o speculatie de presa pentru ca, in realitate, valoarea terenului este mult mai mica", a declarat ieri seara expertul Mihail Dunareanu • Expertul imobiliar desemnat de Radu Prisacaru a declarat ca un hectar de teren din zona Metro nu valoreaza decat 5 mii RON • In cazul in care va ramane batuta in cuie valoarea de 5 mii RON pe hectar se intelege ca fostul prefect a fost arestat pentru aproximativ 4 mii RON • Initial, cele 16 hectare care au fost retrocedate valorau 6 milioane de Euro, adica 210 miliarde lei


Expertul imobiliar angajat sa faca expertiza imobiliara in Dosarul Mita la Prefect a stabilit valori mult mai mici ale terenului care urma sa fie luat drept mita decat cele stabilite initial de anchetatori. Intr-un comunicat de presa emis de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) imediat dupa arestarea fostului prefect Radu Prisacaru se preciza ca valoarea terenului care urma sa fie luat drept mita de catre fostul prefect Radu Prisacaru era de 600 mii Euro. Intr-o discutie purtata ieri cu expertul Mihail Dunareanu, cel care a efectuat evaluarea terenului ce urma sa fie luat drept mita, acesta a spus ca suma de 600 mii Euro este prea mare pentru respectivul teren, suma stabilita de acesta fiind mult mai mica. Pe de alta parte, acesta refuzat sa spuna care este suma stabilita in raportul de expertiza depus la Dosarul Mita la Prefect. "Procurorii nu pot fi si experti imobiliari sa poata face o asemenea estimare. Cred ca suma de 600 mii Euro a fost doar o speculatie de presa pentru ca in realitate valoarea terenului este mult mai mica", a declarat ieri seara expertul Mihail Dunareanu. Trebuie precizat, potrivit obiectivelor cerute de catre anchetatori, expertul trebuia sa analizeze trei suprafete de teren situate in zone diferite, suprafete care urmau sa fie retrocedate familiei Forna. Potrivit informatiilor detinute, initial expertul bucurestean a plecat de la urmatoarele valori pentru suprafetele de teren: aproximativ 2 Euro/metrul patrat pentru o suprafata, intre 7 si 10 Euro/metrul patrat pe cea de-a doua suprafata si intre 17 si 20 Euro / metrul patrat pentru ultima suprafata.

50 milioane lei hectarul

"Cred ca expertul desemnat a avut in vedere alte criterii decat cele de pe piata din Iasi pentru ca aceste suma sunt exagerate, iar valorile sunt mult mai mici. Un teren in zona respectiva este doar 50/60 milioane lei vechi hectarul", a precizat expertul imobiliar Costel Anton, expertul consultant desemnat de fostul prefectul Radu Prisacaru. Pe de alta parte, potrivit informatiilor detinute de reporteri ZIUA de Iasi, pana la urma expertul bucurestean ar fi ajuns la niste sume ridicole, mai mici de un Euro pe metrul patrat. In acest context, dupa parerea expertului bucurestean, un hectar din terenul care urma sa fie luat drept mita ar putea fi cumparat cu aproximativ 300 milioane lei (30.000 RON). Pe de alta parte, potrivit anunturilor de publicitate, un hectar in zona respectiva valoreaza, la un pret de mijloc, aproximativ 300 mii Euro. Mai mult, in momentul in care a fost aprobata revendicarea de catre Comisia Judeteana din Iasi de Fond Funciar, in presa locala s-a anuntat cu mare tam-tam ca valoarea celor 16 hectare de teren pe care urma sa le primeasca familia Forna este de 6 milioane Euro, o suma incomparabil mai mare decat cea vehiculata in prezent. O alta comparatie semnificativa este cea a unei expertize facute intr-un dosar de la DNA Iasi, expertiza care a stabilit o valoare de 2,5 milioane Euro pentru 16 hectare de teren arabil situat in extravilanul unei comune de la marginea municipiului Barlad. Aceasta evaluare a luat in calcul faptul ca langa Barlad, pe terenul respectiv, ar putea fi construit un complex comercial de tip mall sau alte constructii comerciale. In schimb, la Iasi, in zona complexului Metro, expertul lui Prisacaru stabileste o valoare infima pentru terenul ce urma sa fie dat mita.Al cui este scrisul de pe schitele cadastrale?

In cazul in care valoarea unui hectar de teren care urma sa fie primit de Radu Prisacaru va ramane batuta in cuie, in jurul valorii de 50 milioane lei (5 mii RON) se intelege ca lotul celor patru acuzati au fost tinuti dupa gratii timp de 30 de zile pentru doar 150 milioane lei, suma care, daca ar fi fost impartita la patru, nu ar fi reprezentat decat salariul pe care il lua prefectul pentru o luna de munca. De asemenea, trebuie precizat ca expertul desemnat trebuia sa stabileasca daca schitele cadastrale gasite in birourile fostului prefect si al lui Flavius Ionita erau identice cu suprafetele care urmau sa fie luate drept mita. Deocamdata, cert este ca insemnarile facute pe marginea acestor schite cadastrale nu apartin fostului prefect Radu Prisacaru, ci unei alte persoane. Tot acest scandal in urma caruia Prisacaru si-a pierdut scaunul de prefect iar Flavius Ionita scaunul de sef al Agentiei Domeniilor Statului a inceput la jumatatea lunii august 2006, cand Dorin Forna a denuntat solicitarea prefectului de a-i da trei hectare de teren pentru a semna decizia de revendicare aprobata de catre Comisia de Fond Funciar. Odata cu arestarea celor doi au fost arestati si omul de afaceri Cristian Maftei si avocatul Toni Baltag, cel care trebuia sa duca la indeplinire un angajament perfect legal cu familia Forna.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

14795 viz    17 com
3315 viz    1 com
1627 viz    0 com
1432 viz    1 com
2404 viz    2 com
3100 viz    2 com
1742 viz    2 com
6827 viz    14 com

Comentarii (3)

Anonim  | #1478
eu cred ca s-a facut o mare golanie in dosarul asta. Dupa ce initial au fost arestati cu totii pentru 600 mii Euro, acum se constata ca de fapt mita era de doar 150 milioane lei vechi. Bravo domnule expert! Ai fost tare si ai reusit sa-l scoti pe Radu Prisacaru din acest balamuc! Felicitari! Poate a meritat banii pe care i-ai luat ca sa aranjezi dosarul un halul asta! Daca terenul este asa ieftin chair langa Metro sa-mi faceti si mie rost de un hectar ca va dau 50 de milioane lei! Ar trebui sa fiti acuzat de favorizarea infractorului!
Anonim  | #1479
o porcarie/mergeti si cumparati teren/cine va cumpara teren la pretul stabilit de experti va fi un norocos/dar puterea pune pret cum vrea ae pe terenuri /rusine dl experti /teren la barlad = teren iasi????????????
Anonim  | #1480
evaluarea se face pe zona copou unde spagaru si-ar fi tras terenul , nu in zona miroslava .
ptr. ca el urma sa isi mute cele 3 ha undeva in agronomie .

dar daca lumea se mai si uita in gura lui , o sa ajunga sa spuna ca a luat o cutie de chibrituri .
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1308 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014613 (s)