Internet

Facebook naste monstri – VEZI FOTO

Publicat: 13 iul. 2012

Rețelele sociale au devenit un drog modern care nu doar că dă dependență, ci are și alte efecte negative, cum ar fi izolarea.

Pe telefon, tabletă, laptop, PC, accesul la Facebook şi la alte platforme de socializare este rapid, printr-o simplă atingere a butonului albastru. „La un clic distanţă stau astfel sute de prieteni, fotografii din ultimele concedii sau cu copiii prietenului cel mai bun din generală. In plus, Facebook te ajută să nu mai ratezi nicio zi de naştere, te ţine la curent cu cele mai noi ştiri şi este o sursă constanţă şi uriaşă de informaţii dintr-o multitudine de domenii”. In aceste condiţii, nu e de mirare că un utilizator se conectează în medie de 6,1 ori pe zi la Facebook şi petrece 64 de minute logat, dacă este bărbat, sau 81 de minute, dacă este femeie.

Mai mult, cercetătorii de la Universitatea din Göteborg (Suedia) au descoperit că foarte mulţi din utilizatori (70%) se loghează pe platformele sociale imediat ce şi-au pornit computerele.

facebook

Acest comportament este însă un semn că dependenţa nu este departe. Cele mai expuse categorii sunt, potrivit aceleiaşi cercetări, persoanele cu venituri mici şi cu un nivel educaţional scăzut. De asemenea, femeile sunt mai active decat bărbaţii. In plus, jumătate din utilizatorii care au participat la studiu au declarat că nu se simt stăpani pe situaţie dacă nu se conectează pe Facebook, iar un sfert chiar că sunt „neliniştiţi” şi „nesiguri” dacă nu îşi verifică regulat profilul.

„O lume minunată”

O altă concluzie surprinzătoare a cercetării suedezilor a fost faptul că, deşi pe platforma de socializare se postează cantităţi foarte mari de informaţii, cele mai multe cu caracter personal, per total, reţeaua tinde să se concentreze doar pe aspectele pozitive ale vieţii utilizatorilor. Doar 38% din aceştia scriu despre emoţiile lor negative şi despre evenimentele mai puţin vesele din vieţile lor.

„Facebook este un instrument social care este folosit în mod evident pentru a administra relaţiile cu prietenii şi cu familia. Insă utilizatorii nu scriu chiar orice. Cea mai mare parte din conţinutul împărtăşit de ei are legatură cu evenimente majore, evenimente pozitive şi cu senzaţia de bine”, a explicat Leif Denti, psiholog şi conducător al studiului.

facebook

Un alt studiu, publicat de cotidianul britanic „The Guardian”, arată că platformele de socializare oferă cadrul perfect pentru ca tinerii să devină obsedaţi de propria imagine, dar şi să dezvolte prietenii superficiale.

Astfel, există o legătură directă, proporţională, între numărul de prieteni de pe Facebook al unei persoane şi scorul obţinut la un test de specialitate, Inventarul Personalităţii Narcisistice. In plus, tinerii în cauză au şi o activitate constantă, intensă pe reţeaua online.

Platformele sociale, Motiv de divorţ

Chiar dacă menirea Facebook este să apropie oamenii, aşa cum este precizat şi pe pagina de start a celei mai mari reţele de socializare, un studiu recent arată însă că reţeaua apare tot mai des în motivaţiile cererilor de divorţ.

Potrivit unui studiu realizat de Divorce-Online, tot mai multe cupluri invocă activitatea partenerului de pe Facebook în cererea de separare. Cifra a ajuns, potrivit site-ului Mashable.com,  la 33% în 2011, în condiţiile în care platforma de socializare apărea în doar 20% dintre solicitările depuse în anii precedenţi.

Cele mai frecvente plangeri vizavi de acest subiect au fost mesajele nepotrivite transmise către persoane de sex opus de către unul dintre soţi, comentarii răutăcioase la adresa partenerului, activităţi nepotrivite sau neloiale ale unuia dintre soţi reclamate de prieteni sau chiar neschimbarea statusului în conformitate cu evoluţia relaţiei.

“Facebook te ajută să nu mai ratezi nicio zi de naştere, te ţine la curent cu cele mai noi ştiri şi este o sursă constantă şi uriaşă de informaţii dintr-o multitudine de domenii.”

26% dintre utilizatori se simt neliniştiţi şi nesiguri pe ei dacă nu se conectează pe Facebook în mod regulat.

De la note proaste la încredere în sine

Sociologii şi psihologii au identificat multiple efecte negative în activitatea şi comportamentul utilizatorilor de Facebook. Acestea au fost confirmate de studii, iar concluziile sunt îngrijorătoare mai ales în ceea ce-i priveşte pe adolescenţi. Astfel, supradoza de tehnologie poate cauza probleme digestive, cu somnul, anxietate, dar şi tendinţe agresive.

In plus, s-a dovedit că aceia care utilizează prea mult reţeaua de socializare au rezultate mai slabe la şcoală şi absentează mai des, arată un studiu al profesorului de psihologie Larry Rosen de la Universitatea de Stat din California (SUA), publicat la sfarşitul anului trecut.

Totuşi, există şi efecte pozitive, a arătat psihologul american. „Se dezvoltă o empatie virtuală, iar comentariile de pe Facebook pot chiar schimba în bine starea de spirit a unui adolescent. De asemenea, pe cei mai timizi dintre utilizatori îi ajută să socializeze mai uşor şi, să sperăm, această atitudine se va extinde şi în ceea ce priveşte relaţiile faţă înfaţă”, a declarat Rosen. Un alt avantaj, mai susţine specialistul, ar fi faptul că tinerii îşi crează astfel mai uşor o identitate. „Cand dai like sau publici poze, alegi ce informaţii să împărtăşeşti în profil, practic te «forţezi» să devii conştient de sine”, a conchis psihologul american.

Limita dintre normal şi anormal este greu de sesizat însă, mai ales în cazul părinţilor ocupaţi sau, mai rău, care-şi lasă copiii în grija bunicilor. In aceste cazuri, specialiştii au şi cateva sfaturi. Astfel, o monitorizare evidentă şi strictă a activităţii de pe Facebook nu este recomandată, deoarece va distruge încrederea părinte-copil, susţine Rosen. In schimb, comunicarea cat mai sinceră şi deschisă este soluţia pentru ca cel mic să nu devină dependent, obsedat de mediul virtual în care se poate desfăşura aşa cum îşi doreşte.

Psihologii recomandă, de asemenea, ca părinţii să încheie un fel de contract cu copiii: activitatea pe Facebook să fie doar o pauză luată în timpul studiului. In plus, pe timpul nopţii, este recomandat ca aceştia să nu aibă acces la tehnologie.

Scade popularitatea Facebook?

Un studiu citat de Reuters arată că 34% din utilizatorii Facebook au declarat că petrec mai puţin timp pe site decat o făceau în trecut, pe motiv că platforma de socializare a devenit „plictisitoare”, „irelevantă” sau „inutilă”, dar şi faptul că setările de confidenţialitate lasă de dorit.

Mediile de socializare te scapă de singurătate sau ajută la însingurare?

39%  din utilizatorii Badoo petrec mai mult timp socializand online decat faţă în faţă.

20%  preferă SMS-urile sau discuţiile pe messenger în locul întalnirilor efective.

33% sunt mai dispuși să iniţieze o discuţie online decat faţă în faţă.

Adauga un comentariu