Eveniment

Facebook reconfirma evolutiile negative

Publicat: 29 iul. 2012

Facebook continua trendul descrescator si dupa primele rezultate financiare de la listarea pe bursa. Si nu scaderea veniturilor este de vina (vorbim, de fapt, de crestere, dar sub asteptari), cat faptul ca oficialii nu au facut nicio declaratie in sensul unei imbunatatiri in perioada urmatoare.

Intrebarea de pe buzele tuturor este „va reveni Facebook la o rata de crestere apropiata de cea de dinainte de listare?” Probabil ca nu. Serviciul de socializare aduna in continuare utilizatori noi, a ajuns pana la 955 milioane, peste cifra de 950 milioane prognozata de analisti, dar nu tine deloc pasul cu monetizarea acestora. Problema nu este noua, se stie deja ca Facebook are venituri, in principal, din cele 200-300 de milioane de utilizatori din SUA si din Europa, restul fiind cam nemonetizati.

Cu toate acestea, vanzarile companiei au ajuns la 1,18 miliarde de dolari in trimestrul al doilea, peste asteptarile pietei de 1,16 miliarde dolari. Dar, marja operationala a cazut de la 53% pana la 43%, pe fondul unor cresteri spectaculoase a cheltuielilor pentru vanzari si marketing. Ajungand pana la un total de 392 milioane dolari. Rezultatul net al companiei a fost o pierdere de 157 milioane dolari, adica 8 centi pe actiune, in timp ce profitul scazand anumite cheltuieli a fost de 12 centi pe actiune.

Cel mai vizibil efect al rezultatelor slabe este cel din cotatia de la bursa. Daca valoarea unei actiuni in oferta publica initiala a fost de 38 de dolari, desi pretul minim initial era stabilit la 28 de dolari, dupa prezentarea rezultatelor cotatia a coborat sub 24 de dolari. Capitalizarea Facebook a coborat astfel de la 100 miliarde dolari pana la aproximativ 70 miliarde dolari.

Deocamdata viitorul Facebook, cel putin pe piata de capital, nu suna foarte bine. A fost evident ca evaluarea din oferta publica initiala a fost exagerata, iar pretul real este mai degraba apropiat de 50-60 miliarde dolari, dupa cum unele estimari aratau inca de atunci. Facebook se va opri din cadere atunci cand vor avea o crestere a veniturilor pe masura cresterii numarului de utilizatori. Un lucru cam greu de realizat.loading...

Adauga un comentariu