Internet

Facebook urmareste discutiile pe chat si te poate reclama la politie

Publicat: 16 iul. 2012
5

Facebook, dar si alte retele de socializare, verifica permanent discutiile purtate de utilizatori in cadrul sesiunilor de chat, alertand autoritatile la detectarea indiciilor privind activitati criminale, sau alte comportamente suspicioase.

Procesul de verificare este desfasurat cu ajutorul unuisoftware specializat, ce scaneaza discutiile dintre utilizatori cautand cuvinte si fraze care semnaleaza posibile probleme. Printre altele, se da alarma atunci cand este detectata folosirea unui limbaj vulgar, sau schimbul de informatii personale intre utilizatori.

Software-ul de monitorizare acorda o atentie deosebita utilizatorilor ocazionali, care nu au inca o prezenta bine stabilita pe site, sau daca datele personale din profilurile celor participanti la conversatie indica posibile probleme, spre exemplu o diferenta foarte mare de varsta intre cei doi. Suplimentar, filtrul de scanare verifica si da alarma la detectarea anumitor fraze care au mai fost intalnite si in trecut la discutiile purtate intre infractori cunoscuti, printre care si pedofili. La detectarea unui schimb suspicios de mesaje pe chat, sistemul anunta in mod automat unul dintre angajatii Facebook, care determina mai departe gradul de pericol si daca este necesara alertarea autoritatilor.

Per total, sistemul de verificare pastreaza anonime vasta majoritate a discutiilor purtate de utilizatori prin intermediul sesiunilor de chat, evitand astfel critici aspre din partea militantilor pentru protejarea dreptului la intimitate. Nu este insa clar daca sesiunile de chat trecute prin procesul de scanare sunt sterse imediat, sau pastrate permanent pe serverele companiei.

Existenta unui sistem de monitorizare pentru discutiile purtate pe Facebook a fost dezvaluita chiar de directorul de securitate al retelei de socializare, Joe Sullivan, intr-un interviu acordat agentiei de presa Reuters. „Nu am vrut niciodata sa cream un mediu in care angajatii companiei sunt pusi sa verifice conversatiile private purtate intre utilizatori, astfel ca este foarte important sa folosim tehnologii de detectie care au o rata foarte scazuta de raspunsuri fals-pozitive.

Potrivit informatiilor postate aici, Facebook coopereaza cu autoritatile responsabile de aplicarea legilor „atunci cand este cazul si in masura ceruta de lege, pentru a asigura siguranta celor care folosesc serviciile Facebook„.

In timp ce este perfect adevarat ca Facebook a cooperat cu politia si in trecut, sprijinind investigarea si condamnarea unui suspect de crima furnizand colectii de mesaje postate pe Wall, poze, respectiv date de login si adresele IP pentru PC-urile folosite de agresor, ramane de vazut ce impact va avea monitorizarea generalizata a sesiunilor de chat asupra utilizatorilor obisnuiti. Momentan, parerile sunt impartite intre utilizatori convinsi ca administratorii Facebook aduc o contributie pozitiva, ajutand la prevenirea tentativelor de frauda, depistarea mai rapida a pradatorilor sexuali si prevenirea altor activitati criminale, respectiv utilizatori ingrijorati de faptul ca discutiile private ar putea fi interceptate in mod arbitrar si citite de persoane straine.

Adauga un comentariu