Magazin

Faceți masaj Ayurvedic la domiciliu. Noi vă vom sfătui cum

Publicat: 25 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Faceți masaj Ayurvedic la domiciliu. Noi vă vom sfătui cum
White flower with red rose petals in the bowl in SPA salon

Ayurveda este practic cel mai vechi sistem de medicină din lume, documentat istoric de mai bine de 6000 de ani. Ayurveda clasică s-a dezvoltat și practicat tradițional pe teritoriul Indiei. Budismul a preluat Ayurveda și a dus-o în Tibet și în alte țări precum: Thailanda, Birmania, dezvoltând și aducând anumite specificuri locale. Medicina Tibetană, fundamentatătă în secolele IV-VI, asociază noțiunile de ayurveda cu viziunea medicinei chineze, în legătură cu cele 5 elemente și teoria circulației energiei în meridiane. În prezent Ayurveda are un succes în creștere în multe țări din lume: SUA, Australia, Europa, Rusia, America de Sud. În România există atât clinici de Ayurveda particulare, cât și cursuri de Ayurveda organizate permanent.

White flower with red rose petals in the bowl in SPA salon

Ayurveda este o viziune holistică asupra omului și asupra bolilor: nu are în vedere bola în sens medical, ci încearcă să aducă persoana la un echilibru al cărui urmare este starea de sănătate.

Este important de menționat aici faptul că orice om este unic și irepetabil, deci tratamentul are în vedere persoana la 360 de grade: cum trăiește, unde trăiește, cum doarme, cum mânăncă, de ce se înconjoară.

În India, medicină ayurvedică este practicată mult mai mult decât medicina tradițională, iar la nivel mondial este recunoscută ca una dintre cele mai importante ramuri ale medicinei non-convenționale. Evident că aceasta poate fi practicată doar de persoane specializate. Filozofia ayurvedică presupune existența a trei dosha, energii, responsabile cu mecanismele vitale. La baza medicinei ayurvedice tradiționale există credința că orice om este unic. Nu există soluții universale, există numai soluții specifice în funcție de fiecare persoană în parte.

Body massage and spa treatment in modern salon with candles. Body care concept, masseur hands close up

Masajul Ayurvedic este o tehnică de masaj, care combină principiile Ayurveda cu presopunctura. Acest tip de masaj a fost conceput pentru a crea echilibrul între minte, corp și spirit. O astfel de ședință ajută corpul și mintea să se relaxeze și promovează auto-vindecarea. S-au înregistrat rezultate uimitoare ale procedurilor ayurveda la probleme de sănătate precum artrita, spondiloza, lumbago, sciatica și altele; acolo unde tratamentele alopate au eșuat.

Masajul are efect diferit în funcție de momentul zilei în care acesta este efectuat. Masajul efectuat în timpul zilei conferă revigorare și relaxare, pe când cel efectuat seara are un efect tranchilizant.

Tehnicile de masaj ayurvedic sunt practicate în terapii individualizate în funcție de tipul dosha al fiecărei persoane. Există mai multe abordări în masajul ayurvedic, pornind de la masajul capului, până la masajul complet al corpului cu uleiuri din plante.

De fiecare dată când se întâmplă ceva în mintea noastră, există un eveniment corespondent și în corp. Masajul ayurvedic este un tratament al cărui scop este de a îmbunătăți circulația fluidelor vitale pentru a menține corpul și mintea sănătoase. Are scopul de a echilibra centrii energetici ai corpului producând o stare de bine în tot organismul.

La nivel psihic relaxarea și starea de bine previn stresul și stările anxioase.

Efectele benefice ale acestui tip de masaj sunt relaxarea musculară și reducerea oboselii și a încordării cauzate de stress.

Pe lângă tehnicile de masaj folosite care oferă beneficii organismului, au și uleiurile de masaj rolul lor. Acestea sunt hrănitoare și detoxifiante ajutând la vitalizarea și vitaminizarea organismului, prevenind îmbătrânirea prematură și lăsând pielea moale, catifelată și strălucitoare.

Cu ce este masajul ayurvedic diferit față de masajul obișnuit? Utilizarea masivă a uleiurilor este punctul forte al masajului ayurvedic. Acesta bazându-se atât pe beneficiile masajului cât și pe proprietățile de relaxare și poate chiar de vindecare a uleiurilor de masaj. Masjul ayurvedic se concentrează mai puțin pe masajul în sine și mai mult pe tehnici de manipulare a câmpului energetic din organism, relaxând mușchii și vindecând corpul. Există mai mulți factori care deosebesc masajul ayurvedic de masajul Thai, sau cel Suedez. În cadrul masajului Ayurvedic se consideră că și uleiurile au efecte spirituale, care la rândul lior au efecte benefice asupra corpului, pe când masajul Suedez utilizează uleiurile doar pentru relaxarea mușchilor și a pielii, iar masajul Thai nu folosește nici un tip de ulei.

Young woman having pouring oil massage spa treatment. Shirodhara Pouring oil on head. Treatment of head

Masajul ayurvedic poate fi practicat cu uleiuri vegetale de susan, migdale, jojoba la care se pot adăuga câteva picături de uleiuri esențiale în funcție de dosha predominantă.

Pentru dosha Pitta se folosesc uleiuri predominant ușoare ca cel de orez, cocos, la care se pot adăuga câteva picături de mentă, trandafir, sau lavandă

Pentru dosha Vatta se poate folosi uleiul de ricin, germeni de grâu, sau susan, la acre se poate adăuga câteva picături de salvie, rozmarin, sau scorțișoară.

Pentru dosha Kapha se folosesc uleiuri ușoare precum cel de migdale, sau jojoba la acre se pot adăuga uleiuri esențiale de lămâie, sau geranium.

Tipice pentru acest masaj sunt mișcările continue, cu presiuni intense și repetate. Mișcările sunt lente, relaxante și induc o stare de abandon total.

Beneficiile dovedite ale masajului Aurvedic, sunt: reducerea stresului, pulsului și a tensiunii arteriale; grăbirea procesului de vindecare; reducerea durerii de genunchi; reglarea sistemului respirator; reducerea migrenelor; combaterea insomniei; reducerea durerilor menstruale; reducerea inflamațiilor și a febrei musculare; ameliorarea durerilor cronice de spate; îmbunătățirea stării de spirit și oferirea unei stări de bine generalizate.

Cel mai delicat și mai îndrăgit din întreaga varietate de masaje ayurvedice este masajul cu ajutorul unor pungi calde umplute cu ierburi. În practica antică indiană de vindecare, acest masaj se numește ”khizi” și a fost mult timp utilizat pentru: eliminarea stresului cronic; eliminarea tensiunii nervoase din mușchi după sport, sau după statul îndelungat într-o singură poziție ( de exmplu după o zi întreagă petrecută la birou în fața calculatorului); eliminarea excesului de lichid; îmbunătățirea circulației sanguine; eliminarea ușoară a toxinelor din organism; eliminarea micilor înflamații și iritații de la nivelul pielii.

Woman having ayurvedic massage with back pouch of rice. Close up of exotic India massage.

Pentru efectuarea acestui tip de masaj ayurvedic, se folosesc niște săculeți mici de vată, sau din bumbac, încălziți pînă la o temperatură confortabilă, care sunt umpluți cu plante medicinale înmuiate în diferite uleiuri esențiale. După o frământare blândă a corpului cu mâinile, punctele energetice sunt activate prin intermediul acestor săculeți, iar în cele din urmă maserurul întinde toți mușchii și ligamentele încălzite.

Executarea corectă a masajului ayurvedic la domiciliu este destul de problematică, deoarece necesită respectarea numeroaselor subtilități pe care depinde efectul general al masajului. După ce ați decis să faceți un astfel de masaj pentru prima dată, cel mai bine este să vă încredințați corpul în mâinile specialiștilor experimentați și numai atunci, dacă doriți, să începeți să studiați mai detaliat tehnica masajului ayurvedic pentru a vi-l face acasă pe cont propriu.

Aproape oricine ar trebui să beneficieze de un astfel de masaj. Este una dintre cele mai sigure forme de masaj disponibile. În ceea ce privește efectele secundare, în afară de de creșterea, sau scăderea ușoară a temperaturii corpului, nu se cunosc altele. Aceasta este forma naturală a organismului de eliminare a toxinelor și de regulă aceste simptome dispar în scurt timp de la sine.

Totuși dacă suferiți de o anumită boală, aveți peste 75 de ani, sau dacă sunteți o femeie însărcinată, este indicat să vă consultați cu medicul curant înainte de a apela la un astfel de masaj.

Complementar în cadrul tehnicilor complexe și extraordinar de benefice ale masajului ayurvedic, poate fi utilizată și terapia cu ventuze.

Terapia cu ventuze de masaj se adresează deopotrivă celor două corpuri ale pacientului: corpul energetic și corpul fizic. Corpul energetic este corectat prin deblocările energetice, care apar după aplicarea ventuzei pe locul afectat. Ventuzele interferează cu sistemul energetic și informațional al organismului uman. Nu gândim acțiunea unei ventuze în formă de dispersie, sau de tonifiere, ci de deblocare energetică și fizică. Astfel ventuza, scoate excesele energetice la suprafață, drenează, eliberează energia prin pori, piele. Se reechilibrează mecanismele homeostatice de apărare, și în urma echilibrului creat boala, sau patologia se ameliorează, respectiv se înlătură, prin mecanisme naturale.

Asupra corpului fizic, ventuzele au atât acțiune directă cât și indirectă. Indirect, prin corecțiile apărute în plan fizic, după echilibrarea structurilor energetice și direct prin extragerea toxinelor a stazelor și a sângelui stagnant.

Medicina populară folosea ventuzele de masaj în tretarea diferitelor boli și afecțiuni precum: răceli, stări gripale, convulsii, congestii pulmonare, nevralgii intercostale, boli de sânge.

În concluzie, ca maseur, pentru efectuarea unui masaj ayrvedic la domiciliul clientului nu veți avea nevoie decât de o specializare, o masă de masaj pliabilă, câteva uleiuri potrivite și mâini de aur; un plus semnificativ fiind oferit și de ventuzele de masaj.

În ceea ce privește activitățile care preced și urmează masajul ayurvedic este bine să știm următoarele:

  • Este bine să evităm orice fel de muncă extenuantă după un  masaj ayurvedic. Se impune relaxarea, reținerea de la mese copioase și alcool.
  • Nu ascundeți problemele de sănătate terapeutului. Masajul se personalizează în funcție de nevoile fiecărui organism
  • Nu orice ulei de plante este recomandat femeilor însărcinate, așa că asigurați-vă că anunțați specialistul dacă sunteți gravidă.
  • Țineți cont de faptul că se folosește mult ulei atunci când vă pregătiți lenjeria intimă pe care intenționați să o purtați la ședința de masaj.
  • Este recomandat un duș ușor după masaj, care să curețe grăsimea de pe piele și este bine să vă hidratați după masaj, bând apă plată, la temperatura camerei cu sorbituri mici.
Adauga un comentariu