Software & Hardware

FaceUp, prima aplicatie de telefonie mobila care ajuta la detasarea de smartphone

Publicat: 24 apr. 2014

Un grup de oameni de stiinta din Barcelona a creat prima aplicatie pentru telefoanele mobile care ajuta utilizatorii sa se detaseze de smartphone-uri, dand in special informatii cu privire la nivelul de dependenta de telefoanele mobile, informeaza miercuri postul public de televiziune din Spania.

Aplicatia se numeste FaceUp (sus privirea, n.r.) si urmeaza sa fie prezentata oficial in zilele urmatoare. Creatorii aplicatiei sustin ca s-au gandit sa ‘ajute la combaterea cresterii ingrijoratoare a proastelor obiceiuri care deriva din includerea telefoanelor inteligente in vietile noastre’, dupa cum explica ei. ‘Ajuta la deconectarea telefonului, pentru a trai totul in prim plan, si nu prin intermediul unui ecran’, spun Marc Masip si Nacho Giner.

Cu toate ca sunt considerate foarte utile, in special in cazuri de urgenta, dar si pentru faptul ca, de oriunde ar fi, utilizatorii pot face aproape orice pe telefoanele inteligente – sa discute, sa mentina legaturi pe retelele sociale, sa se informeze, sa citeasca posta electronica, sa mearga la cumparaturi, sa faca fotografii sau sa inregistreze si filmeze – au aparut si aspecte negative legate de folosirea excesiva a acestora.

Inca si mai grav, a aparut si ‘nomofobia’, prescurtarea sintagmei ‘no-mobile-phone phobia’, care se refera la panica provocata de lipsa telefonului mobil. Expertii sustin ca 71% dintre utilizatorii smartphone-urilor cu varste cuprinse intre 18 si 45 de ani sufera de un anumit nivel de dependenta de telefonul mobil, iar cifra ajunge la 85% in randul adolescentilor.

Psihologul Marc Masip si tehnicianul IT Nacho Giner au dezvoltat aplicatia FaceUp pentru a le oferi ajutor utilizatorilor. Aplicatia are un test cu care fiecare poate descoperi nivelul de dependenta de telefonul mobil – potrivit numarului de ore petrecute pe zi folosindu-l – si poate sugera chiar participarea la un program specific pentru a o depasi. FaceUp poate observa de asemenea cum se foloseste fiecare de telefonul mobil si cum si daca reuseste sa aiba grija si de viata de familie, de responsabilitatile de la munca sau relatiile cu prietenii.loading...

Adauga un comentariu