Local

Facilitati pentru 642 de firme iesene

Publicat: 26 nov. 2000

•Acestea vor beneficia de scutiri sau chiar anulari ale majorarilor la debitele restante catre bugetul de stat •Numarul beneficiarilor se poate micsora, in urma verificarii pe care o vor face Finantele fiecarui caz in parte

Majorarile la plata obligatiilor bugetare restante la bugetul de stat vor fi reduse sau chiar anulate, daca agentii economici isi vor achita debitele restante si curente catre bugetul de stat. Pana pe 31 octombrie, societatile comerciale cu restante au putut achita la Directia de Finante debitele restante, pentru a beneficia de scutirea in totalitate a majorarilor aferente. Firmele care vor achita debitele pana pe 30 noiembrie vor beneficia de o reducere a majorarilor si penalitatilor cu 60%, iar cele care vor plati pana pe 15 decembrie vor primi o reducere de numai 45%. Conditia principala este, insa, ca societatile respective sa-si achite si debitele curente, respectiv pentru lunile ramase din acest an.
„Vor beneficia de aceste scutiri si anulari numai societatile care au depus pana pe 19 noiembrie anexa 1, in care se prezinta, defalcat, situatia debitelor si cea a majorarilor si penalitatilor. Cei care au venit dupa aceasta data nu au mai fost primiti, caci nu s-au mai facut concesii, ca in anii precedenti”, a precizat Paul Anastasiu, seful Serviciului Colectare Venituri din cadrul Directiei de Finante.
Pana la 19 noiembrie, au fost depuse si inregistrate 642 de cereri, insa situatia exacta a firmelor care vor beneficia de scutiri sau chiar anulari ale majorarilor si penalitatilor de intarziere va fi cunoscuta abia anul viitor.
„Este necesara o verficare foarte atenta a acestor societati, pentru a vedea daca datele de pe hartie corespund realitatii. Aceste verificari vor fi realizate in perioada 15 decembrie 2000 – 31 martie 2001. Vom incepe cu firmele care au solicitat scutiri sau reduceri pentru sume mai mici, iar cele mai complexe cazuri urmeaza sa le pastram pentru anul viitor”, a mai spus Paul Anastasiu.
Desi au fost depuse 642 de cereri, numarul final ar putea fi mai mic, caci o singura greseala de calcul poate anula aceste facilitati. „Am primit solicitari pentru reducerea unor sume de sute de miliarde lei, iar din totalul de 642 depuse, 157 vizeaza anularea acestor majorari si penalitati de intarziere. Cine a avut interesul sa-si plateasca debitele, a beneficiat si va beneficia de avantajele acestei ordonante”.
Potrivit sefului Serviciului Colectare Venituri, aceasta ordonanta a dus la incasari foarte mari in perioada 24 – 31 octombrie 2000. „Unele firme au contractat chiar credite de la banca pentru a-si putea achita debitele in termenul stabilit. Chiar daca vor plati dobanda pentru sumele imprumutate, tot vor iesi in avantaj, deoarece multe societati aveau majorari si penalitati de intarziere mai mari decat debitul care a fost achitat”, a mai spus Paul Anastasiu.
Acesta a subliniat ca multe firme nu si-au platit la timp in mod intentionat aceste dari, banuind ca va veni o modificare a legislatiei care sa acorde unele facilitati. „Nu este corect, in primul rand fata de firmele care isi platesc cu regularitate datoriile catre stat. A fost, insa, singura solutie pentru a debloca niste sume de bani si pentru a creste incasarile la bugetul de stat, prin colectarea debitelor restante si curente”.
Mihai ANDREIloading...

Adauga un comentariu