Mama si copilul

Factori care influenteaza nasterea unei fetite sau a unui baietel

Publicat: 27 sept. 2019

 Numarul de baieti care se nasc anual este cu putin mai mare decat numarul de fete. In ultimele decade, cu toate ca numarul nasterilor de baieti este mai mare decat cel al fetelor, a aparut un declin aparent al proportiei nasteri baieti:fete in cateva tari industriale, incluzand Canada, Danemarca, Marea Britanie, Germania, Japonia si Statele Unite. Aceasta i-a facut pe cercetatori sa se intrebe daca exista factori care influenteaza probabilitatea de a naste baiat sau fata.

Un nou studiu al celor de la Harvard School of Public Health impreuna cu Institutul Karolinska din Stockholm, Sweden, au descoperit ca mamele care au crescut in greutate de la inceputul primei sarcini pana la inceputul celei de-a doua au sanse mai mari sa nasca un baiat la a doua nastere. Studiul a fost publicat in jurnalul Fertility & Sterility. "Rezultatele sunt interesante pentru ca se cunosc putini factori biologici care sa influenteze sansele de a concepe sau de a duce la termen o sarcina pentru nasterea unui baiat sau a unei fete. Studiul nostru sugereaza ca factorii nutritionali materni ar putea juca un rol" a spus Eduardo Villamor, profesor asistent de nutritie internationala la HSPH si cel care a coordonat studiul.

La studiu au participat 220.889 femei care au avut primele 2 nasteri consecutive intre 1992 si 2004. Au fost incluse toate nasterile – nou-nascuti vii, dar si decedati. Procentul baietilor a crescut linear cu diferenta de greutate materna dintre prima si a doua nastere. Asocierea a fost independente de complicatiile obstetrice, durata perioadei dintre sarcini si caracteristicile sociodemografice ale mamei la a doua sarcina. Schimbarea statutului de fumator de la prima la a doua sarcina nu a fost corelata cu raportul celor doua sexe la a doua nastere.

Vivadiva Iasiloading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit