Stiri medicale

Factori de risc in cancerul de col uterin

Publicat: 07 ian. 2011

Cancerul de col uterin face anual, numai in Romania, peste 2.000 de victime, insa specialistii estimeaza ca 90% dintre decese pot fi evitate daca mergem periodic la ginecolog.

Cancerul de col uterin este o afectiune maligna a celulelor ce captusesc suprafata colului. Colul este partea inferioara de deschidere, ingusta a uterului. Se deschide in vagin si face conexiunea intre uter si vagin. Adeseori, boala este asimptomatica, dar poate determina sangerari sau secretii neobisnuite. Ulterior, apar simptome precum durerea pelviana, durerea de spate si tumefierea (umflarea) membrelor inferioare.

Displazia
Celulele care tapeteaza colul, sufera, de obicei, modificari usoare spre severe pana devin canceroase. Aceste modificari precanceroase reprezinta displazia. Displazia nu duce intotdeauna la aparitia cancerului, dar trebuie urmarita si tratata pentru a se evita dezvoltarea cancerului. Apare cel mai frecvent la femeile cu varste cuprinse intre 25 si 35 de ani, dar se poate dezvolta si la adolescente sau la femeile de 20 ani.

Principalii factori de risc
1. Infectia cu anumite tulpini de papiloma virus (HPV) – astazi se estimeaza ca aproape toate cazurile de cancer de col au legatura cu papilomavirus. HPV este o conditie necesara, dar nu suficienta in dezvoltarea acestei maladii. Cele mai virulente tulpini de HPV sunt 16 si 18.

2. Lipsa efectuarii screening-ului – cancerul de col uterin evolueaza lent dupa debutul leziunilor precanceroase. Screening-ul trebuie efectuat tuturor femeilor cu varste cuprinse intre 20 si 65 de ani o data la 2 ani dupa doua frotiuri normale efectuate intr-un interval de un an.

3. Inceputul vietii sexuale la o varsta precoce.

4. Numar mare de parteneri sexuali.

5. Tabagismul activ (mai mult de 15 tigari pe zi) sau pasiv.

6. Anumite infectii cu transmitere sexualaChlamydia trachomatis, herpesul genital.

7. Un sistem imunitar scazut – in urma administrarii unor medicamente ce inhiba sistemul imunitar sau prezenta unei infectii, precum cea cu HIV.

8. Fiicele femeilor carora li s-a administrat dietilstilbestrol (Medicament estrogen puternic, prescris femeilor gravide pentru a preveni avorturile spontane si pentru a trata hemoragiile din timpul sarcinii)

9. Femeile cu mai mult de 5 sarcini.

10. Carenta vitaminelor B6, B12 si a folatilor

Testul Babes-Papanicolau
Este investigatia care iti spune cat de sanatoase sunt colul uterin si vaginul. Este recomandabil ca testul sa fie efectuat anual din momentul in care ai devenit activa din punct de vedere sexual; altfel, in fiecare an incepand cu varsta de 18-21ani. Daca o femeie a suferit o operatie de histerectomie totala, testul Papanicolau ar trebui efectuat ori de cate ori va recomanda medicul.

Citeste si:

Analize obligatorii pentru femei  

Negii genitali anunta infectia cu HPV. Aflati care sunt simptomele si cum pot fi tratati  loading...

Adauga un comentariu