Boli si tratamente

Factorii de risc ai bolii celiace

Publicat: 06 iun. 2012
7

Boala celiaca este o afectiune imuna care apare in randul persoanelor predispuse genetic, caracterizata prin leziuni intestinale aparute ca rezultat al unei reactii imunologice la ingestia glutenului.
Riscul aparitiei bolii este crescut in cazul familiilor cu antecedente heredo-colaterale semnificative. 10% dintre persoanele care au o ruda de gradul intai (mama, tata, frate, sora, fiu, fica) cu boala celiaca dezvolta la un moment dat boala. In cazul persoanelor predispuse genetic, boala celiaca poate fi declansata de diferiti factori de mediu, inclusiv infectiile virale si bacteriene.
Persoanele cu boala celiaca asociaza deseori si alte afectiuni, precum:
– dermatita herpetiforma (mai frecventa la adulti, dar poate aparea si la copii)
– osteoporoza
– diabet tip I (diabetul insulino-dependent)
– tiroidita autoimuna
– sindromul Down
– sindromul Sjogren
– deficit selectiv de anticorpi (deficit de imunoglobulina A)
– anemie feripriva (deficit de fier) sau anemie macrocitara (deficit de acid folic).

 





Adauga un comentariu