Economic Local

Factura la internet ar putea creste. Vezi de ce!

Publicat: 08 iun. 2012
1
Miercuri s-a trecut oficial la protocolul de internet IPv6, iar investitiile s-ar putea reflecta in pretul final catre client in perioada urmatoare, scrie economica.rtv.net.
„Este posibil ca viitoarele implementari ale IPv6 sa aduca modificari ale preturilor in piata serviciilor de internet fix, pentru ca aceasta implementare presupune costuri destul de consistente din partea operatorilor de internet. Insa, asa cum am anuntat, in cazul nostru, investitiile anterioare si cele prezente in tehnologii performante, ne permit sa implementam acest nou protocol fara costuri aditionale pentru clientii nostri”, au declarat pentru economica.net reprezentantii RCS&RDS.
IPv6 este protocol care face posibila conectarea la internet a mai mult de 340 trilioane de trilioane de trilioane de adrese (2 la puterea 128), permitand unui numar de miliarde de oameni sa se conecteze si facilitand internetului mentinerea ritmului actual de crestere  pe termen lung.
Noul protocol va inlocui in timp protocolul IPv4, ale carui resurse de conectare (patru miliarde de adrese IP – sau 2 la puterea 32) vor ajunge in curand la epuizare. IPv6 va putea acoperi necesitatile crescute pentru transferul de informatii, generate de dezvoltarea alerta si de cresterea acccelerata a numarului dispozitivelor fixe si mobile care se conecteaza si se vor conecta in viitor la internet.
Rata de penetrare a internetului fix pe teritoriul Romaniei in 2012 va avea un nivel similar cu anul trecut. In acest moment este cu mult sub 50%.
„Romania a inregistrat in anul 2011 cresteri importante ale numarului de conexiuni fixe si mobile de banda larga. Numarul de conexiuni de acces la internet in banda larga furnizate la puncte fixe a inregistrat o crestere de 9%. Totodata, ratele de penetrare a conexiunilor de acces la internet in banda larga la puncte fixe la 100 de locuitori si la 100 de gospodarii au crescut pe parcursul anului 2011 cu 1,5, respectiv 3,6 puncte procentuale, pana la 17,1%, respectiv 41,6%. E stimam ca ratele de penetrare a conexiunilor de acces la internet in banda larga la puncte fixe vor inregistra si in 2012 cresteri similare celor inregistrate la nivelul anului 2011” a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.
Potrivit acestuia, piata serviciilor de acces la internet la puncte fixe prezinta caracteristicile unei piete concurentiale, in crestere (nu este matura), iar rata redusa de penetrare a conexiunilor de acces la internet in banda larga creeaza premisele pentru o dezvoltare semnificativa a acestei piete. „Drept consecinta, tarifele practicate sunt relativ volatile si se modifica in functie de evolutia cererii si ofertei pe piata”, a mai spus presedintele ANCOM.
Numarul conexiunilor RCS&RDS la internet prin fibra optica a ajuns la aproximativ 1,4 milioane.
„Suntem prezenti masiv in zonele urbane, dar am intrat si in zonele rurale si in cele periferice din marile orase, unde de catva timp, am inceput si am putut sa ne extindem datorita tehnologiei GPON”, au mai spus reprezentantii RCS&RDS.
Adauga un comentariu