National

Factura Sky News se deconteaza la SRI?

Publicat: 11 aug. 2016
1

Dan Mihalache, ambasadorul Romaniei in Marea Britanie, a lansat ipoteza unui scenariu. Conform caruia escrocheria pusa la cale de Sky News are un obiectiv geostrategic. Este o ipoteza ce poate fi luata in calcul. Cu atat mai mult cu cat ea nu vine din partea unui analist. Ci a reprezentantului oficial al Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii. Numai ca o asemenea ipoteza, fie ea si de lucru, introduce in ecuatie si serviciile secrete. SRI si SIE. Au jucat acestea un rol? Il joaca in continuare? Si daca da, care e?

Dovezile prezentate, intr-un timp record, de Daniel Horodniceanu, seful antimafiei romanesti, sunt zdrobitoare. Este in afara oricarei indoieli ca unul dintre cei mai apreciati jurnalisti de la Sky News, un canal de stiri cu o audienta uriasa, Stuart Ramsay, a fabricat pur si simplu un caz jurnalistic. Care pune la zid Romania. Pentru zeci de milioane de telespectatori din lumea intreaga, Romania, dintr-un stat aflat in prima linie in lupta antiterorista, devine, prin intermediul unei presupuse retele de raufacatori, furnizor de arme letale pentru teroristi. Un stat UE si NATO in care se negociza, la vedere, arme destinate teatrelor de razboi.

Prejudiciul este imens. Si oricat de mult s-ar da peste cap televiziunile din aceasta tara sau presa scrisa ori electronica, raul facut nu mai poate fi reparat. Exceptionala prestatie a sefului antimafia, Daniel Horodniceanu, se opreste la demantelarea unui caz, la finalizarea unei anchete care, in cel mai bun caz, va viza, printr-o comisie rogatorie, anuntata de altfel, si echipa Sky News. Dar degeaba sunt corect informati romanii despre aceasta oribila mistificare, atata timp cat zeci de milioane de telespectatori din lumea intreaga, in absenta unei dezmintiri Sky News, raman cu convingerea ca acest trafic de arme s-a petrecut in realitate.

Un cititor CorectNews, care semneaza, deloc intamplator, ANONIMUS, sugereaza ca “aceasta manarie a ‘inteligentei’ britanice a cazut intr-o capcana pusa bine de serviciile secrete romanesti”. Si aceasta observatie, care nu cred ca vine de la un cititor obisnuit, ar putea fi avuta in vedere. Sa ne amintim ca Daniel Horodniceanu a spus la un moment dat, miercuri, ca procurorii de la DIICOT nu cerceteaza o fapta, decat dupa ce aceasta s-a produs. Ceea ce inseamna, sugereaza seful antimafia, ca sunt alte institutii care, prin statutul lor, au posibilitatea si obligatia sa afle ce se pune la cale. Inainte ca faptele propriu-zise sa se intample. Aceasta remarca ma obliga sa ma gandesc, in primul rand, la SRI. Pentru ca manaria s-a facut pe teritoriul Romaniei. Si a fost pusa la cale cu mult timp inainte. Si executata, dupa cum aflam de la martori, fara prea multe precautii. Din aceasta perspectiva, desi SRI refuza sa faca vreo precizare, am convingerea ca, de aceasta data, spionajul intren si-a facut datoria. Oferindu-i, in mare viteza, lui Horodniceanu informatii indisensabile pentru ca diversiunea sa poate fi demantelata intr-un timp record.

Ramane insa un semn de intrebare. Si ma gandesc chiar la observatia lui ANONIMUS. Daca SRI nu doar i-a ajutat pe procurori sa descurce, cu rapiditate, itele acestei marsavii, ci a stiut din timp ce se pune la cale si nu a luat nicio masura pentru ca, prin intermediul unor institutii ale statului, facatura sa fie impiedicata din fasa, atunci institutia condusa de Eduard Hellvig s-ar face vinovata de o cinica pasivitate. Nu cred, insa, ca ne plasam in acest scenariu. Mai mult chiar, din tacerea SRI referitoare la acest caz deduc ca inca avem de-a face cu o operatiune in curs a acestui serviciu.

Exista insa si Serviciul de Informatii Externe. Care sustine, prin comunicate oficiale, ca nu poate face niciun fel de culegere de informatii in state partenere. Sa intelegem ca nici chiar atunci cand, intr-o televiziune de importanta Sky News, se pune la cale o asemenea magarie impotriva Romaniei? Oare britanicii nu au spioni la Bucuresti? Dar dintre cei 800 de spioni germani care actioneaza in Uniunea Europeana, nu o fi niciunul in Romania? Frate, frate, dar branza e pe bani, spun romanii. Dar fac britanicii.

Daca, asa cum spune ambasadorul Dan Mihalache, nu trebuie exclusa ipoteza unei magarii ceva mai mari decat jurnalistice, a unei magarii geostrategice, atunci rezulta si mai clar de ce, in raport cu prejudiciul adus Romaniei, statul nostru trebuie sa restabileasca situatia. Dar cum? Noi nu dispunem de nicio televiziune care sa poata rivaliza, in Marea Britanie si pe plan international, cu Sky News. In consecinta, in paralel cu o ancheta accelerata care trebuie finalizata rapid si care este obligatoriu sa ii vizeze si pe jurnalistii de la Sky News, institutiile statului trebuie sa riposteze la cel mai inalt nivel.

Simt mai mult decat oricand ca este obligatoriu ca presedintele Romaniei sa reactioneze. Ca prim-ministrul sa reactioneze. Ca ministru de Externe sa reactioneze. Si mai cred ca, dupa finalizarea anchetei penale de la Bucuresti, este obligatoriu ca statul roman sa declanseze un proces civil, la Londra, impotriva Sky News, al carui rasunet va trebui amplificat la maximum. Din aceasta perspectiva, toate informatiile pe care le pot furniza cele doua servicii secrete sunt indispensabile.
Articol preluat de pe corectnews.com

Adauga un comentariu