News Flash:

Facturi mai mari pentru locatarii de la parter si de la ultimul etaj

21 Noiembrie 2007
6082 Vizualizari | 14 Comentarii
Facturi mai mari pentru locatarii de la parter si de la ultimul etaj
• Conducerea SC CET Iasi SA a sustinut ca daca firmele de repartitoare respecta conditiile impuse de lege cu privire la montarea si citirea consumului inregistrat de repartitoarele de costuri, atunci iesenii vor plati foarte putin in comparatie cu cei care nu beneficiaza de astfel de aparate • In mod normal, criteriul pozitionarii apartamentului in imobil ar trebui sa fie introdus in programul de calcul al consumului individual • In lipsa acestuia exista o mare si injusta diferenta intre cat platesc cei de la nivelurile intermediare, prin comparatie cu cei de la parter si de la ultimul etaj


Conducerea SC CET Iasi SA a sustinut ca daca firmele de repartitoare respecta conditiile impuse de lege cu privire la montarea si citirea consumului inregistrat de repartitoarele de costuri, atunci iesenii vor plati foarte putin in comparatie cu cei care nu beneficiaza de astfel de aparate. "Daca firmele de repartitoare respecta conditiile impuse de lege pentru montarea si citirea repartitoarelor, atunci iesenii vor plati mult mai putin decat cei care nu detin astfel de aparate. Oricum, iesenii trebuie sa inteleaga ca facturile pentru fiecare apartament se vor face si in functie de consumul inregistrat de gigacalorimetrul blocului", a declarat Ovidiu Mihaiuc, purtatorul de cuvant al SC CET Iasi SA.
De asemenea, sefii termocentralei iesene au sustinut ca o problema generata de montarea repartitoarelor la bloc consta in pozitionarea apartamentului in imobil. In mod normal, criteriul pozitionarii apartamentului in imobil ar trebui sa fie introdus in programul de calcul al consumului individual.

In lipsa acestuia exista o mare si injusta diferenta intre cat platesc cei de la nivelurile intermediare, prin comparatie cu cei de la parter si de la ultimul etaj, care consuma mai mult agent termic. La parter si ultimul nivel se consuma mai mult agent termic deoarece sunt mai multi pereti in exterior. Asta in conditiile in care locatarii care stau la ultimul etaj trebuie sa consume mai mult pentru a avea aceeasi caldura in apartamente. Repartitorul de costuri este un aparat care se monteaza pe fiecare calorifer in parte si are functia de a inregistra consumul de energie termica al caloriferului. Inregistrarea depinde direct de temperatura si de durata de functionare a caloriferului, precum si de caracteristicile proprii ale acestuia si reprezinta cota parte din consumul total de caldura pe imobil. Repartitorul electronic permite citiri si decontari periodice. Acesta dispune de doi senzori de temperatura, dintre care unul este pentru temperatura corpului de incalzire si unul pentru temperatura incaperii. Astfel, nu se inregistreaza caldura emanata de alte surse de incalzire cum ar fi echipamente electrice. Robinetul termostatic este un instrument care permite reglarea consumului de caldura si mentinerea temperaturii dorite in incapere. Mecanismul de functionare se bazeaza pe reglarea debitului de agent termic in functie de temperatura aleasa, existand sase trepte termice: 6 grade Celsius, 10 grade Celsius, 15 grade Celsius, 20 grade Celsius, 25 grade Celsius si maxim. Daca temperatura din incapere scade sub cea setata, robinetul va deschide automat intrarea agentului termic. Citirea contoarelor se face de catre firma montatoare, lunar sau conform alegerii clientilor, la o data stabilita de comun acord. Fisa de citire este remisa catre serviciul de calcul pentru ca datele astfel obtinute sa fie introduse in programul de decontare. Repartizarea individuala a cheltuielilor de incalzire are la baza consumul inregistrat pe contorul de bransament si datele din protocolul de montare. Prin intermediul programului de calcul, valorile citite pe fiecare repartitor, in fiecare apartament, se transforma in unitati de consum individual, prin inmultirea cu coeficientii de evaluare rezultati din factura emisa de furnizor. Cantitatea de energie termica masurata de contorul de bransament se repartizeaza pe apartamente proportional cu consumul fiecaruia. Serviciul de calcul se incheie prin emiterea centralizatoarelor pe imobil sau a notelor individuale. Tabelele sau notele de repartizare a cheltuielilor de incalzire vor ajunge la clienti direct sau prin intermediul administratorului.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (14)

Anonim  | #23495
artistul asta de mihaiuc se tine numai de publicitate!!!

cei care si-au montat repartitoare , vor constata peste un an,doi, ca vor plati mai mult decat erau incasati la suprafata utila .

stati sa dea tot romanul de cum se smenuiesc aceste porcarii de repartitoare.
cand s-au montat apometrele pentru masurat consumul de apa, doi trei ani a fost treaba buna.Cum au dat de magneti , de furatul cu firul de apa,de inversat contoarul si de alte multe trucuri s-a terminat si cu repartitoarele .

deja este stiut ca daca tii geamul deschis , repartitorul nu mai inregistreaza consumul de agent termic , gigacalorimetrul general inregistrand orice picatura d caldura.
si se va ajunge la paradoxul ca la doua apartamente de aceleasi dimensiuni,din acelasi imobil si de la acelasi etaj vor exista diferente de MILIOANE de lei .
ce se poate face in cazul ROMANIEI?
BRANSAMENTUL INDIVIDUAL !
LA BUNA DEBRANSARE IESENI !!!
repartitoare de 2 lei  | #23496
nu inteleg de ce repartitoarele nu pot fi inchise complet. acum in sezonul rece cand vrei sa aerisesti camera evident ca temperatura scade sub 10 grade in camera, astfel ca repartitoarul incepe sa functioneze iar tu platesti caldura ce se duce pe apa sambetei .
Relu  | #23497
Domnule Catalin Ilies,
V-am rugat ieri ,daca puteti sa acceptati o discutie despre temele pe care le abordati in articolele dvs. deoarece nu informati corect cetatenii !
Astept raspunsul dvs. !
DANA  | #23498
De ce trebuie sa plateasca mai mult cine sta la un etaj limita ? Nu se plateste conform inregistrarii repartitorului ? A mai descoperit cineva un nou criteriu de "calcul" corect ? Cine vrea economie, o face, indiferent la ce etaj sta ! Ce alte idei trasnite mai aveti ?!
gigi  | #23499
Ce grijulii au devenit patronii de la CET ,despre pierderele din retele,despre incopetenta lor nimic.
costescu p  | #23500
cet emite facturi numai dupa gigacalorimetreatunci sa monteze gcal ptr fiecare apartament
costescu p  | #23501
cet emite facturi numai dupa gigacalorimetreatunci sa monteze gcal ptr fiecare apartament
maria  | #23502
Ar trebui sa intelegem o data pentru totdeauna ca aceste repartitoare nu inregistreaza consumul de energie termica individual, acesta este inregistrat numai de gigacalorimetre. Aceste repartitoare sunt o alta metoda ca unii sa nu-si plateasca consumul efectiv, folosind diferite "metode neortodoxe". Nu mai vorbesc de felul in care au fost montate, reglate, etc.Este inadmisibil ca un proprietar care are centrala proprie si care plateste destul gazul, sa plateasca mai mult pentru partea comuna decit cel care are incalzire centralizata. ESTE CORECT?
omul de la ultimul etaj  | #23503
Mai prostilor de la CET, voi nu ati auzit de izolarer termica ? Prin proiectare si la constructia blocurilor exact de asta s-a tinut cont si la parter s-a izolat placa intre parter si subsol, iar la ul;timul etaj in componenta terasei intra un strat de TERMOIZOLATIE care dupa calcul trebuie sa izoleze ultimul etaj . Se aude SEFILOR de la CET ? De ce induceti locatarii in eroare si creati ilegal divergente intre ei ?
Vasile  | #23504
1.I-am lamurit pe locatarii blocului in care locuiesc sa nu-si puna repartitoare.
2.Am cumparat de la talcioc, cu 5lei(50000), un repartitor, l-am desfacut, am facut masuratori electrice, i-am studiat "functionarea". Pot acum tine lectii de furat cu repartitorul. Valorile furate cu apometrul sint mult mai mici decit cele furate cu repartitorul : cam 10.000 lei in plus la apa rece si cam 20000 - 30000 lei la apa calda / mc apa, fata de sute de mii pina la citeva milioane / apartament la incalzire .
3.Toate firmele de repartitoare folosesc niste tabele cu coeficienti de "corectie" pentru parter, ultimul etaj, pereti exteriori, etc..Acestia nu sint universali pentru toate blocurile din oras si nici nu pot fi ajustati de administrator sau adunarea generala. Coeficientii se stabilesc raportind situatia de pe teren la proiectul tehnic - instal.de incalzire . Si cum la HABITAT PROIECT cam nimic nu se mai gaseste, treaba-i incurcata.
4.Ziarele au scris ca unii locatari, posesori de repart., s-au trezit cu facturi de 4 - 7 mil. Dac-au fost fraieri, au platit. Dac-au facut reclamatie, suma contestata a fost (re)distribuita luna viitoare pe ceilalti fraieri de pe scara. S.a.m.d.....
5.Sper ca in cel mai scurt timp, printr-o Hotarire de Consiliu Local Iasi, sa se stabileasca la plata incalzirii o cota comuna de 30% - 50%, proportional cu suprafata utila a apartamentelor, inclusiv pentru cele debransate total sau partial sau care au centrala proprie pe gaze. (asemanatoare HCL 61/2002- Ploiesti).
5.Inca o data : REPARTITOARELE NU SINT APARATE DE MASURA SI NU SE SUPUN CONTROLULUI METROLOGIC !
prometeu  | #23505
Se incearca aruncarea pisicii la firmele de repartitoare, consumul de energie termica pt. incalzire se face in functie de temperatura exterioara si nu pe alte criterii.
scotand un fata firmele de repartitoare CET-ul incearca sa mute harbul din curtea sa si sa faca fumigene.
Sunt curios cate asociatii de proprietari au primit asa cum prevede legea "diagrama de reglaj pentru energia termica", si pot sa dau scris ca nu a primit nici una. Si atunci de ce se baga in fata firmele de repartitoare. in anul 1990 CET-ul producea 1,76 mil. Gcal, anul trecut a produs in jur de 600 mii de Gcal cu tot cu pierderi de 115 mii de Gcal, deci de aici pleaca toata povestea, aici este problema.
un consumator  | #23506
care sa saturat de repartitoare de asociatie de tot.......cu repartitoare am platit mai mult de cit cei fara am intrebat sa stiu de ce nici un raspuns concret o parte din vecinii nu consuma incalzeste tu pereti lor pe urma te uiti la lista si ametesti diferenta de 200 ron.ce credeti?indiferent ce aparate de masura vor fii romanul tot va fura.....de ce cei de la asociatie trec tot felul de diferente unde ajung bani luati de la noi?credeti ca numai CET ESTE VINOVAT?eu nu cred.
.smau  | #23507
sa va ia dracu pe toti neam saturat . O noua revolutie si va exterminam pe toti gusatii di aceasta tara.
Mihaela  | #23508
De ce nu mai sunt bune gigacalorimetrele? Ele inregistreaza corect tot ce se consuma. Atat la parter cat si la ultimul etaj sunt straturi de izolatie termica. Deci voi conducerea de la CET nu mai descoperiti "gaselnite` ca nu tine. Si chiar sa nu fie asa ganditi- aerul cald urca, astfel ca cei de la etajele superioare au incalzita intr-o oarecare masura si podeaua care este in contact direct cu tavanul de la apartamentul de la parter.Asa ca nu tine explicatia voastra!!!!
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1473 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013551 (s)