News Flash:

Facturile CET sunt ilegale

20 Ianuarie 2009
4389 Vizualizari | 12 Comentarii
CET Iasi
• Bomba: facturile emise de CET sunt nule pentru ca nu contin toate datele prin care consumatorul sa inteleaga de ce are de platit o anumita suma • Dumitru Bucur, presedintele Grupului Asociatiilor de Locatari, sustine ca facturile centralei iesene ar trebui sa contina date despre temperatura medie a perioadei de facturare, debitul instantaneu si nominal al condominiului, stabilirea coeficientilor de variatie a suprafetei echivalent termice de pe aceeasi coloana • "Daca asociatiile de proprietari vor date suplimentare, nu au decat sa coboare in subsol si sa butoneze cat vor contoarele", a replicat inginerul sef al CET Iasi, Constantin Ciofu • Avocatul Liviu Bran sustine ca se poate ajunge la anularea facturilor daca CET nu explica modul in care a ajuns la anumite sume


In plin anotimp rece, numarul iesenilor care sustin ca sunt victimele unui jaf sistematic pus la cale atat de firmele de repartitoare, cat si de furnizorul local de agent termic este intr-o continua crestere. Astfel, potrivit Grupului Asociatiilor de Locatari (GAL), facturile exorbitante nu se justifica in nici un fel, in conditiile in care majoritatea presedintilor de asociatii nu au habar de existenta unui regulament pentru intocmirea procedurii de stabilire si facturare a consumului de energie termica.

Astfel, reprezentantii Centralei de Energie Termica (CET) Iasi SA sunt acuzati ca emit facturi care nu respecta legile in vigoare. Asta pentru ca pe factura nu sunt trecute toate datele pentru ca ieseanul de rand sa inteleaga de ce are de platit o anumita suma inscrisa pe respectiva factura. Se poate ajunge chiar la anularea acestor facturi emise cu nerespectarea dispozitiilor legale. "Desi am facut numeroase interventii, Regulamentul pentru intocmirea procedurii de stabilire si facturare a consumului de energie termica pentru consumatorii finali nu este prezentat si nu este cunoscut de asociatiile de proprietari nici in momentul de fata, desi acest regulament sta la baza relatiei dintre furnizor si consumator privind consumurile de energie termica de catre beneficiarii serviciului de termoficare", sustine Dumitru Bucur, presedintele GAL.

Oamenii nu stiu ce platesc

Invocand prevederile Ordinului 91/2007 al Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala, aparut in MO 350/23 mai 2007, acesta sustine ca CET avea obligatia de a supune avizarii Consiliului Local propria procedura, dupa ce aceasta a fost pusa de acord cu delegatii imputerniciti ai consumatorilor. "Pana in prezent nu cunoastem nici un reprezentant al asociatiilor de proprietari care sa fi participat la acest demers facut de CET Iasi si prevazut expres in normele legale. Neaplicarea prevederilor Ordinului 91 duce la imposibilitatea consumatorilor de a verifica corectitudinea facturarii si, implicit, a penalitatilor care pot fi oricand calculate si asupra unor valori supraevaluate", a mai precizat Bucur.

Mai mult decat atat, reprezentantul asociatiilor de proprietari sustine ca nici facturile emise de CET Iasi SA nu sunt tocmai conforme cu legislatia in vigoare. "Regulamentul cadru prevede includerea in procesul verbal de citire al contorului de energie termica a mai multor parametri: debitul instantaneu, timpul de functionare, temperaturile tur-retur in momentul citirii parametrilor de consum. Si facturile ar trebui sa contina date despre temperatura medie a perioadei de facturare, debitul instantaneu si nominal al condominiului, stabilirea coeficientilor de variatie a Suprafetei Echivalent Termica (SET) de pe aceeasi coloana", afirma Dumitru Bucur. Acesta se arata foarte suparat de faptul ca aceste facturi ar fi emise fara calcule clare. "Un consum de energie termica se face in functie de temperatura exterioara si nu din birou, cum vor muschii cuiva", mai sustine Bucur.

Parerea avocatului

Avocatul Liviu Bran sustine ca in cazul in care o factura emisa de CET nu contine toate datele pentru ca un consumator sa inteleaga foarte bine care sunt motivele pentru care trebuie sa plateasca o anumita suma, se poate ajunge in instanta. "La modul concret, o astfel de factura pe care nu sunt trecute toate datele prevazute de lege nu trebuie platita. Ulterior se pot cere lamuriri de la societatea emitenta. Daca aceste lamuriri nu vin, se poate ajunge la un proces, iar instanta poate constata ca acea factura este nula pentru ca nu indeplineste toate conditiile", a precizat avocatul Liviu Bran. Acesta mai sustine ca si Garda Financiara ar putea sa faca verificari cu privire la modul in care sunt intocmite aceste facturi. "Codul Fiscal prevede conditii clare pentru intocmirea unei facturi. Garda Financiara are posibilitatea de a verifica daca facturile respecta Codul Fiscal sau nu", mai sustine avocatul.

Date minime

In fata acestor acuze, reprezentantii CET Iasi SA se apara, sustinand ca facturile emise de centrala ieseana sunt intocmite in concordanta cu legile tarii. "Suta la suta ele sunt corecte. Acum ce vreti, sa trimitem desfasuratoare? Legea ne permite sa trecem pe facturi informatii minime. Daca asociatiile de proprietari vor date suplimentare, nu au decat sa coboare in subsol si sa butoneze cat vor contoarele", ne-a declarat Constantin Ciofu, inginerul sef al CET Iasi. "Daca e asa, atunci sa ne spuna cei de la CET la cate asociatii s-a dat fisa contorului? Iar daca s-au dat, exista asociatii unde presedintii sau administratorii nu au pregatirea necesara pentru a realiza cum a fost setat contorul", replica Bucur. Referitor la regulamentul pentru intocmirea procedurii de stabilire si facturare a consumului de energie termica, pe care CET ar fi trebuit sa-l intocmeasca, Ciofu a spus ca acesta a fost aprobat inca de acum doi ani. "Exista un regulament vechi, facut pe Legea 425/1994. Dupa ce aceasta a fost abrogata, in 2003, am realizat altul, in concordanta cu Legea 325/2006, care a fost aprobat acum doi ani", a precizat acesta.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

parerea avocatului date minime
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (12)

avocat  | #54451
toti au dat vina numai pe firmele de repartitoare care angajeaza temporar studenti pentru citire si nu culeg date de la toti locatarii unui bloc dar nu s-a luat nimeni de cet care este totdeauna protejat de un smecher care are partea lui numit gigi nechita.in fiecare luna se pun din burta coeficienti de calcul al consumului termic(gen delta T)ATAT LA APA CALDA CAT SI LA CALDURA ,apoi faptul ca apa calda e mai mult rece decat calda nefiind pusa la punct instalatiile de retur cat si faptul ca aparatele de inregistrare nu sunt reglate sa functioneze de la o temperatura de apa calda nu de apa rece.FOARTE BINE AR FI CA CINEVA SA SPARGA CUIBUL DE SMECHERI AI CET-ULUI CARE STABILESC CIFRE DE CALCUL DUPA INTERESUL LOR PIERDERILE PLATINDU-LE CONSUMATORUL SI SA-I DEA PESTE NAS LUI CIOFU CARE ISI PERMITE OBRAZNICIA SA SPUNA CA CINE NU-I MULTUMIT SA BUTONEZE EL APARATELE LA SUBSOL.RUSINE NENOROCITILOR CARE FURATI OAMENII DE ATATA TIMP
un pagubit al CET-ului  | #54452
Pai as dori sa-mi explice dl Ciofu cum este posibil sa dau 50 lei ptr tevile care"incalzesc"-spatiul comun in conditiile in care am centrala si platesc factura de gaz 120lei la 3 camere si 4persoane ,intradevar echitabila treaba.Asta din cauza ca nu mai au de unde lua bietii de ei acele salarii astronocice.RUSINE SA VA FIE CA VA BATETI JOC DE OAMENI!
teodora  | #54453
da...vrem desfasuratoare pentru ca vorbim de banii nostri stimabile...nu suntem nici bastani nici barosani si nici baroni locali...suntem oameni de rand pentru care fiecare leu conteaza...
claudia  | #54455
Suntem furati, de catre CET si unele asociatii de locatari care s-au inbogatit pe spinarea noastra. Va scriu din italia, patesc incalzirea de la tevi, pentru ca am centrala, mai mult decit gazul si curentul folosit pentru intretinerea apart .petrunoi cine se lupta nmeni, am scris la termervice si l-am cerut detalii de ce platesc asa mult caldura de la tevi, si am un an si nu mi-a dat nici un raspus.Toti profita de noi cre avem apartamente lasate in tarasi nu sunt locuite. Ne trateaza ca pe niste animale cind venim vara casa si ne inforam de ceplatim asa mult.Toate aceste regii care apartin primariei iasi fura ca in codru. de ce s-au pus repartitoare, centrale, sa facem ecoomii, dar de vede ca profita mafia, si tinem pe spinrea noastra puturosii si nesimtitii. Sa spuna la plata si sefii de scara , de ce sunt scutiti cu o persoana, c fac , nimic, afiseaza intretinerea, doar atit.DE CE SUNT SCUTITI DELA PLATA INTRETNERII? CA SI_AU GASIT PROSTII, JUD IASI SI IASUL ESTE CEL MAI CORUPT ORAS DIN TARA UNDE SPAGA E E PRIMUL PLAN, FRA EA NU FACI NIMIC.
mioara  | #54456
de ce nu suntcontrolatii , garda financiara ce face? Sa fiecontrolate toate asocatiile de loc. si in primul rind cei de la termoservice, ca facturile sunt facute dupa bunul lor plac. CET nu are timp sa citeasca cntuarele de la subsol, pai de ceprimesc salarii de sute de milioane. PRESEDINTII DE ASOCIATII, SEFII DE SCARA NU STIU , SAU nU VOR SA STIE, CA ORcUM SUT SCUTITII DE LA PLATA INTRETINERII. DE CE? CE FAC? Sa via sa vada cita caldura avem e la aceste tevii cei cu centrale? NU LE ESTE RUSINE SA MINTA UN INTREG ORAS, SUNT MINA IN MINAC CU MAFIA DIN PRIMARIE..Profita de romanii din strainatate , platim sume colosale in conditiile in care apart. nu este locuit. PLATIM MAI MULT ; SUNTEM TRECUTI PEROANE ZERO; SI INTRETINEREA ESTE MAI MARE DECIT LA cEI CU O PERSOANA este rusinos pentru o tara europeana sa se fure ca in codru, dar la nesimtiti nu le pasa
RODICA  | #54457
NU STITI CA ANGAJATII CET-ULUI AU CENTRALE DE APARTAMENT PTR. CA NU MAI AU SUBVENTII SI NU VOR SA PLATEASCA TEVILE CARE TREC PRIN APARTAMENT. SAU SUNT PRESEDINTI LA ASOCIATII EX:TATARASI, CIURCHI 121A,BL.H1 SI FAC LEGEA DUPA BUNUL PLAC, CA DE ACEEA NU LE-A CONVENIT DE VECHIUL ADMINISTRATOR, D.SOARA MAGDA CA NU A VRUT SA LE ACCEPTE ILEGALITATILE SI ACUM ISI BAT JOC DE NOI LA CHELTUIELILE DE INTRETINERE IAR D.NA CONDURACHE CARE ZICE CA ESTE VICEPRESEDINTA A SEMNAT IN NUMELE LOCATARILOR FARA ACORDUL LOR CA CET-UL SA FACA RECIRCULARE PRIN BLOCUL H1 SI FARA APROBARI DE LA I.J.C IASI!! ASTE SUNT PROBLEME SI MULTE ALTELE...VEDETI DE LUATI MASURI1
cucu  | #54458
pentru dna mioara_____-ar trebui sa puneti mana pe cartea de gramatica deoarece stati rau de tot/faceti teme de dictare sa invatati sa scrieti/adm si sefi de scara nu sunt scutiti de plata utilitatilor/sunteti un pic mahalagioaica in bloc in care locuiti
cucu  | #54459
pentru dl bucur----dumneata pe cine reprezinti?????????/esti cel mai excroc din cati adm cunosc/cum e cu comisionul luat de la ACK Pascani acum cativa ani?cand te-au mirosit locatarii de la blocurile unde faceai legea ca adm te-au aruncat ca pe o masea stricata/acum dupa ce dl rata a murit te-ai inscaunat reprezentant al asoc de proprietari/care asociatii ?????????faceti public numele lor sa vedem care sunt/da-te la fund smechere
UN PAGUBIT  | #54460
SOLUTIA ESTE SIMPLA SI PREVAZUTA IN LEGE SI ANUME: INCHEIEREA DE CONTRACTE INDIVIDUALE , LA NIVEL DE APARTAMENT , INTRE FURNIZORUL DE ENERGIE TERMICA SI CONSUMATOR, ELIMINAND INTERMEDIARII ADICA ASOCIATIIILE DE PROPRIETARI. PLATA SA SE FACA DE CATRE CONSUMATOR DIRECT LA FURNIZOR. ASTA AR FI POSIBIL DACA AUTORITATILE LOCALE AR APLICA CORECT LEGILE IN VIGOARE, DAR CUM ASTA NU SE INTAMPLA CRED CA MAI AVEM DE ASTEPTAT.
onest  | #54461
D-le Ciofu, de ce sa butonam noi contoarele, din moment ce CET face calculele tehnice, bazate pe : debitul instantaneu, timpul de functionare, temperaturile tur-retur in momentul citirii parametrilor de consum, ( temperatura medie a perioadei de facturare, debitul instantaneu si nominal al condominiului, stabilirea coeficientilor de variatie a Suprafetei Echivalent Termica (SET) de pe aceeasi coloana, etc) ? Si abea dupa ce determinati toate elementele care genereaza cheltuielile CET, care trebuie decontate de la asociatii, emiteti facturile? Si daca faceti calculele legal si aveti toaTE DATELE CARE JUSTIFICA VALOAREA FACTURII, CE AVETI IMPOTRIVA SA LE FACETI CUNOSCUTE CELOR CARE TREBUIE SA LE PLATEASCA?? PENTRU CA NU SUNT CALCULATE CONFORM LEGII CI POTRIVITE SA ACOPERITI TOATE CHELTUIELILE, INDIFERENT DE CONSUMURILE REALE??!! Dvs. ce ati face ion locul nostru, al disperatilor??? Ati plati o marfa proasta, la un pret de cal.I, fara sa va intrebati ce platiti de fapt???
Octavian  | #54462
1. Nu mai dati citate din tov.Bucur ! Precum Opaina si Mereuta, nu-i ales de nimeni si nu reprezinta pe nimeni. Activitatea lor are incadrare exacta in codul penal si doar naivitatea reporterilor sau a ziaristilor le mai da importanta. Pina nu demult, toti ziarisii ieseni luau lumina de la tovarasul Rata, prieten sau coleg cu Bucur.
Cu Opaina si Mereuta la Bucuresti, legea 230 a iesit asa cum a iesit ! Pus director la RADET, s-a vazut nulitatea lui Opaina si in 2 luni a fost dat afara.
2. Cind vad facturile enorme la incalzire, toti tipa ca-i inseala CET-ul !
Daca gigacalorimetrul de scara este verificat metrologic si functioneaza corect, el furnizeaza toate datele pentru a se intocmi o factura corecta.(un anumit volum de apa intra in scara cu o temperatura si iese cu alta, lasind in apartamente o anumita cantitate de caldura). El cumuleaza in memorie caloriile livrate scarii ,se citeste lunar si se factureaza. Majoritatea facturilor individuale, pe apartament, pot fi exagerat de mari, dar vina este a locatarilor , care si-au montat repartitoare si/sau le-au permis la prea multi sa-si puna centrale.
3. Vina CET-ului este ca nu explica niste lucruri populatiei :
- ca nu se plateste decit ceea ce arata gigacalorimetrul ( de ex.75% din populatie
crede ca daca se da drumul la incalzire pe 20 octombrie, se plateste o lua intreaga).
- ca nu poate exista un soft corect pentru repartitoate
- ca se fura cu repartitoarele sute de mii si milioane/ apartament
- cu cit sint mai multe centrale intr-un bloc, cu atit mai mult platesc cei ramasi la sitemul centralizat
Pe baza HCL 444 / 4.11.2007 care prevede disparitia centralelor in blocuri pina in 2015, sa fie interzisa montarea din acest moment de noi centrale.
(ele oricum sint ilegal montate, pentru ca nu respecta legislatia de mediu in vigoare).
Octavian  | #54463
Erata; HCL 444/4.11.2008
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3363 (s) | 24 queries | Mysql time :0.203050 (s)