News Flash:

Facturile la intretinere vor exploda

26 Octombrie 2005
1079 Vizualizari | 0 Comentarii
•De la 1 noiembrie, pretul national de referinta al gigacaloriei va fi majorat cu 20 la suta, de la 896 mii lei (89,6 RON) lei la 1,075 milioane lei (107,5 RON) •O familie de trei persoane, cu un apartament de trei camere va plati circa 3 milioane lei (300 RON), doar factura pentru caldura si apa calda •Daca la acestea se mai adauga facturile la apa potabila, la gaz metan si la energie electrica, costurile lunare de iarna pentru o familie cu trei persoane si un apartament cu trei camere vor ajunge la suma de 4 milioane lei (400 RON)

Pe iesenii ii asteapta cea mai grea iarna din punct de vedere financiar din ultimii ani. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat recent ca pretul national de referinta al gigacaloriei va fi majorat la 1 noiembrie cu 20 la suta, de la 896 mii lei (89,6 RON) lei la 1,075 milioane lei (107,5 RON). In prezent, cheltuielile SC CET Iasi SA pentru productia unei gigacalorii sunt de aproximativ 150 lei noi. Diferenta este subventionata de la stat, insa in aceasta iarna o treime din aceste subventii vor fi eliminate. In aceste conditii, este de asteptat ca si costurile incalzirii si cele pentru apa calda sa fie cu circa 25 la suta mai mari. Costurile difera destul de mult in functie de cativa factori, precum gradul de modernizare a punctului termic sau numarul de centrale termice din scara de bloc respectiva. Conform calculelor facute de reprezentantii furnizorului de energie termica, incalzirea unui apartament cu patru camere in luna decembrie va ajunge la aproximativ 2,2 milioane lei (220 RON). Acelasi serviciu va costa 1,2 milioane lei (120 RON) pentru doua camere si 1,6 milioane lei (160 RON) pentru trei camere. Aceste cifre au fost obtinute prin aplicarea coeficientului de majorare la media facturilor platite anul trecut. Sumele inaintate de reprezentantii SC CET Iasi SA nu cuprind costurile apei calde. In functie de consumul fiecaruia, acestea pot ajunge la cifra de 100 RON pentru o familie de trei persoane. Practic, o familie de trei persoane, cu un apartament de trei camere va plati circa 300 RON, doar factura pentru caldura si apa calda. Daca la acestea se mai adauga facturile la apa potabila, la gaz metan si la energie electrica, costurile lunare de iarna pentru o familie cu trei persoane si un apartament cu trei camere vor ajunge la suma de 400 RON, adica patru milioane lei vechi.

Ajutoare pentru incalzire

Pentru a veni in ajutorul persoanelor singure si al familiilor cu venituri reduse, care utilizeaza pentru incalzirea locuintei si prepararea apei calde, energia termica produsa in sistem centralizat, Guvernul va acorda ajutoare financiare. De aceste ajutoare pot beneficia doar persoanele care au un venit net pe membru de familie de pana la 3,1 milioane lei (310 RON). Pentru a contrabalansa efectele maririi pretului la gigacalorie, Executivul a marit cuantumul ajutoarelor cu aproximativ 20 la suta, fata de anul trecut. Potentialii beneficiari trebuie sa completeze o cerere si o declaratie pe proprie raspundere cu privire la venitul familial. Prin intermediul administratorilor de asociatii, aceste cereri trebuie sa ajunga la furnizorul de energie termica, in speta SC CET Iasi SA, pana la 1 noiembrie. In cazul in care situatia financiara a unor familii se modifica dupa aceasta data si in noile conditii pot beneficia de ajutor pentru incalzire, persoanele in cauza vor solicita formularele necesare tot de la asociatia de proprietari.
Cristian MATASA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1219 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014011 (s)